Domowa musztarda – 3 różne przepisy

domowa musztarda przepis

Czy wiesz że domowa musztarda jest prosta do zrobienia? Wielu z nas nie wyobraża sobie porannych parówek, bądź hot-doga bez niej. Idealnie nadaje się także do sałatek, kanapek oraz jest składnikiem wielu sosów, takich jak na przykład winegret. Jak zrobić domową musztardę? Poniższy artykuł postara odpowiedzieć na to i wiele innych pytań dotyczących musztardy. Ponadto, przedstawi przepisy na domową musztardę rosyjską, ostrą, a także łagodną.

Domowa musztarda – z czego zrobić najlepszą wersję?

Choć skład musztardy może różnić się w detalach, istnieją składniki bez których nie zrobimy pełnoprawnej musztardy. Aby zrobić musztardę potrzebujemy bezwarunkowo gorczycy. Co się tyczy innych składników, możemy zastosować ocet, bądź białe wino, olej, sól i pieprz. Ponadto, zamiast wina możemy zastosować wodę. Oryginalność musztardzie może nadać również miód, chrzan, zioła, a nawet soki owocowe.

Jak zrobić domową musztardę rosyjską?

Musztardę rosyjską wyróżnia wysoki poziom ostrości, który jest spowodowany ziarnami czarnej gorczycy. Aby przygotować musztardę rosyjską będziemy potrzebowali:

  • sto gramów gorczycy sarepskiej
  • pięćdziesiąt gramów gorczycy białej
  • pięćdziesiąt gramów gorczycy czarnej
  • pięćdziesiąt mililitrów octu
  • trzysta mililitrów wody

Przygotowujemy dwa garnki. Do pierwszego wsypujemy gorczycę, a w drugim gotujemy wodę z octem. Po zagotowaniu się wody wlewamy ją do garnka z gorczycą i odczekujemy kilka godzin. Następnie blendujemy wszystkie składniki i gotowe. Musztardę możemy teraz przelać do słoików.

Jak długo można przechowywać musztardę własnej roboty?

W spiżarni, szczelnie zamkniętą musztardę możemy przechowywać nawet dwa lata. Po otwarciu, warto jednak trzymać musztardę w lodówce. Tam możemy ją mieć nawet rok.

jaką gorczycę użyć do musztady?

Jak zrobić ostrą, a jak łagodną musztardę?

Domowa musztarda łagodna – przepis

Do przygotowania łagodnej musztardy będziemy potrzebowali:

  • sto gramów białej gorczycy
  • sto gramów żółtej gorczycy
  • pięćdziesiąt mililitrów octu
  • trzysta mililitrów wody

Przepis na domową, ostrą musztardę

Do przygotowania łagodnej musztardy będziemy potrzebowali:

  • sto gramów brązowej gorczycy
  • pięćdziesiąt gramów białej gorczycy
  • pięćdziesiąt gramów czarnej gorczycy
  • pięćdziesiąt mililitrów octu
  • trzysta mililitrów wody

Co się tyczy przygotowania musztardy, możemy zrobić ją podobnie jak w przypadku rosyjskiej, czyli wlać wodę z octem do gorczycy, odczekać parę godzin i zblendować przy pomocy robota kuchennego.

Możemy również najpierw zblendować gorczycę, dolać do niej wystudzoną wodę z octem oraz wstawić do lodówki na dobę. Na koniec przelewamy do słoików. Podobnie jak w pierwszym wypadku, tak przygotowana musztarda domowa będzie bardzo smaczna i zdrowa.

Inne rodzaje musztard

Warto wiedzieć, iż oprócz musztardy rosyjskiej czy po prostu ostrej, bądź łagodnej, istnieją inne rodzaje musztard, które również możemy przygotować we własnym domu:

  • musztarda dijon – powstała we francuskim Dijon, charakteryzuje się ostrością i wyrazistym smakiem. Ocet zastępowany jest często w tym przypadku białym winem
  • musztarda bawarska – bardzo słodka. Do przygotowania jej używany jest często mus owocowy, przeważnie jabłkowy, cukier oraz miód
  • musztarda kremska – robiona z bardzo drobno zmielonej gorczycy, łagodna w smaku, a także lekko słodka

Dowiedz się również jak zrobić domowy keczup oraz zdrowszą wersję domowego majonezu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *