Niedopieczony chleb – co zrobić?

Niedopieczony chleb

Niedopieczony chleb – co zrobić? Chleb to jeden z najstarszych posiłków człowieka. W Polsce do dziś spożywany zarówno jako dodatek do zup i dań obiadowych, jak również główny składnik potraw, choćby w formie kanapek. Choć dostępny do kupienia niemal w każdym sklepie, to pieczenie świeżego chleba we własnym domu jest wielką przyjemnością. Poniżej podpowiadamy, co zrobić z surowym w środku chlebem. Czy można go jeść? Poznaj odpowiedzi na najpopularniejsze pytania o niedopieczony chleb.

Niedopieczony chleb – co zrobić?

Wbrew pozorom niedopieczony chleb zdarza się dość często i to nie tylko amatorom wypieków. Powody tego, dlaczego chleb jest surowy w środku, mogą być różne: za krótki czas pieczenia, niesprawny piekarnik, za mało drożdży czy za dużo wody. W zależności od przyczyny sposób postępowania będzie inny.

Dopiec

Oto jedno z najczęściej przychodzących w tej chwili rozwiązań. Czy można dopiec ciasto? Jeśli niedopieczony chleb wynika ze zbyt krótkiego czasu pieczenia lub niesprawnego piekarnika – śmiało można go dopiec. Wystarczy ponownie wstawić chleb do piekarnika na tyle czasu, ile jest to konieczne.

Jeśli chleb jest niedopieczony jedynie z jednej ze stron, warto go wcześniej obrócić. To dość powszechny problem, że piekarnik nie dopieka ciasta od spodu. Wtedy obrócony do góry nogami bochenek umieścić możemy na papierze do pieczenia i dopiec.

Odkroić

Fragment niedopieczonego od spodu czy z góry chleba można też odkroić. Warto wiedzieć, że mokry chleb w środku da się bardzo ciekawie wykorzystać. Choć nie da się go odkroić, można go wydrążyć. Taki chleb świetnie nadaje się jako element żurku staropolskiego – podawanego w chlebie właśnie. W miseczce z chleba podać można również zupę gulaszową z kiełbasą, zupę grzybową, rybną czy serową. Wszystkie one będą doskonale komponowały się  chlebowym smakiem.

Jeśli chleb po odkrojeniu fragmentów nie prezentuje się zbyt estetycznie, i jego można wykorzystać na zupę – zupę chlebową. Wykonuje się ją poprzez rozdrobnienie chleba, zalaniem wywarem i rozgotowanie. W takiej formie chleb jest blendowany i podawany wraz z żółtym serem i żółtkami jaj.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Kiełbasa w słoiku – staropolski przysmak, który powraca
Zjeść

Niedopieczony chleb w formie zakalca z zasady nie wydaje się zbyt apetyczny. Nie brakuje jednak osób, dla których zakalec jest nie tylko smaczny, ale i wręcz szczerze lubiany. Zakalcowaty chleb (niewyrośnięty) można zjeść. Większości osób nie powinien on zaszkodzić. Wyjątkiem będą ci z delikatnym układem pokarmowym lub z problemami z trawieniem – w ich przypadku mogą nastąpić dolegliwości. Zakalec jest ciężkostrawny i nie powinien być spożywany w dużych ilościach.

chleb

Niedopieczony chleb – jak uniknąć?

Niedopieczony chleb można dopiec lub niedopieczone fragmenty odkroić. Niewyrośnięty chleb w formie zakalca zjeść. Najlepiej jednak nie doprowadzać do sytuacji, w której po wyjęciu z piekarnika wita nas mokry chleb w środku. Kluczowe znaczenie ma dobre jego przygotowanie i pieczenie. Poznaj odpowiedzi na najczęstsze pytania.

Dlaczego chleb jest surowy w środku?

Niedopieczony chleb wynika ze zbyt krótkiego pieczenia lub w zbyt niskiej czy wysokiej temperaturze (wtedy skórka spiecze się szybko, a środek pozostanie mokry). Spowodować go może również zbyt mała lub zbyt duża ilość drożdży czy ich przeterminowanie. Za dużo wody. Za mało mąki. Zbyt niska temperatura, w której wyrastał. Zakalec to nie tylko niedopieczone ciasto, ale przede wszystkim to, które nie wyrosło i niestety nie wyrośnie mimo dopiekania.

Na etapie przygotowania najważniejsze jest zapewnienie mu rośnięcia w sprzyjających warunkach. Ciasto nie powinno być zbyt mokre. Proporcje płynu do mąki są bardzo ważne. Tak samo jak aktywne droższe i zakwas (szczególnie gdy wykonywany samodzielnie).

Czy chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika?

Odpowiedź na pytanie, czy chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zależy od jego rodzaju.

Ciasta drożdżowe po natychmiastowym otworzeniu drzwiczek piekarnika mogą opaść. Podobnie jest z chlebem drożdżowym. Podczas jego pieczenia lepiej nie otwierać drzwiczek. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki i pozwolić mu się ostudzić przez pół godziny – w ten sposób nie ryzykuje się zakalcem.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  10 pomysłów na wykorzystanie zakwasu chlebowego - odkryj smaczne i zdrowe przepisy!

Inaczej sprawa ma się w przypadku chleba pieczonego na zakwasie. Taki nie tylko może zostać wyjęty z piekarnika od razu po upieczeniu, ale i dobrze byłoby, aby faktycznie został – dzięki temu będzie on miał chrupiącą skórkę. W tym celu chleb na zakwasie wyjmujemy z gorącego piekarnika i delikatnie spryskujemy zimną wodą.

Czy można dopiec ciasto? Jak uratować zakalcowaty chleb?

Jest łatwy sposób na to, by poznać, czy chleb jest upieczony. Stukając w jego spód, słyszy się wtedy pusty, charakterystyczny odgłos. Jeśli nie, podejrzewać można, że jest mokry chleb w środku. Wtedy najlepiej po prostu go dopiec. Im większy bochenek, tym więcej czasu potrzebuje.

Jeśli jest to chleb drożdżowy, lepiej użyć długiego patyczka. Pamiętać należy o delikatnym uchylaniu drzwiczek. Niedopieczony chleb drożdżowy po wyjęciu z piekarnika opadnie, a gdy tak się stanie, pozostaje zakalec. Jak uratować zakalcowaty chleb? Można go dopiec, by ciasto nie było surowe, a następnie sporządzić z niego zupę chlebową lub zjeść. Jeśli chleb wyrósł, lecz jest mokry w środku, środek można wydrążyć i wykorzystać chleb jako miseczkę do zupy.

Czy można jeść niedopieczony chleb?

To, czy można jeść niedopieczony chleb, zależy od tego, jak bardzo jest surowy. Zakalec jest ciężkostrawny, ale można go jeść. Natomiast chleb znacznie surowy w środku nie będzie się nadawał do spożycia – warto go wcześniej po prostu dopiec.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.