Co jadano w Panu Tadeuszu? – 2 ciekawe przepisy

co jadano w Panu Tadeuszu?

Co jadano w Panu Tadeuszu? Kim jest tytułowy bohater? „Pan Tadeusz” to przepiękne wielopoziomowe polskie dzieło, które ukazuje różne sceny z życia codziennego różnych warstw społecznych. Dobrze jest też sobie przypomnieć, co i jak jadano w Soplicowie oraz to, czy utrzymywali trzy posiłki dziennie, czy też mieli ich zmniejszoną lub zwiększoną liczbę. 

Jakie jedzenie było w Panu Tadeuszu?

W Panu Tadeuszu jadano różne potrawy, które warto przypomnieć, gdyż wiele z tych dań jest powielanych po dzisiejszy czas. Dlatego też dobrze jest dodać, że w powieści tej jadano nie tylko trzy podstawowe posiłki, ale także mieli swoje przystawki oraz napoje w tym także alkohol. Między innymi można podzielić tak dania, które były jadane w ówczesnej epoce:

Dania Mięsne:

  • Bigos,
  • Kurczęta,
  • Sarny,
  • Jelenie,
  • Raki,
  • Chłodziec Litewski,
  • Zrazy,
  • Dziczyzna,
  • Pieczenie z różnych gatunków mięs.

Ryby:

  • Szczuki,
  • Łososie suche dunajeckie,
  • Flądry,
  • Kawijary tureckie,
  • Karpie.

rosół z baraniny

Zupy:

Chłodnik zabielany,

  • Bulion z kurczaków,
  • Potrawa ze słodkiego mleka.

Wędliny:

  • Wieprzowa szynka wędzona,
  • skrzydliki z ozoru,
  • półgęski tłuste.

Desery:

  • Winogrona,
  • Arbuz,
  • Śliwki,
  • Legumina,
  • Galaretka migdałowa.

Napoje:

  • Herbata,
  • Kawa ze śmietaną,
  • Miód,
  • Mleko,
  • Kompoty.

Napoje alkoholowe:

  • Szampan,
  • Piwo,
  • Ponch,
  • Gorące bielone śmietaną piwo z twarogiem,
  • Wódka,
  • Nalewka ziołowa,
  • Miód Lipowy (Lipiec),
  • Wino Węgierskie (Węgrzyn),
  • Wino Hiszpańskie (Malaga).

Dzięki temu, że mieli tak wiele dostępnych potraw, to mogli wyprawiać ogromne biesiady. Warto też dodać, że niektóre potrawy były tylko podawane sezonowo, dlatego też doceniali tego rodzaju potrawy o wiele bardziej niż takie, które były dostępne codzienne.

Co jadano w Panu Tadeuszu na śniadanie?

Śniadanie w Panu Tadeuszu było mniej zobowiązujące niż obiad czy wieczerze, dlatego też mogli je jeść na stojąco lub siedząco. Co ważne, to śniadanie było podawane w formie bufetu, dzięki czemu każdy mógł wybrać taką potrawę, którą lubił najbardziej. Warto też dodać, że między innymi na śniadanie podawano: wędliny, mleko w różnej postaci, kawę, herbatę. Dobrze jest też wspomnieć, że często kobiety i mężczyźni jadali śniadania osobno, dlatego też potrawy mogły się nieco od siebie różnić.

bigos z kociołka

Jak wyglądały posiłki w Panu Tadeuszu?

Należy mieć na uwadze, że przez to, iż szczególnie arystokracja miała dostęp do większej ilości jedzenia oraz różnorodnych potraw, to można było organizować fantastyczne obiady i wieczerze, na które zostały zaproszone wszystkie najznakomitsze osobistości. Dobrze jest zatem poznać przynajmniej 2 przepisy na potrawy z Pana Tadeusza, dzięki czemu będzie można odtworzyć je na różne okazje. Dlatego też między innymi świetnym przepisem może być pomysł na potrawę:

Co jadano w Panu Tadeuszu? – Comber z jelenia:

  • ogórki świeże,
  • pól kilo mięsa,
  • 250 ml wina czerwonego,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 50 ml octu,
  • cebula,
  • gałązka rozmarynu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.
  • kieliszek nalewki z tarniny.
Sposób przygotowania:
  1. Składniki do marynaty mięsa należy wymieszać ze sobą.
  2. Następnie mięso włożyć do zrobionej marynaty na 3 godziny.
  3. Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa z marynatą i osuszyć go oraz przyprawić solą i pieprzem.
  4. Dobrze jest smażyć mięso na rozgrzanej patelni tak, by się zarumieniło z każdej strony.
  5. Następnym korkiem jest włożenie go do piekarnika na około 180 stopni Celsjusza i trzymanie go tam przez około 10 minut.

Dobrze jest po wyciągnięciu dać mu czas na chwilę odpoczynku, dzięki czemu mięso będzie lepsze do jedzenia. Z reszty marynaty można zrobić sos i polać nim ziemniaki.

Kawa po soplicowsku:

  • podwójne espresso,
  • ćwierć szklanki słodkiej i tłustej śmietanki,
  • łyżka miodu lub dwie,
  • kakao,
  • cynamon,
  • sproszkowany kardamon.
Sposób przygotowania:
  1. Kawę trzeba zaparzyć,
  2. Następnie dodaj przyprawy,
  3. Dodaj łyżeczki miodu.
  4. Obok można podać podgrzaną wcześniej śmietankę.

Dobrze jest też pamiętać, że w Panu Tadeuszu kobiety z rana piły nawet dwie kawy, gdyż wstawały bardzo wcześnie, aby zrobić porządek wokół domu i przy zwierzętach.

Warto też zaznaczyć, że wiele potraw z Pana Tadeusza jest odtwarzanych zarówno w fantastycznych restauracjach, jak i w prywatnych kuchniach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *