Najlepsza nalewka bożonarodzeniowa

nalewka bożonarodzeniowa

Choć święta Bożego Narodzenia raczej nie kojarzą nam się z alkoholem, to nalewka bożonarodzeniowa jest czymś, czego nie powinno na świątecznym stole zabraknąć. Należy pamiętać, że poza walorami smakowymi odpowiednio przygotowany trunek pełni także funkcje wspomagające dla naszego organizmu, a święta to niełatwy czas więc dobrze jest wspomagać się naturalnymi sposobami, by ułatwić sobie trawienie. 

Jaka jest najlepsza nalewka bożonarodzeniowa?

Najlepsza nalewka bożonarodzeniowa to taka, która zawiera kilka naprawdę pomocnych dla naszego układu trawiennego składników. Jednym z nich jest imbir, który złagodzi nieco dolegliwości ze strony naszego układu pokarmowego, ułatwi trawienie. W najlepszej nalewce bożonarodzeniowej powinny znaleźć się także goździki, które regulują poziom cukru w organizmie oraz wspomagają trawienie. Niezbędny jest także cynamon, który przyśpiesza przemianę materii. Dzięki niemu szybciej dojdziemy do siebie po świątecznym, beztroskim objadaniu się. Dzięki wszystkim wymienionym wyżej dodatkom masz organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem większej niż zwykle kolacji.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:


Nalewka świąteczna to również trunek rozgrzewający, którym można uraczyć się po powrocie z chłodnego spaceru. Gdy na dworze mróz kieliszeczek takiej nalewki doskonale pobudzi krążenie w zmarzniętych dłoniach i stopach. To oczywiście dzięki zawartości alkoholu ale wspomagająco razem z alkoholem działa miód.

Wspomniane wcześniej cynamon, czy imbir lub goździki, dodatkowo gałka muszkatołowa również działają rozgrzewająco. Zawarty w niej miód, cytryna i inne dodatki korzystnie wpływają także na układ odpornościowy naszego organizmu. Pijąc  nieduża ilość takiej nalewki poprawiamy naszą odporność. Niektórzy dla podbicia efektu rozgrzewającego dodają także pieprz, ale z nim trzeba uważać bo jeśli nalewka jest mocno procentowa, to za duża ilość pieprzu może spowodować że będzie dosłownie trudna do przełknięcia.

Tradycyjna nalewka bożonarodzeniowa

Ciężko jest znaleźć przepis na tradycyjną nalewkę bożonarodzeniową, ponieważ tak naprawdę ilu twórców takiej świątecznej nalewki, tyle przepisów i sposobów jej wytwarzania. A każdy sposób to sekretne składniki o których wiedza nieraz jest przekazywana z babci na wnuczkę. Ale jest kilka podstawowych składników i zasad, których należy się trzymać. Przede wszystkim o przygotowaniu wigilijnej nalewki należy pomyśleć na około miesiąc przed świętami, bo tyle mniej więcej czasu potrzebuje by nabrać pełni mocy i smaku.

Najlepsza nalewka bożonarodzeniowa

Przepis na nalewkę bożonarodzeniową

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • kilka sztuk suszonych śliwek (nie wędzonych!)
  • kilka sztuk suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • cynamon (najlepiej kora około 4 sztuk)
  • kilka goździków
  • pół szklanki miodu (może być więcej ale nie należy przesadzać ze słodyczą)
  • 750 ml spirytusu 96%
  • 700 ml wody przegotowanej, przefiltrowanej lub mineralnej
  • gałka muszkatołowa (około połowa główki, najlepiej starta na drobnej tarce)
  • laska wanilii
  • opcjonalnie kilka kulek pieprzu
  • opcjonalnie anyż
Przygotowanie:
  1. Najpierw należy wymieszać wodę z miodem i spirytusem. Ważne by łącząc te składniki dodawać spirytus do wody a nie odwrotnie. Dodając wodę do spirytusu płyn może nam zmętnieć.
  2. Do dużego naczynia, najlepiej słoja lub balona na wino, wkładamy umyte i pokrojone w plasterki pomarańcze, cytryny oraz imbir. Można je ugnieść by puściły więcej soku i oddały więcej smaku. Dodajemy wszystkie suszone owoce i przyprawy. Cynamon dajemy w całości, wanilię można podzielić wzdłuż na pół.
  3. Całość zalewamy alkoholem, odstawiamy w ciemne i najlepiej chłodne miejsce. Taka mikstura powinna postać około miesiąca, może nawet 6 tygodni.
  4. Co jakiś czas możemy potrząsnąć naczyniem ale nie jest to niezbędne więc nic się nie stanie jeśli na miesiąc zapomnimy o naszej miksturze.
  5. Kilka dni przed spożywaniem gotowej nalewki należy przelać ją do docelowych butelek przecedzając ją przez drobne sitko lub gazę.

W takich butelkach powinna stać kilka dni by się wyklarowała i efektownie prezentowała się na wigilijnym stole.

Czy warto poświęcać czas na wykonanie takiej świątecznej nalewki, a następnie cierpliwie czekać aż będzie gotowa? Choć sklepowe półki aż uginają się od gotowców to jednak zdecydowanie warto zrobić ją samemu. Warto dodać, że taka nalewka bożonarodzeniowa może również posłużyć jako własnoręcznie wykonany, smaczny prezent.

Dodatkowo ozdobiona wstążką i odręcznie napisaną kartką, z pewnością zrobi wrażenie na obdarowanej osobie. Rozgrzewa, pomaga w trawieniu, rozluźnia, poprawia krążenie. Pomaga także złagodzić stresy i napięcia, które zawsze towarzyszą przygotowaniom wigilijnej kolacji, dzięki czemu łatwiej jest korzystać z rodzinnej atmosfery i wspólnego czasu.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.