Dania postne – łatwe i smaczne

dania postne

Z czego składają się dania postne? Wielki Post to okres w czasie, którego z diety wykluczone są dania mięsne, a zamiast nich serwowane są potrawy warzywne, rybne oraz z dodatkiem owoców i bakalii. Historia dań postnych jest bardzo długa i sięga wiele wieków wstecz. Warto jednak wspomnieć, że obecne dania bez mięsa znacznie różnią się od tych przyrządzanych dawniej. Jakie przysmaki można przygotować podczas przedświątecznej przerwy od mięsa?

Co można jeść w Wielkim Poście?

Wbrew pozorom ilość produktów, które można spożywać podczas Wielkiego Postu jest bardzo długa.

Co zrobić do jedzenia w post? Oto lista:

  • Ryby – jest to źródło białka, które daje duże możliwości przyrządzania potraw zarówno pieczonych, smażonych jak i gotowanych
  • Fasola – to kolejny, bardzo pożywny składnik dań prostych, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami
  • Zboża i ziarna – są również produktem postnym, są one bazą do wypieku pieczywa, ale również świetnym dodatkiem do musli bądź zapiekanek
  • Warzywa – to zdrowy i sycący składnik, który powinien być podstawą menu w czasie postu
  • Owoce – mogą stanowić uzupełnienie diety bezmięsnej, ale warto wprowadzać je do diety

Co na obiad w czasie postu?

Lista potraw obiadowych, jakie można serwować w czasie Wielkiego Postu jest długa. Bardzo wygodną i szybką metodą na urozmaicenie menu są dania jednogarnkowe postne. Czasami warto jednak spróbować nieco bardziej wykwintnej potrawy. Oto jeden z najsmaczniejszych przepisów bezmięsnych, który warto wypróbować.

Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na sycący obiad na środę popielcową

Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Jest to łatwa, zdrowa oraz sycąca potrawa, która nie wymaga użycia bardzo dużej ilości dodatków. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • pół kilograma filetów z ryby (może być dorsz, miruna lub morszczuk)
  • kilogram ziemniaków
  • 200 dag kapusty kiszonej
  • duża marchewka
  • pół kostki masła
  • jabłko lub gruszka
  • mała cebula
  • dwa jajka
  • pięć łyżek mąki kukurydzianej
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy oraz łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować filety z ryby.
  2. W tym celu na talerzyku wysypujemy mąkę, na drugim jajko, do którego dodajemy przyprawy oraz sól.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej.
  4. Rybę panierujemy po obu stronach i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po obu stronach.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy na cztery części, następnie gotujemy w wodzie na średnim ogniu pod przykryciem.
  6. Po zagotowaniu do garnka dodajemy odrobinę soli.
  7. Obieramy także pozostałe warzywa i owoce czyli marchew, jabłko i cebulę. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  8. Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki i mieszamy z tartą marchwią oraz cebulą.
  9. Dodajemy również przyprawy i cukier. Mieszamy, a na koniec dolewamy olej lniany.
  10. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki ugniatamy z dwiema łyżkami masła na miękkie puree.

Obiad podajemy ciepły, a surówkę na zimno. Jest to pyszne danie postne uwielbiane zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych.

Co można zrobić na kolację w post?

Możliwości przygotowania potraw postnych na kolację są bardzo duże. W przypadku ostatniego w ciągu dnia posiłku warto jednak pamiętać o składnikach lekkostrawnych i dobrze przyswajalnych przez ludzki organizm. Z pewnością warto także wybierać sprawdzone dania postne. Przepisy mogą się bowiem znacznie różnić od siebie i przez to ich smak może się znacznie różnić. Oto przepis na proste i sycące danie postne, które warto wypróbować.

dania postne na kolacje nalesniki

Naleśniki z konfiturą śliwkową i bitą śmietaną

Jest to danie postne dla dzieci i dorosłych, które z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę. Jest ono nie tylko bardzo smaczne, ale również ekonomiczne. Należy ono także do dań postnych na szybko.

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej lub orkiszowej o niskim typie
  • trzy jajka
  • pół szklanki mleka (może być roślinne)
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru lub miodu
  • szczypta soli
  • konfitury śliwkowe
  • olej do smażenia
  • śmietanka 36 %

Przygotowanie: 

  1. Najpierw należy wsypać do dużej miski mąkę, cukier oraz sól, a następnie wymieszać.
  2. Teraz trzeba dodać wszystkie płynne składniki i przy użyciu miksera połączyć je z suchymi tak, aby powstała gładka masa.
  3. W osobnej misce ubijamy też śmietanę.
  4. Masę wlewamy i rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem i smażymy z dwóch stron.

Gotowe naleśniki przekładamy na talerz i smarujemy konfiturą. Ozdabiamy też bitą śmietaną. Można jeść je zarówno na zimno jak i na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *