Domowa musztarda – 3 różne przepisy

Czy wiesz że domowa musztarda jest prosta do zrobienia? Wielu z nas nie wyobraża sobie porannych parówek, bądź hot-doga bez niej. Idealnie nadaje się także do sałatek, kanapek oraz jest składnikiem wielu sosów, takich jak na przykład winegret. Jak zrobić domową musztardę? Poniższy artykuł postara odpowiedzieć na to i wiele innych pytań dotyczących musztardy. Ponadto, przedstawi przepisy na domową musztardę rosyjską, ostrą, a także łagodną.
Domowa musztarda – z czego zrobić najlepszą wersję?
Choć skład musztardy może różnić się w detalach, istnieją składniki bez których nie zrobimy pełnoprawnej musztardy. Aby zrobić musztardę potrzebujemy bezwarunkowo gorczycy. Co się tyczy innych składników, możemy zastosować ocet, bądź białe wino, olej, sól i pieprz. Ponadto, zamiast wina możemy zastosować wodę. Oryginalność musztardzie może nadać również miód, chrzan, zioła, a nawet soki owocowe.
Jak zrobić domową musztardę rosyjską?
Musztardę rosyjską wyróżnia wysoki poziom ostrości, który jest spowodowany ziarnami czarnej gorczycy. Aby przygotować musztardę rosyjską będziemy potrzebowali:
- sto gramów gorczycy sarepskiej
- pięćdziesiąt gramów gorczycy białej
- pięćdziesiąt gramów gorczycy czarnej
- pięćdziesiąt mililitrów octu
- trzysta mililitrów wody
Przygotowujemy dwa garnki. Do pierwszego wsypujemy gorczycę, a w drugim gotujemy wodę z octem. Po zagotowaniu się wody wlewamy ją do garnka z gorczycą i odczekujemy kilka godzin. Następnie blendujemy wszystkie składniki i gotowe. Musztardę możemy teraz przelać do słoików.
Jak długo można przechowywać musztardę własnej roboty?
W spiżarni, szczelnie zamkniętą musztardę możemy przechowywać nawet dwa lata. Po otwarciu, warto jednak trzymać musztardę w lodówce. Tam możemy ją mieć nawet rok.
Jak zrobić ostrą, a jak łagodną musztardę?
Domowa musztarda łagodna – przepis
Do przygotowania łagodnej musztardy będziemy potrzebowali:
- sto gramów białej gorczycy
- sto gramów żółtej gorczycy
- pięćdziesiąt mililitrów octu
- trzysta mililitrów wody
Przepis na domową, ostrą musztardę
Do przygotowania łagodnej musztardy będziemy potrzebowali:
- sto gramów brązowej gorczycy
- pięćdziesiąt gramów białej gorczycy
- pięćdziesiąt gramów czarnej gorczycy
- pięćdziesiąt mililitrów octu
- trzysta mililitrów wody
Co się tyczy przygotowania musztardy, możemy zrobić ją podobnie jak w przypadku rosyjskiej, czyli wlać wodę z octem do gorczycy, odczekać parę godzin i zblendować przy pomocy robota kuchennego.
Możemy również najpierw zblendować gorczycę, dolać do niej wystudzoną wodę z octem oraz wstawić do lodówki na dobę. Na koniec przelewamy do słoików. Podobnie jak w pierwszym wypadku, tak przygotowana musztarda domowa będzie bardzo smaczna i zdrowa.
Inne rodzaje musztard
Warto wiedzieć, iż oprócz musztardy rosyjskiej czy po prostu ostrej, bądź łagodnej, istnieją inne rodzaje musztard, które również możemy przygotować we własnym domu:
- musztarda dijon – powstała we francuskim Dijon, charakteryzuje się ostrością i wyrazistym smakiem. Ocet zastępowany jest często w tym przypadku białym winem
- musztarda bawarska – bardzo słodka. Do przygotowania jej używany jest często mus owocowy, przeważnie jabłkowy, cukier oraz miód
- musztarda kremska – robiona z bardzo drobno zmielonej gorczycy, łagodna w smaku, a także lekko słodka
Dowiedz się również jak zrobić domowy keczup oraz zdrowszą wersję domowego majonezu 🙂
Dodaj komentarz