Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NALEWKI I WINA MNISZKOWE.

Andrzej Mikołajewicz

Już zazieleniły się łąki, a niebawem zakwitną pierwsze rośliny - traktowane niejednokrotnie jako uciążliwe chwasty. Zieleń łąk już w kwietniu zdominuje kolor złocisto-żółty. To mniszek lekarski, zwany pospolicie mleczem, dmuchawcem lub też określany innymi nazwami w zależności od regionu w którym rośnie. Rośnie prawie na całym świecie i występuje wszędzie na siedliskach otwartych; łąkach, polach, trawnikach, ogrodach, nieużytkach. Kwitnie od kwietnia do lipca.
Spróbujmy dla tej jednej z  pierwszych wiosennych roślin znaleźć zastosowanie w naszym gospodarstwie domowym.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Mniszek traktowany jest przede wszystkim jako uciążliwy chwast (zwłaszcza w ogrodach i trawnikach), ale jest również stosowany od dawna w tradycyjnej medycynie europejskiej. Już w średniowieczu księgi zielarskie wymieniały jego lecznicze zastosowanie. Dziś również mniszek uważany jest za roślinę leczniczą, która z powodzeniem stosowana jest w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, nerek, skóry i w profilaktyce cukrzycy. Stanowi cenny surowiec do sporządzania naparów, odwarów, preparatów prostych i złożonych, jak również do produkcji wina, nalewek, syropów, dodatków do surówek itd. Ostatnio liście mniszka są przedmiotem badań naukowców ze względu na możliwość działania antyoksydacyjnego oraz przeciwnowotworowego.
 
 
WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO I.

Aby uzyskać 40 litr płynu do fermentacji należy wziąć; 10 litrów kwiatów mniszka lekarskiego, 30 litrów wody, 12 cytryn, 12 kg cukru, 10 dag kg drożdży piekarniczych.
 
Wykonanie:
Zebrać kwiaty mniszka bez szypułek, rozłożyć cienką warstwą na folii by lekko przewiędły i aby pozbyć się owadów. Po 12 godzinach przebrać dokładnie kwiaty odrzucając nadgniłe, suche, brudne itd. Odmierzyć ilość kwiatów litrowym słoikiem, ugniatając je słoju (nie ubijać). Kwiaty włożyć do obszernego naczynia (najlepiej beczułki ceramicznej z kołnierzem wodnym). Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plastry, wrzucić do kwiatów. Wrzącą wodą zalać kwiaty i cytryny, trzymać w ciepłym miejscu przez 3 dni. Następnie zlać płyn a kwiaty i cytryny dokładnie wycisnąć, oba płyny razem połączyć. Przefiltrować przez gazę.
Rozpuścić w wodzie 12 kg cukru, dodać do soku z mniszka, zaszczepić drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!!!). Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu wina – przelać do butelek.

Wino
jest nietrwałe (2-3 lata), słodkie z leciutką nutką goryczy.
Kolor złocistobiały, o miłym zapachu. Zalecane pomocniczo w chorobach naczyniowych, żylakach nóg i odbytu, środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, lekko moczopędny, wskazany przy w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach – ze względu na łagodnie uspokajające działanie.


WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO II.

Składniki:
4 szklanki kwiatów mniszka, 4 litry wody, 2 pomarańcze (bez soku), 2 cytryny (bez soku)
1 kg miodu (najlepiej z kwiatów mniszka), 15 g drożdży winnych (do białych win).
 
Wykonanie:
Kwiaty zebrać najlepiej w słoneczny dzień koło południa, przebrać, oczyścić. Zalać przegotowaną wodą, dodać miód, owoce cytrusowe pokrojone w ćwiartki (odcisnąć z nich wcześniej sok) oraz drożdże. Fermentować w naczyniu w ciemnym pomieszczeniu przez ok. 3 tygodnie w temperaturze około 200 C. Co 2 do 3 dni mieszać płyn z kwiatami.
Po zakończonej fermentacji odcedzić wino przez czystą ściereczkę, zlać do butelek, zakorkować i leżakować ok. 9 miesięcy.
Wino zalecane przy schorzeniach woreczka żółciowego, przy leczeniu skazy moczanowej i kwasu moczowego, na stany przedcukrzycowe. Pić pół szklanki przed posiłkiem.
 

NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO I.

Składniki:

30 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 litr wódki (45 proc.).
 
Wykonanie:
Kwiaty mniszka szybko opłukać pod bieżącą wodą, pojedynczo rozłożyć i wysuszyć.
Umieścić je w szklanym naczyniu, zalać wódką, macerować siedem dni.
Nalewkę zlać znad kwiatów, przefiltrować, rozlać do butelek.
 
Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, lekko moczopędny, wskazana w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach – ze względu na łagodnie uspokajające działanie>
 
 
NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO II.

Składniki:

5 dkg kwiatów mniszka, 15 dkg miodu akacjowego, 1 litr alkoholu (40 proc.).
 
Wykonanie:
Kwiaty mniszka oczyścić, lekko osuszyć, zalać alkoholem. Wystawić na słońce na 3 tygodnie, następnie zlać nalew. Kwiaty wycisnąć, połączyć oba płyny, dodać miód, wymieszać i przefiltrować.
Czas leżakowania - minimum 6 miesięcy.
 

SOK ZE ŚWIEŻEGO ZIELA MNISZKA LEKARSKIEGO I.
30 dkg świeżego ziela mniszka przepłukać przegotowaną wodą, zmiażdżyć i wycisnąć sok.. Pić 3 x dziennie po małym kieliszku.


SOK ZE ŚWIEŻEGO ZIELA MNISZKA LEKARSKIEGO II.

5 szklanek soku z ziela mniszka lekarskiego zalać 0,25 ltr spirytusu, zostawić na 1 tydzień. Pić 2 x dziennie po łyżce rozcieńczonej w pół szklance wody.
 
 
SYROP Z KWIATÓW MNISZKA LEKARSKIEGO.

Składniki:
200 kwiatów mniszka, 0,5 litra wody, 0,5 kg cukru, 2 łyżki soku z cytryn.
 
Wykonanie:
Kwiaty rozłożyć na papierze - by wyszło z nich robactwo. Następnie zalać je zimną wodą, zgotować i pozostawić na całą noc. Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając.
Dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia tak, aby uzyskać konsystencję syropu (syrop zbyt gęsty może się skrystalizować, zbyt rzadki - sfermentować).
Syrop z mniszka można jak miód spożywać z chlebem, stosować do wyroby pierników lub sporządzania napojów orzeźwiających.

Do sporządzania syropu z mniszka stosowane są różne sposoby - zbiór całych kwiatów lub samych płatków, dodatek soku z cytryny lub cytryny pokrojonej w cząstki, niekiedy również dodatek pomarańczy itd. Najlepiej przepis wypróbować samemu i dostosować do swojego indywidualnego gustu.
 
 
SURÓWKA OCZYSZCZAJĄCA ORGANIZM.

Trzy garście młodych listków mniszka zalać osoloną wodą, zostawić na pół godziny. Następnie odcedzić, osuszyć, rozdrobnić i zalać szklanką jogurtu naturalnego. Doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, posypać posypanym szczypiorkiem.


Przeciwwskazania:
- w przypadku uczuleń na mleczny sok mniszka
- w przypadku wrzodów żołądka oraz zapalenia żołądka (mniszek może spowodować nadprodukcję kwasu żołądkowego)
- niedrożność jelit oraz dróg żółciowych

Pamiętaj, że substancje zawarte w ziołach oddziaływają na twój organizm i w nadmiarze mogą wyrządzić mu krzywdę.
 
 
Mniszek lekarski w magii: likwiduje smutek i melancholię, pozwala zachować równowagę psychiczną; posiada właściwości łagodzące pracoholizm, lęki związane z pracą; przyciąga okazję do zarobienia pieniędzy, ochrania przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym; gdy dokucza nam chandra czy też inne rozterki serca, wystarczy zerwać kilka kwiatów mniszka, przytulić do siebie i cicho wyszeptać im swoje strapienia i zgryzoty - jego magiczna moc jeszcze tego samego dnia da nam o sobie znać.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Lena Wz Opublikowano: 2013-05-07 22:16:04
Mrrrrrrrrrr... Biorę się i za syropek i za naleweczkę, dziękuję za przepisy.
Napisał: ~Mela Opublikowano: 2014-05-12 14:25:13
Syrop już w słoiczkach (z podwójnej ilości z przepisu wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 180 ml).
Teraz zrywam i przytulam licząc na jego magiczna moc...
Dzięki Andrzeju za rzeczowy wpis.
Napisał: ~Seba Opublikowano: 2016-04-26 12:08:11
drożdże piekarnicze jak sama nazwa wskazuje służą do pieczenia, do fermentacji stosuje się drożdże szlachetne dzięki którym uzyskuje sie żädany smak a nie smrodliwe wiňska których się wypič nie da jak można wstawiać takie przepisy. Pozdrawiam i zachęcam do lektur
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017