Rosół z baraniny

rosół z baraniny

Znudził ci się już tradycyjny rosół z kury i chcesz spróbować czegoś nowego? Co powiesz na rosół z baraniny? 

Jak rosół stał się jedną z najpopularniejszych potraw na polskich stołach?

Zupa, którą w dzisiejszych czasach co niedzielę je prawie każdy Polak, powstała tak naprawdę przez przypadek. Dawniej popularną metodą przyrządzania mięsa było gotowanie go w wodzie z dużą ilością wody, w efekcie powstawał wywar mięsny znany jako rozsół. Potrawa ta pojawiła się nawet w pierwszej polskiej książce kucharskiej z XVII wieku.

Tradycyjnie przyrządzana głównie z wołowiny i baraniny, często z dodatkiem drobiu, na przestrzeni lat zupa uwielbiana przez Polaków zaczęła być kojarzona z drobiem. Kura wyparła baraninę, jednak nadal są regiony w których rosół z baraniny jest niezwykle popularny w okolicach Babiej Góry. Można go również spotkać w wielu restauracjach oferujących tradycyjne polskie jedzenie. 

Wybór baraniny na rosół

Baranina jest mięsem ze średniej półki cenowej, cena baraniny oscyluje w okolicach od 40 do nawet 75 złotych na kilogram. Jeśli nie wiesz gdzie kupić baraninę, najlepiej udać się do rzeźnika, lub prywatnego gospodarza posiadającego owce. W tym miejscach możesz spodziewać się najlepszej jakości mięsa, jednak jeśli nie masz możliwości zakupienia mięsa u prywatnego gospodarza, możesz zdecydować się na mięso z jednej z sieci sklepów dostępnych w Polsce.

Decydując się na ugotowanie rosołu z baraniny najlepiej wykorzystać do tego udziec, można dodać również żeberka, czy łopatkę. Dobrą alternatywą jest użycie mięsa jagnięcego, czyli tego pochodzącego z młodej owcy, jagnięcina jest delikatniejsza i gotuje się krócej od baraniny.

Udziec barani cena

Udziec jest jedną z droższych części owcy, dostępnych do kupienia w większości sklepów mięsnych w Polsce. Za kilogram bez kości zapłacimy ok. 60 złotych, podczas gdy kilogramowy kawałek z kością wyniesie nas mniej więcej 10 złotych drożej. Ceny są jednak mocno uzależnione od sprzedawcy oraz jakości mięsa, kupując baraninę od prywatnej osoby możemy spodziewać się ceny wyższej, niż kupując ją w sklepie spożywczym.

Jak przygotować baraninę na rosół?

Przygotowanie baraniny nie jest trudnym zadaniem. Posiadając udziec z kością, wystarczy oddzielić mięso od kości (jest to krok opcjonalny, nie ma przeciwwskazań do używania kości w rosole) oraz pokroić je na średniej wielkości kawałki. Jeśli nie chcemy by nasz rosół był bardzo tłusty, możemy odkroić widoczny tłuszcz znajdujący się na mięsie, inną opcją jest zastąpienie baraniny jagnięciną, która jest mięsem chudszym i nie posiada tak dużej ilości tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że baranina sama w sobie nie jest mięsem tłustym.

rosół z baraniny przepis

Rosół z baraniny – przepis

Składniki:
  • kilogram wcześniej przygotowanej baraniny/jagnięciny
  • ok. 3,5 litra wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 marchewki pokrojone w duże kawałki
  • mały seler
  • 2 pietruszki
  • łodyga tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • makaron nitki/ziemniaki
Opcjonalnie można dodać także:
  • łyżeczkę kurkumy
  • liść laurowy
  • pieprz
  • korzeń imbiru
  • por
  • lubczyk
Przygotowanie
  • Do dużego garnka włożyć mięso i zalać wodą, dodać sól i gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso zrobi się miękkie.
  • Zebrać powstałą szumowinę, tak aby wywar był klarowny
  • Dodać przyprawy (kurkuma, pieprz, tymianek, liść laurowy)
  • Cebulę można opalić na gazie, jednak jest to krok opcjonalny, dodać ją do wywaru
  • Pokrojoną marchew, pietruszkę, czosnek i seler dodać do zupy nie wcześniej jak godzinę przed zakończeniem gotowania, na tym etapie można również dodać por oraz korzeń imbiru.
  • Całość gotować ok. 3 godzin
  • W osobnym garnku ugotować makaron lub ziemniaki (według własnych preferencji) do podania z rosołem
  • Opcjonalnie przelać rosół przez sitko oraz wyłożyć warzywa na talerz

Zalety spożywania rosołu z baraniny

Rosół znany jest ze swoich właściwości leczniczych, jest bowiem bogaty w różnego rodzaju witaminy i minerały. Jest źródłem witamin z grupy B (B2, B12), E i A, jak i potasu, wapnia, cynku, kolagenu i selenu. Łagodzi stany zapalne oraz chroni przewód pokarmowy. Jest to idealna potrawa na wczesne zimowe wieczory, idealnie ogrzewa zmarznięty organizm.

Baranina i jej wpływ na organizm

Baranina jest zdrowym mięsem posiadających wiele cennych składników odżywczych, jest źródłem m.in. cynku, siarki czy fosforu. Zawiera również kwas linolowy, który hamuje procesy powstawania nowotworów. Innym cennym związkiem, w które bogata jest zarówno baranina, jak i jagnięcina to kwasy orotowe, które poprawiają funkcjonowanie wątroby i spowalniają procesy starzenia. Potrawy z baraniny są też mniej tłuste niż te np. z wieprzowiny, przez co są dobra alternatywą dla osób ograniczających spożywanie tłuszczu. 

Dlaczego warto przyrządzać rosół z baraniny?

Jak już wiesz, rosół jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, podobnie jak baranina. Łącząc te dwie potrawy w efekcie dostajemy prawdziwą bombę witaminową, która idealnie sprawdzi się jako pomoc w celu leczenia przeziębień, oraz wzmocni odporność każdego kto co jakiś czas skusi się na ten prawdziwie polski rarytas.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.