Nalewka z morwy – przepisy i właściwości

Nalewka z morwy

Nalewka z morwy – poznaj nasz przepis i ciekawostki o tej roślinie!

Morwa biała to drzewo, który bardzo często można spotkać w ogrodach na terenie całego kraju, a także w stanie dzikim. Wyróżnia się on średniej wielkości owocami, przypominającymi jeżyny. Mają one słodki smak, występują w dwóch odmianach czarnej i białej. Wzrost rośliny trwa długo, dlatego w naszym klimacie rzadko osiąga ona duże rozmiary. Jak przygotować nalewkę z morwy? W jaki sposób dobrać składniki?


Nalewka z morwy przepis

Aby przyrządzić nalewkę z morwy, nie potrzeba wielu składników, a jej właściwości i smak są wprost wyjątkowe. Co potrzeba do przygotowania nalewki z morwy?

Składniki:
  • trzy kilogramy świeżych owoców morwy białej lub czarnej
  • kilogram cukru
  • litr wódki
  • 200 ml spirytusu
  • szklany słoik
  • szklana butelka
  • baza jałowa
  • sitko

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Sposób przygotowania:
  1. Aby przygotować nalewkę z morwy czarnej lub białej na początek należy dokładnie umyć i osuszyć owoce, oraz przełożyć je do wyparzonego słoja.
  2. Całość zalewamy wódką i spirytusem.
  3. Odstawiamy w ciemne miejsce na około trzy miesiące.
  4. Po tym czasie odsączamy nalewkę z morwy przez sitko.
  5. Dodajemy do papki owocowej cukier, mieszamy.
  6. Płyn przelewamy do szklanej butelki.
  7. Owoce odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około trzy miesiące. Odsączamy.
  8. Po tym czasie zlewamy oba płyny łączymy.

Nalewka owoców morwy jest gotowa.

Jak zrobić nalewkę z liści morwy?

Nalewka z liści morwy jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. 

Składniki:
  • 100 g liści morwy białej
  • 400 ml alkoholu o mocy 60%
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Ile i jak długo piec szarlotkę? Praktyczny poradnik dla początkujących piekarzy
Przygotowanie:
  1. Do przyrządzenia nalewki z morwy białej suszonej potrzebne będą suche liście drzewa oraz alkohol.
  2. Oba składniki należy połączyć zalewając susz wódką, oraz pozostawiając w suchym i ciemnym miejscu na około dwa tygodnie, aż do maceracji.
  3. Jeżeli natomiast chcemy sporządzić nalewkę z morwy na świeżych liściach należy zacząć od mycia surowca.
  4. Następnie należy przeliczyć go do słoika i zalać alkoholem.
  5. Podobnie jak w przepisie powyżej poddać maceracji przez czternaście dni.

Nalewka z morwy białej właściwości

Owoce morwy są bogactwem flawonoidów, dlatego wyróżniają się swoimi zdrowotnymi właściwościami, które jednak wciąż są mało doceniane. Posiadają one działanie redukujące stres, oraz wspierające układ nerwowy. Dodatkowo warto pamiętać o jego skutecznym działaniu w walce z otyłością oraz nadwagą. Morwa to także dobre źródło antyoksydantów, dzięki czemu znana jest ze swojego działania przeciwrakowego.

Nalewka z morwy przepis

Czy morwa czarna obniża poziom cukru?

Morwa czarna jest skutecznym owocem obniżającym poziom cukru we krwi. Znajduje ona zastosowanie w leczeniu cukrzycy, oraz zaburzeń metabolicznych.

Sok z morwy – przepis

Soki z morwy to idealny pomysł na zimowe przetwory. Dzięki dużej ilości składników odżywczych, oraz witamin sok z morwy stanowi świetne uzupełnienie diety podczas wzmożonej zachorowalności na infekcje. Warto również wspomnieć o korzystnym działaniu soku z czarnej morwy na układ immunologiczny. Skuteczne wspiera on organizm oraz wzmacnia jego naturalne funkcje obronne.

Składniki:
  • pół kilograma cukru
  • kilogram morwy czarnej lub białej
  • sitko
  • czyste słoiczki
Przygotowanie:
  1. Najpierw należy dokładnie umyć owoce oraz przełożyć je do rondelka.
  2. Następnie należy zasypać je cukrem, oraz gotować na małym ogniu przez około dwadzieścia minut do pół godziny.
  3. Po tym czasie należy odsączyć sok przez gazę i przelać go do garnka.
  4. Wszystko należy jeszcze raz podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie przelać do czystych słoiczków o zakręcić.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak zrobić polewę czekoladową z kakao: Proste przepisy na idealną polewę z czekolady

Aby przetwory wytrzymały całą zimę warto je dodatkowo pasteryzować.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.