Mąka na chleb – jaką wybrać?

Mąka na chleb

Mąka na chleb musi być sprawdzona, wysokiej jakości i posiadać duże ilości minerałów. Dzięki temu piekąc chleb, masz pewność, że nie wyjdzie zakalec i będziesz się cieszyć zdrowym pieczywem każdego dnia. Poznaj tajemnice wyrobu mąki i pieczenia chleba.

Jaka jest najlepsza mąka do pieczenia chleba?

Pierwsze młyny w Polsce powstały w średniowieczu. Były to młyny wodne, a największą ich ilość można było spotkać na Pomorzu, w Małopolsce, Wielkopolsce i na Śląsku. Ich rolą było mielenie ziarna tak, aby powstała mąka na chleb. Dodatkowo praca młynów wytwarzała energię. Wraz z upływem czasu powstawała coraz większa ich ilość, coraz bardziej też skomplikowana. W XIX wieku turbiny wodne, elektryczne, spalinowe oraz parowe zastąpiły w dużej mierze młyny wodne.

Nie ma jednolitej odpowiedzi na pytanie, jaka jest najlepsza mąka do pieczenia chleba. Pamiętaj, że z pewnością musi to być sprawdzona mąka na chleb o wysokim indeksie. Do chleba pszennego możesz użyć mąki bułkowej, mąka na chleb pełnoziarnisty może być żytnia, razowa lub mieszana. Do chleba na zakwasie warto użyć zaś mieszanki mąk.

Mąka na chleb jaka najlepsza

Czym się różni mąka 450 od 650?

Na sklepowych można się spotkać z różnymi odmianami mąki. Posiada ona liczbowe oznaczenia. Jeśli zastanawiasz się, czym się różni mąka 450 od 650 to musisz wiedzieć, że nie każda mąka nadaje się do tych samych wypieków. Od jej rodzaju zależy, czy dany chleb lub ciasto się udadzą. Najczęściej występują mąka 450 przeznaczona do pieczenia biszkoptów i tortów, która sprawdza się również do smażenia naleśników oraz mąka 550, czyli mąka luksusowa. Używa się jej głównie do naleśników i pierogów, aczkolwiek wychodzą z niej również idealne pączki oraz drożdżówki. Mąka 650 to mąka bułkowa.

Czy mąka 550 nadaje się na chleb?

Mąka 550 to najpopularniejsza mąka, najtańsza i najczęściej wkładana do koszyków przez klientów. Jeśli zaś zastanawiasz się, czy mąka 550 nadaje się na chleb, to odpowiadamy, że nie do końca. Owszem, upieczesz chleb z tego rodzaju przemiału, wyjdzie on nawet smaczny, wyrośnie, ale nie jest to najlepsza mąka na chleb. Do pieczenia chleba wybiera się mąki z najwyższym indeksem, to jest minimum 650, a często i 750.

Jaka mąka jest najzdrowsza na chleb?

Najczęściej zadawane na forach kulinarnych pytanie to, jaka mąka jest najzdrowsza na chleb? Im wyższa liczba na mące, tym lepiej. Oznacza ona bowiem ilość substancji mineralnych, jaki posiada mąka powstała w wyniku zmielenia ziaren. Mąki z niskim indeksem są miałkie i mają bardzo małe ich ilości. Mąka z wysokim indeksem, to najlepsza mąka na chleb zwykły oraz mąka na chleb pełnoziarnisty. Warto również wybierać mąki razowe i graham.

Mąka na chleb – sprawdzone przepisy

Chciałbyś codziennie jadać świeże, ciepłe i chrupiące pieczywo? Nic straconego. Skorzystaj z jednego z naszych sprawdzonych przepisów, w którym wykorzystujemy najlepszą mąkę na chleb. Pamiętaj, że zbyt duża ilość tłuszczu dodanego do ciasta na chleb obciąża je i powoduje, że ciasto nie rośnie. Drożdże nie lubią bowiem dużej jego ilości. Ponadto cukier pomaga drożdżom rosnąć. Ciasto na chleb powinno być dobrze ugniecione i „wymasowane”. Chleb po upieczeniu możesz oprószyć mąką. Nigdy nie wyjmuj chleba z piekarnika zaraz po upieczeniu. Pozwól mu „odtajać” przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika, wówczas nie opadnie.

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:
  • mąka na chleb pełnoziarnisty 0,5 kg
  • jajko 1szt
  • Drożdże 7,5 g
  • Ciepła woda 1/3 szklanki
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka od herbaty
  • sól 0,5 łyżeczki od herbaty
  • bazylia 0,5 łyżeczki od herbaty
  • kurkuma 1/3 łyżeczki od herbaty
  • czerwona papryka ostra szczypta
  • cukier 0,5 łyżeczki od herbaty
  • ziarna według uznania (słonecznik, dynia, siemię lniane) pół szklanki
Przygotowanie:
  • Podgrzej wodę, powinna być dość ciepła, ale nie gorąca
  • W wodzie rozpuść cukier i drożdże
  • Dodaj mąkę na chleb ziarnisty, jajko, oliwę oraz przyprawy
  • Wszystko mocno ugniataj na jednolitą masę. W zależności od konsystencji masy, możesz dodać odrobinę wody lub mąki
  • Odstaw na 30 minut w ciemne i ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie znów ugniataj i ponownie odstaw, tym razem na 15 minut
  • Ziarna oprósz mąką, dzięki temu nie opadną na dno formy, i dodaj do ciasta. Wymieszaj dobrze, ugniatając ciasto
  • Formę do ciasta wysmaruj oliwą. Przełóż do niej ciasto
  • Przykry formę z ciastem czystą ścierką i pozostaw na 10 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Zdejmij ściereczkę i włóż formę z ciastem na chleb do piekarnika
  • Piecz około 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki do piekarnika na 10 minut
  • Wyjmij chleb z piekarnika i formy. Ostudź go lekko i ciesz się jego smakiem.

Chleb pszenny

Składniki:
  • najlepsza mąka na chleb, czyli 650 lub 750 1 kg
  • drożdże 15 g
  • woda 1,5 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek 2 łyżeczki od herbaty
  • białko jajka 1 szt
Przygotowanie:
  • Podgrzej wodę, tak, aby była lekko ciepła. Rozpuść w niej cukier i drożdże
  • Do miski wsyp mąkę na chleb przesianą przez sito i dodaj do niej wodę z drożdżami i cukrem, a następnie sól i oliwę z oliwek
  • Wymieszaj wszystko mocno ugniatając przez kilkanaście minut. Ciasto na chleb pszenny musi być dobrze „wymasowane”
  • Odstaw je w ciepłe i ciemne miejsce na 30 minut, a potem ponownie ugniataj
  • Ponownie odstaw, aby ciasto wyrosło
  • Uformuj ciasto i połóż na blaszce
  • Oddziel białko jajka od żółtka i wysmaruj roztrzepanym białkiem wierzch ciasta
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki od piekarnika na 10 minut
  • Wyjmij chleb z piekarnika, ostudź go i ciesz się jego smakiem

Mamy nadzieję, że z naszymi przepisami Twój chleb wyjdzie pyszny. Życzymy smacznego!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.