Pyszne i zdrowe potrawy z mięsa wołowego – kuchenne inspiracje

potrawy z mięsa wołowego

Dania z wołowiny kojarzą się z bardzo długim czasem przygotowania. Gulasz z mięsa wołowego by nabrać smaku i miękkości potrzebuje czasu. Są również takie przepisy na potrawy z mięsa wołowego np. na burgery dzięki którym szybko przygotujemy obiad. Sekretem pysznych potraw z wykorzystaniem wołowiny jest przede wszystkim mięso bardzo dobrej jakości, które można zakupić, np. w lokalnym sklepie mięsnym lub bezpośrednio u producenta.  Jakie potrawy z mięsa wołowego przygotować by cieszyć się jego cudownym smakiem i aromatem? Podpowiadamy i inspirujemy!

Co zrobić z mięsa wołowego na obiad?

Wołowina to bardzo zdrowe mięso. Zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy z grupy B: B1, B6 i B12. Dodatkowo, wołowina to doskonałe źródło witaminy A, D oraz E.  To doskonałe mięso do przygotowania na niedzielny obiad.

Jeżeli zależy nam aby przygotować szybkie danie z wołowiny, warto zdecydować się na przygotowanie pysznych i soczystych steków wołowych. Do ich przygotowania potrzebujemy mięsa z polędwicy wołowej, kilku minut czasu i dobrze rozgrzanej patelni. Stek ze potrzebuje tylko 3 minut smażenia z każdej strony.

Poznaj przepis na Chateaubriand z borowikami :

Chateaubriand z borowikami

 

Najlepsze potrawy z mięsa wołowego – poznaj nasze inspiracje

Każdy, kto choć raz przygotowywał potrawy z użyciem mięsa wołowego wie, że wołowina potrzebuje czasu i odpowiedniego sposobu przygotowania. Jeden popularny pomysł na potrawy z mięsa wołowego to gulasz z dodatkiem papryki i pieczarek. Wolno gotowana wołowina odda cały swój smak i aromat. Do przyprawienia takiego mięsa wystarczy odrobina ostrej i słodkiej zmielonej papryki.

Kolejną potrawą z wykorzystaniem mięsa wołowego są steki wołowe duszone w sosie z musztardą i cebulą. To szybkie danie z wołowiny zachwyca wyjątkową delikatnością mięsa. Do przygotowania tego dania doskonale przydadzą się mięsiste kawałki antrykotu.

Proste potrawy z mięsa wołowego – zainspiruj się

Mięso wołowe daje wiele możliwości działania na kuchennym gruncie. Poniżej przedstawiamy listę prostych potraw z mięsa wołowego, które są możliwe do przygotowania w każdej kuchni.

Proste potrawy z mięsa wołowego – przykłady:

  • staropolski bigos z wykorzystaniem mięsa wołowego,
  • placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i ogórkiem kiszonym.
  • tradycyjne bitki wołowe,
  • Strogonow z wołowiny.

Co zrobić z mięsa wołowego mielonego?

Mięso wołowe doskonale nadaje się do mielenia. Zmielenie mięsa pozwala nam na stworzenie nie jednej prostej potrawy z mięsa mielonego. Wykorzystując mielone mięso wołowe możemy odmienić tradycyjne wieprzowe spaghetti bolognese. Bez problemu możemy także stworzyć cudownie miękkie pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowym.

Co jeszcze można przygotować z mielonej wołowiny?

Mielona wołowina jest bardzo charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej, dlatego świetnie sprawdzi się do przygotowania m.in.

  • burrito,
  • chilli con carne,
  • różnego rodzaju zapiekanek meksykańskich
  • szybkich imprezowych przekąsek.

Z mielonej wołowiny możemy przygotować także bardzo soczyste kotlety mielone z mięsa wołowego.

Kotlety mielone z mięsa wołowego – inspiracje i sposoby przygotowania 

Kotlety z mięsa wołowego można wykonać dokładanie tak samo, jak tradycyjne polskie kotlety z mięsa wieprzowego. Warto wiedzieć, że kotlety z wołowiny będą zdecydowanie bardziej delikatne i soczyste.

Warto jednak wykorzystać mieloną wołowinę by stworzyć przepyszne kotlety bez panierki z bułki tartej. Wołowina ma w sobie tyle smaku i aromatu, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków i przypraw. Takie kotlety idealnie odnajdą się w towarzystwie bułki, tworząc cudownego domowego burgera.

 wołowy kotlet do burgera

Jak zrobić kotlety na burgery?

Dowiedz się, jak przygotować burgery, aby były soczyste, miękkie i pełne smaku. 

Potrzebujesz:

  • około 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta czosnku mielonego
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania::

  1. Cebulę podsmaż na niewielkim ogniu. Po kilku minutach wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Wołowinę włóż do miski, dodaj przyprawy, podsmażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj
  3. Podziel na 4 równe części i uformuj kotlety.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ok 3 minuty z każdej strony.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszym przepisem na zrazy po nelońsku, które można przygotować z mięsa wołowego

Życzymy smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *