Jak zrobić domowy majonez?

domowy majonez

Zastanawiasz się jak zrobić domowy majonez? Poznaj nasz przepis! Majonez to gęsty sos na bazie żółtek jaj i oleju z dodatkiem przypraw, powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni. Jest doskonałym składnikiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, wspaniale podkreśla również smak wędlin. Chociaż półki sklepowe uginają się od gotowych produktów przeróżnych marek to, mimo wszystko, warto pokusić się o produkcję własnego majonezu. Kto raz spróbuje domowego majonezu. Nie będzie już chciał wracać do kupowania tego produktu w sklepie.

Dlaczego warto zrobić majonez samemu?

Jest kilka powodów, dla których warto spróbować przygotować majonez w zaciszu własnego domu. Przede wszystkim skład majonezu pochodzącego ze sklepu może nas nieprzyjemnie zaskoczyć – bardzo często możemy znaleźć w nim różnego rodzaju zagęstniki i konserwanty. Domowy majonez to co innego – mamy pełną kontrolę nad tym, z czego się on składa. Domowy majonez jest więc dużo zdrowszą opcją. Poza tym możemy dostosować przyprawy do własnego gustu i w ten sposób stworzyć swój własny, idealny sos do sałatek.

Jak szybko zrobić majonez?

W dawnych czasach produkcja majonezu była niezwykle żmudna. Ręczne rozcieranie żółtek jaj w makutrze, najpierw samych, później z dodatkiem przypraw i na końcu oleju – taka produkcja pochłaniała wiele czasu i wysiłku. Na szczęście obecnie nie musimy już posiłkować się wyłącznie siłą własnych rąk (choć oczywiście możemy). Mając do dyspozycji blender już w kilka chwil wyczarujemy gęsty sos majonezowy. Wszystko czego potrzebujemy, to odrobina chęci – składniki na majonez znajdą się zapewne w każdym domu. Zatem, jak zrobić domowy majonez z użyciem blendera?

Zdrowy majonez – przepis

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego/octu ryżowego
  • płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek.
  2. Do niedużego naczynia włożyć żółtka, dodać musztardę, sok z cytryny/ocet, cukier puder i sól.
  3. Całość rozmieszać łyżką, wlać odrobinę oleju i zacząć ubijać blenderem ręcznym typu żyrafa.
  4. Gdy majonez zacznie gęstnieć należy powoli dolewać olej cienką strużką.
  5. Po kilku minutach majonez będzie gotowy.

Co zrobić, żeby domowy majonez był gęsty?

Czasami może się zdarzyć, że nasz majonez jest zbyt rzadki. Wtedy wystarczy dolać do niego odrobinę oleju i miksować nadal. Należy jednak pamiętać, że majonez po schłodzeniu w lodówce również gęstnieje.

Jak zrobić majonez bez musztardy?

A co, jeżeli nie lubimy smaku musztardy, lub akurat nam jej zabrakło? To proste, wystarczy jej nie dodawać. Warto jednak dorzucić do masy szczyptę lub dwie czarnego lub białego pieprzu, oraz nie rezygnować z dodawania cukru pudru.

Wegański domowy majonez – przepis

Współcześnie wiele osób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych. Niektórzy jednak będą tęsknić za smakiem tradycyjnego majonezu. Na szczęście i na to jest rada. Można przecież przygotować majonez roślinny.

Składniki:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soku z cytryny/octu winnego
  • ½ łyżeczki płatków drożdżowych
  • ¼ łyżeczki soli kala namak
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta zwykłej soli

Wykonanie:

  1. Mleko sojowe wymieszać z octem, przelać do wąskiego, wysokiego naczynia do ubijania.
  2. Do mleka z octem dodać musztardę, płatki drożdżowe oraz przyprawy.
  3. Wszystko ubijać blenderem typu żyrafa przez minutę, następnie powoli dolewać olej, jednocześnie miksując.
  4. Masę ubijać przez 3-4 minuty, do uzyskania gęstego majonezu.

Poznaj również przepis na domowy keczup 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *