Pesto z bazylii – sos podkręcający smak makaronu i kanapek

pesto z bazylii

Wszelkiego rodzaju sosy niesamowicie podkręcają smak makaronów i innych potraw. Obok niezwykle popularnej wersji pomidorowej dużym uznaniem cieszy się również pesto. Wyraźny posmak bazylii i czosnku, piękny zielony kolor oraz różnorakie zastosowanie sprawiają, że zdecydowanie warto włączyć je do swojego menu. Jak zrobić sos pesto z bazylii?

Zielony makaron pełen witamin

Klasyczne pesto z bazylii to gęsta, aromatyczna pasta o niezwykle charakterystycznym zapachu. Na pierwszy plan wysuwa się oczywiście bazylia, jednak zapach czosnku oraz orzeszków piniowych jest również mocno wyczuwalny. Ten niezwykle aromatyczny dodatek do potraw pochodzi z Włoch. Na terenie tego pięknego państwa niemal w każdej knajpie skosztować można pysznego makaronu z dodatkiem pesto. Włosi sięgają po niego chętnie nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Pesto stanowi bowiem bogate źródło witaminy K (poprawiającej krzepliwość krwi), E (działanie przeciwutleniające) oraz sodu, żelaza czy też wapnia. Spore ilości bazylii zapewniają również duże wsparcie dla naszego układu trawiennego. Wszystko to przemawia za spróbowaniem tego pysznego sosu. Jak zrobić prawdziwe pesto?

Pesto z bazylii – najlepszy przepis

Składniki potrzebne do przyrządzenia pesto z bazylii:
  • około 60 gram listków bazylii,
  • 50 gram orzeszków pinii,
  • 60 gram parmezanu,
  • 70 ml oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz czarny do smaku.
Wykonanie pesto z bazylii krok po kroku:
  1. Orzeszki pinii wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut do lekkiego zarumienienia.
  2. Listki bazylii dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Wszystkie składniki poza przyprawami umieścić w moździerzu i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Utarte pesto doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zamiast moździerza można użyć również blendera, który sprawia, że przygotowanie pesto zajmuje naprawdę niewiele czasu.

pesto z bazylii z makaronem przepis

Makaron z pesto z bazylii – przepis

Tak przygotowane pesto idealnie nadaje się jako dodatek do sałatki czy pasta na kanapki lub chrupiące grzanki. Jednak najbardziej popularna potrawa z jego wykorzystaniem to oczywiście makaron. Danie jest szybkie i z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy.

Makaron z pesto z bazylii – potrzebne składniki:
  • pesto wykonane z wyżej podanego przepisu,
  • 250 gram makaronu spaghetti,
  • opcjonalnie: odrobina oliwy, parmezanu bądź soku z cytryny.
Wykonanie krok po kroku:
  1. Przygotować pesto z przepisu powyżej.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
  3. Ugotowany makaron wyciągnąć i lekko odcedzić, a następnie zmieszać z pesto.
  4. Pojedynczą porcję posypać serem, polać odrobiną oliwy lub skropić sokiem z cytryny.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, dlaczego pesto z bazylii ciemnieje? Dzieje się tak chociażby podczas przygotowania posiłku z makaronem. Sos, a właściwie bazylia ciemnieje, gdy się ją podgrzewa. Dodatkowo wysoka temperatura może spowodować, że stanie się gorzka. Warto więc wystrzegać się tego, by danie nie rozczarowało was smakiem.

Poznaj również przepis na pyszne i zdrowe pesto z pietruszki.

Jak długo można przechowywać pesto bazyliowe?

Wiele osób przygotowuje sporą ilość sosu za jednym razem i zastanawia się jak pasteryzować pesto z bazylii. Otóż cały schemat procesu pasteryzacji przebiega podobnie, jak w przypadku dżemu. Warto jednak wiedzieć, że pesto traci w jego wyniku smak. Jeśli więc przygotowaliśmy tak dużą ilość sosu, że nie zjemy go w ciągu maksymalnie 3 tygodni, podczas których przechowywane jest w lodówce, warto zdecydować się na jego zamrożenie. W takiej formie może spokojnie leżeć kilka miesięcy.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *