Bigos z kociołka – co to za potrawa i jak ją przyrządzić?

bigos z kociołka

Bigos z kociołka to potrawa, którą można przyrządzać na różne sposoby. Opiera się na podstawowych składnikach, ale można również dopasować dodatki wedle własnego uznania. Jak przyrządzić bigos z kociołka żeliwnego? Jakie składniki będą potrzebne? Co warto wiedzieć o tej potrawie? 

Bigos – co to za potrawa i skąd pochodzi?

Bigos jest z jedną z bardziej charakterystycznych i znanych potraw należących do polskiej kuchni. Potrawa ta jest znana od około XVI wieku. Początkowo w daniu tym nie było kapusty, a potrawa opierała się na mięsie z dodatkiem octu albo soku z limetek. Kapusta pojawiła się w przepisie dopiero w XVII wieku i od tamtej pory jest nieodłącznym elementem bigosu, a wręcz jej głównym składnikiem.

Bigos z kociołka – co to za potrawa?

Bigos z kociołka można nazywać na różne sposoby: bigos po królewsku, bigos myśliwski, czy bigos na bogato. Jego przepis opiera się głównie na kapuście, mięsie i aromatycznych dodatkach. Do tego podlewa się go czerwonym winem albo bulionem. Jak go przyrządzić? Ile trzeba czekać, aż będzie gotowy?

Jeżeli interesują Cię inne dania z kapusty zapoznaj się z naszym przepisem na kapustę po bawarsku

Bigos z kociołka aromatyczny i treściwy przepis

Aby bigos z kociołka pachniał i smakował aromatycznie i przepysznie potrzeba czegoś więcej niż kapusty oraz mięsa. Z czego dobrze przygotować bigos z kociołka? Jakie składniki warto dodać? Do przygotowania klasycznego bigosu z kociołka dla całej rodziny potrzeba następujących składników:

  • 1 kg wieprzowiny
  •  25 dkg boczku
  • 2 pętka kiełbasy
  •  2 kg kapusty kwaszonej
  •  6-7 cebuli
  •  ok. 10dkg suszonych grzybów
  •  pieprz
  •  sól
  •  listek laurowy
  •  ziele angielskie

Jak przygotować bigos z kociołka?

Jak zrobić bigos z kociołka z powyższych składników?

  1. Należy rozstawić kociołek nad ogniskiem i go rozpalić.
  2. W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek i wrzucić do kociołka.
  3. Najlepiej pokroić te składniki w kostkę.
  4. Po podsmażeniu należy je wyjąć i odłożyć.
  5. Następnie pokroić kapustę kiszoną, cebulę oraz mięso.
  6. Gotować około 2 godzin razem z przyprawami i grzybami.
  7. Pod koniec gotowania należy dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez około godzinę.
  8. Jeżeli brakuje przypraw doprawić do smaku.

bigos

Jak zrobić ciemny bigos?

Bigos można przyrządzić w różnej wersji.

Jak zrobić ciemny bigos?

Ciemny kolor bigosu powstaje poprzez:

  • dodanie podsmażonego mięsa (w powyższym przypadku kiełbasy i boczku),
  • wcześniej namoczonych grzybów,
  • można też dodać odrobinę czerwonego wina, najlepiej wytrawnego,
  • suszone śliwki.

Dodatki te nie tylko poprawią kolor bigosu, ale również sprawią, że smak będzie bardziej wyrazisty.

Bigos – jakie jeszcze dodatki warto rozważyć?

Bigos warto oprzeć na różnych składnikach nie tylko tych podstawowych.

Kociołkowy bigos może powstać również z dodatkiem mięsa z dzika, czy bażanta. Można zrobić go także na żeberkach oraz kiełbasie myśliwskiej. Warto dodać także szynkę. Poza cebulą, zielem angielskim, pieprzem, solą oraz liśćmi laurowymi warto rozważyć również dodanie ziaren jałowca, goździków, pieprzu z ziarenkach oraz podlać bulionem mięsnym i czerwonym wytrawnym winem. Wymieszanie wszystkich tych składników i odpowiednio długi czas gotowania sprawi, że powstanie najlepszy bigos z kociołka.

Kapusta w bigosie – co warto wiedzieć?

Po pierwsze: kiszona kapusta. Jak wiadomo bigos opiera się na kapuście kwaszonej. Kapusta powinna być delikatnie żółta, a jej zapach nie powinien być octowy. Warto rozważyć przepłukanie kapusty wodą przed gotowaniem, jeżeli jest za kwaśna. Kapustę można także kisić samodzielnie, a sokiem polać bigos przy doprawianiu. Po drugie: kapusta słodka. Kapusta kiszona to podstawowy składnik, ale można również dodać ugotowaną kapustę słodką. Dzięki niej bigos nabierze łagodnego smaku.

Tłuszcz w bigosie

W tradycyjnej wersji bigosu tłuszcz pochodzi z produktów pochodzenia zwierzęcego jak smalec, czy boczek. Można również użyć oleju. Bigos można przyrządzić również w wersji wegańskiej. Wtedy najlepiej postawić na sprawdzone oleje. Najlepiej kilka rodzajów. Dzięki nim smak będzie bardziej wyrazisty. Można tu dodać olej rzepakowy, lniany, a także słonecznikowy.

 

Życzymy smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *