Pesto z rukoli

pesto z rukoli

Pesto kojarzy się z Włochami i bazylią, ale równie smaczne (jeśli nie smaczniejsze) można wykonać z użyciem rukoli. Najlepszy przepis na pesto z rukoli wymaga użycia tylko kilku składników, a jego przygotowanie nie zajmie więcej, niż pięć minut.

Jak zrobić pesto z rukoli i pistacji?

Potrzebne będą:

  • rukola – 100-125 gramów,
  • oliwa z oliwek – 100 mililitrów;
  • ser parmezan (ewentualnie inny twardy ser, jak grana padano) – 80 gramów;
  • czosnek – 2 lub 3 ząbki, w zależności od preferencji;
  • pistacje – 40 gramów — inne orzechy lub pestki dyni również sprawdzą się w tym przepisie,
  • sól i pieprz do smaku.

Rukolę, wybrany ser, pistacje, czosnek oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera. Można użyć zarówno blendera ręcznego, jak i melaksera. Miksujemy na wolnych obrotach, powoli dolewając oliwę, do momentu, aż pesto osiągnie preferowaną konsystencję. W kilka minut wyczarowujemy wspaniały sos, z którego smakiem można dodatkowo eksperymentować poprzez dodanie odrobiny chilli lub skórki z cytryny.

Dlaczego pesto z rukoli jest gorzkie?

W przypadku zbyt szybkiego miksowania może zdarzyć się, że oliwa użyta do przygotowania pesto stanie się gorzka, dlatego na tym etapie przygotowania ważna jest odrobina cierpliwości. Zdarza się również, że sama rukola, już w momencie zakupu, ma gorzkawy smak. Warto spróbować jej przed przystąpieniem do pracy. Rozwiązaniem jest dodanie do sosu łyżeczki miodu lub syropu klonowego.

z czym jeść pesto z rukoli

Do czego użyć pesto z rukoli?

Sos będzie wyśmienity po prostu wymieszany z ugotowanym al dente makaronem, posypany odrobiną parmezanu, ale nadaje się do wielu potraw. Jego smak nada charakteru każdemu daniu, do którego go wykorzystamy. Oto kilka przykładów, z czym podawać pesto z rukoli:

  • jako dodatek do wszelkiego rodzaju klusek, kopytek, gnocchi,
  • jako dressing do sałatki z ulubionymi warzywami,
  • dodatek do zup krem — przelaną do miseczki zupę polać odrobiną pesto, by wzbogacić jej smak,
  • do kanapek i tortilli,
  • jako dip do pieczonych warzyw,
  • w formie sosu do zapiekanek i tostów,

Jak długo można przechowywać pesto z rukoli?

Po przygotowaniu sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 5 dni. Sposobem na przedłużenie przydatności pesto do nawet dwóch miesięcy jest jego zamrożenie. Dobrze sprawdzą się foremki do kostek do lodu. Dzięki nim sos będzie od razu poporcjowany, bez konieczności rozmrażania całości.

Czy można zrobić pesto z rukoli do słoików?

Tak! Jest to produkt, który nadaje się również do pasteryzacji, a ładny, ozdobny słoiczek domowego pesto to dobry pomysł na dodatek do prezentu dla bliskiej osoby, również na święta, czy Mikołajki. Aby cieszyć się smakiem pesto przez całą zimę, należy:

  • wybrać słoiczki (najlepiej niższe i niewielkie) i dokładnie je wyczyścić, a najlepiej wyparzyć gorącą wodą,
  • napełnić słoiczki, pozostawiając odrobinę przestrzeni — nie powinny być pełne po brzegi;
  • ustawić je w garnku wyłożonym ściereczką, a następnie zalać wodą tak, by zakrywała pokrywki,
  • doprowadzić do wrzenia, gotować około pół godziny od zagotowania się wody,
  • wyjąć słoiczki, zabezpieczając dłonie przed ciepłem i ustawić na rozłożonej na blacie czystej ściereczce, dnem do góry,
  • po całkowitym ostygnięciu można przenieść przetwory w suche i ciemne miejsce.

Poznaj również przepis na pesto z pietruszki i pesto z bazylii.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *