Krokiety z kapustą i grzybami doskonałe na wigilijny stół

krokiety z kapustą i grzybami

Zastanawiasz się jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami? Krokiety to oprócz pierogów i uszek świetny dodatek do wigilijnego barszczu. Wiele osób ma jednak obawy przed samodzielnym wykonaniem dania, gdyż wydaje się ono pracochłonne. Jeśli jednak poszczególne zadania podzielisz na etapy, błyskawicznie wyczarujesz wyjątkowe krokiety. Zastanawiasz się jak zrobić krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami? Skorzystaj z poniższego przepisu.

Krokiety z kapustą i grzybami przepis

Przygotowywanie krokietów rozpocznij od wykonania aromatycznego farszu. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku podstawowych produktów spożywczych oraz przypraw. Czas przygotowania farszu to kilkadziesiąt minut, a gotową masę możesz przechować w lodówce bądź zamrozić.

Jak się robi farsz na krokiety z kapustą i grzybami?

Zastanawiasz się jak zrobić dobry farsz do krokietów? Przestrzegaj kilku istotnych zasad oraz pamiętaj podstawowych składnikach, aby uzyskać niepowtarzalny smak i zadowolić gości przy świątecznym stole.

Lista składników na farsz:
  • wiaderko kapusty kiszonej,
  • pół kilograma pieczarek,
  • cebulka,
  • łyżka masła,
  • pieprz, sól i kminek.
Przygotowanie
  1. W pierwszym kroku obierz pieczarki ze skóry, umyj, pokrój na drobne kawałki i obsmaż na patelni z dodatkiem masła, cebulki, soli i pieprzu.
  2. Kapustę z wiaderka odcedź z zalewy, włóż do garnka, podlej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę oleju.
  3. Kapustę kiszoną należy gotować na niewielkiej mocy palnika przez około pół godziny, aby zmiękła i nie była zbyt słona.
  4. Ugotowaną kapustę wyjmij na sitko i ostudź.
  5. Następnie pokrój drobno i dodaj do pieczarek.
  6. Grzybki i kapustę smaż przez chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim oraz masłem.
  7. Gotowy farsz możesz przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć lub do miseczki i przykryć folią spożywczą.
  8. Jeśli umieścisz farsz w miseczce pamiętaj, aby na drugi dzień dokończyć krokiety.

Co dodać do farszu kapusty z grzybami?

Oprócz podstawowych przypraw do farszu możesz dodać również odrobinę cukru, miodu lub innego słodzika. Aby farsz był bardziej wyrazisty do pieczarek możesz dodać także wedle uznania słodką bądź wędzoną paprykę.

Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami

Gdy farsz jest już gotowy konieczne jest zrobienie ciasta naleśnikowego. Warto skorzystać z podstawowego przepisu, do którego niezbędne są poniższe składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • pół szklanki oleju.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.

Jak usmażyć naleśniki do krokietów?

Dodanie oleju do ciasta naleśnikowego sprawia, że podczas pieczenia nie musimy wylewać go zbyt dużo na patelnie. Ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy przy pomocy głębokiej łyżki i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Po przygotowaniu farszu i upieczeniu naleśników należy przejść do dalszej pracy. Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i zawijamy placek w kopertę. Ważne, aby naleśniki były ściśle zawinięte.

Pieczone krokiety z kapustą i grzybami

W ostatnim kroku zawinięte naleśniki należy obtoczyć w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *