Chleb na liściu kapusty – tradycja i smak

chleb na liściu kapusty

Chleb na liściu kapusty to tradycyjny wypiek znany od pokoleń. Wyróżnia się nie tylko wyjątkowym, aromatycznym smakiem, ale również posiada piękną barwę oraz zapach. Decydując się na wyrób tego rodzaju pieczywa warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach którymi należy kierować się w czasie jego przygotowywania. Jaki jest najlepszy przepis na wykonanie chleba na liściu kapusty? 

Chleb na liściu kapusty – jak zrobić?

Wykonanie chleba na liściu kapusty wymaga nieco cierpliwości oraz czasu, który zostaje jednak wynagrodzony finalnym wypiekiem. Od czego więc warto zacząć?

Jak zrobić prosty zaczyn na chleb?

Podstawą udanego chleba jest z pewnością dobrze wykonany zaczyn. Aby przystąpić do jego wykonania, należy jednak posiadać kilka prostych produktów takich jak:

  • mąka pszenna oraz żytnia – około pięć łyżek każdej
  • niewielka ilość drożdży – pół łyżeczki – mogą być suszone lub świeże
  • ciepła woda – około połowa ilości użytej mąki

Samo przygotowanie zaczynu trwa kilka minut. Wszystkie składniki należy połączyć w wysokim naczyniu, tak aby powstała masa o średniej gęstości. Następnie należy pozostawić ją na około 15 godzin w ciepłym i suchym miejscu, pod przykryciem. Po tym czasie można przystąpić do tworzenia masy na chleb.

Jeżeli interesuje Cię jakie są inne rodzaje chleba kliknij tutaj

Chleb na liściu kapusty z chrupiącą skórką – przepis

Składniki:

  • 300 g ciepłej (nie gorącej!) wody przegotowanej
  • 2 -3 g świeżych lub suszonych drożdży
  • pół kilograma mąki pszennej lub orkiszowej – typ 630 lub niższy
  • 12 g soli gruboziarnistej
  • 5 g cukru
  • pięć dużych liści kapusty
  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy przygotować duże naczynie, najlepiej miskę do której przełożymy wszystkie suche składniki.
  2. Później należy zamieszać. Po chwili dodajemy także mokre składniki, takie jak świeże drożdże, woda przegotowana oraz zaczyn.
  3. Wszystko dokładnie łączymy.
  4. Ciasto wyrabiamy starannie przez około dziesięć minut, do momentu aż wszystko się połączy.
  5. Można zarabiać ciasto ręcznie lub przy użyciu robota.
  6. Kiedy masa nabierze konsystencji, która da się formować, polewamy odrobiną oleju, tak aby ciasto nie przywierało do rąk.
  7. Teraz pozostawiamy masę w misce pod przykryciem że ściereczki na około godzinę.
  8. Po tym czasie należy przedłożyć ciasto na wszystkie strony wilgotnymi dłońmi i ponownie zostawić na pół godziny.
  9. Proces wykonać jeszcze raz po piętnastu minutach. W międzyczasie należy nagrzać piekarnik do około 220 stopni Celsjusza.
  10. Kiedy masa dobrze wyrośnie należy przełożyć ciasto na liście kapusty na następnie do pokrytej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika na około 80 minut.
  11. Na początku po około 15 minutach warto także wykonać na górze bochenka średniej długości nacięcie, dzięki któremu chleb ładnie wyrośnie.

Aby skórka chleba była chrupiąca należy zwilżyć ściany naczynia w którym jest on pieczony.

Kliknij tutaj jeżeli chcesz dowiedzieć się co zrobić z niedopieczonym chlebem

chleb pieczony na liściu kapusty
W jakim naczyniu piec chleb na liściu kapusty?

Bardzo ważną kwestią podczas wypieku chleba na liściu kapusty jest wybór naczynia, w którym będziemy wypiekać pieczywo.

Do tego celu można użyć:

  • specjalnej blachy,
  • standardowego naczynia żaroodpornego do zapiekania,
  • zwykły garnek.

Dobrze dobrane naczynie pozwala nie tylko zachować ładny kształt oraz barwę pieczywa, ale również gwarantuje udany wypiek. Przed włożeniem formy z masą chlebową do piekarnika warto dodatkowo zwilżyć ściany naczynia oraz umieścić ciasto na papierze spożywczym, aby chleb posiadał chrupiącą skórkę. Zapiekane na liściu kapusty zapewnia kwaskowy, lekko wyrazisty smak oraz zapach, który idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami takimi jak ser żółty, pleśniowy, wędliny oraz warzywa, na przykład papryka lub pomidor.

Jak przechowywać chleb na liściu kapusty?

Chleb na liściu kapusty to naturalny wypiek, który aby zachować świeżość na dłużej wymaga odpowiedniego przechowywania. Najlepszym sposobem jest przechowywanie w drewnianym chlebaku, zawinięty w podwójną ściereczkę. Jeżeli chcemy aby wypiek wytrzymał dłużej niż pięć dni można umieścić go także zamrozić.

Zapraszamy również do zapoznania się z typami mąki najlepszymi do chleba oraz przepisem na chlebek pełnoziarnisty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *