Pyszne i zdrowe potrawy z mięsa wołowego – kuchenne inspiracje

Dania z wołowiny kojarzą się z bardzo długim czasem przygotowania. Gulasz z mięsa wołowego by nabrać smaku i miękkości potrzebuje czasu. Są również takie przepisy na potrawy z mięsa wołowego np. na burgery dzięki którym szybko przygotujemy obiad. Sekretem pysznych potraw z wykorzystaniem wołowiny jest przede wszystkim mięso bardzo dobrej jakości, które można zakupić, np. w lokalnym sklepie mięsnym lub bezpośrednio u producenta. Jakie potrawy z mięsa wołowego przygotować by cieszyć się jego cudownym smakiem i aromatem? Podpowiadamy i inspirujemy!
Co zrobić z mięsa wołowego na obiad?
Wołowina to bardzo zdrowe mięso. Zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy z grupy B: B1, B6 i B12. Dodatkowo, wołowina to doskonałe źródło witaminy A, D oraz E. To doskonałe mięso do przygotowania na niedzielny obiad.
Jeżeli zależy nam aby przygotować szybkie danie z wołowiny, warto zdecydować się na przygotowanie pysznych i soczystych steków wołowych. Do ich przygotowania potrzebujemy mięsa z polędwicy wołowej, kilku minut czasu i dobrze rozgrzanej patelni. Stek ze potrzebuje tylko 3 minut smażenia z każdej strony.
Poznaj przepis na Chateaubriand z borowikami :
Najlepsze potrawy z mięsa wołowego – poznaj nasze inspiracje
Każdy, kto choć raz przygotowywał potrawy z użyciem mięsa wołowego wie, że wołowina potrzebuje czasu i odpowiedniego sposobu przygotowania. Jeden popularny pomysł na potrawy z mięsa wołowego to gulasz z dodatkiem papryki i pieczarek. Wolno gotowana wołowina odda cały swój smak i aromat. Do przyprawienia takiego mięsa wystarczy odrobina ostrej i słodkiej zmielonej papryki.
Kolejną potrawą z wykorzystaniem mięsa wołowego są steki wołowe duszone w sosie z musztardą i cebulą. To szybkie danie z wołowiny zachwyca wyjątkową delikatnością mięsa. Do przygotowania tego dania doskonale przydadzą się mięsiste kawałki antrykotu.
Proste potrawy z mięsa wołowego – zainspiruj się
Mięso wołowe daje wiele możliwości działania na kuchennym gruncie. Poniżej przedstawiamy listę prostych potraw z mięsa wołowego, które są możliwe do przygotowania w każdej kuchni.
Proste potrawy z mięsa wołowego – przykłady:
- staropolski bigos z wykorzystaniem mięsa wołowego,
- placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i ogórkiem kiszonym.
- tradycyjne bitki wołowe,
- Strogonow z wołowiny.
Co zrobić z mięsa wołowego mielonego?
Mięso wołowe doskonale nadaje się do mielenia. Zmielenie mięsa pozwala nam na stworzenie nie jednej prostej potrawy z mięsa mielonego. Wykorzystując mielone mięso wołowe możemy odmienić tradycyjne wieprzowe spaghetti bolognese. Bez problemu możemy także stworzyć cudownie miękkie pulpeciki wołowe w sosie pieczarkowym.
Co jeszcze można przygotować z mielonej wołowiny?
Mielona wołowina jest bardzo charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej, dlatego świetnie sprawdzi się do przygotowania m.in.
- burrito,
- chilli con carne,
- różnego rodzaju zapiekanek meksykańskich
- szybkich imprezowych przekąsek.
Z mielonej wołowiny możemy przygotować także bardzo soczyste kotlety mielone z mięsa wołowego.
Kotlety mielone z mięsa wołowego – inspiracje i sposoby przygotowania
Kotlety z mięsa wołowego można wykonać dokładanie tak samo, jak tradycyjne polskie kotlety z mięsa wieprzowego. Warto wiedzieć, że kotlety z wołowiny będą zdecydowanie bardziej delikatne i soczyste.
Warto jednak wykorzystać mieloną wołowinę by stworzyć przepyszne kotlety bez panierki z bułki tartej. Wołowina ma w sobie tyle smaku i aromatu, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków i przypraw. Takie kotlety idealnie odnajdą się w towarzystwie bułki, tworząc cudownego domowego burgera.
Jak zrobić kotlety na burgery?
Dowiedz się, jak przygotować burgery, aby były soczyste, miękkie i pełne smaku.
Potrzebujesz:
- około 500 g mielonej wołowiny,
- 2 małe cebule,
- 1 ząbek czosnku lub szczypta czosnku mielonego
- olej lub masło klarowane do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania::
- Cebulę podsmaż na niewielkim ogniu. Po kilku minutach wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wołowinę włóż do miski, dodaj przyprawy, podsmażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj
- Podziel na 4 równe części i uformuj kotlety.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, ok 3 minuty z każdej strony.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszym przepisem na zrazy po nelońsku, które można przygotować z mięsa wołowego
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz