Potrawy czeskie

Zastanawiasz się jakie potrawy czeskie są tradycyjne? Czechy można nazwać prawdziwym rajem dla smakoszy. Tradycje gastronomiczne Czechów są bardzo oryginalne i charakterystyczne dla tego mikroregionu pomimo, że nie uniknęła ona wpływu zwyczajów kulinarnych Niemców, Austriaków,i Węgrów. Tradycyjne potrawy oparte są na zbożach i ziemniakach, kapuście i roślinach strączkowych, a także produktach mlecznych. Przyjrzyjmy się jej z bliska.
Potrawy czeskie – czego warto spróbować w Pradze?
Czeskie menu (Jídelní lístek) zawsze zaczyna się od przystawek. W tym dziale królują:
- półmisek mięs i serów,
- salceson, różnego rodzaju kiełbasy.
Specjalną linią są chlebíčky – małe kanapki z szynką, serem, pasztetem, wędlinami, soloną rybą.
Jak obudzić apetyt?
W czeskim menu znajdzie się zawsze sałatka ze świeżych warzyw i kilka przystawek z ziemniakami.
- Bramborový salát to jedna z tradycyjnych czeskich potraw i najpopularniejsza sałatka z gotowanych warzyw, w tym ziemniaków, marchwi, selera. Reszta składników zmienia się w zależności od upodobań kucharza. Często dodaje się filet z kurczaka, słodką cebulę, ogórki kiszone, jajka, jabłko, a czasami można doprawić sałatkę skwarkami.
- Vlašský salát to kolejna przekąska ziemniaczana. Do sałatki dodaje się zielony groszek i produkty mięsne.
Kuchnia czeska – pierwsze danie
Zupy w Czechach tradycją, od zwykłej zupy jarzynowej po słynną bramboraczkę. Do zupy często dodaje się śmietanę, ubite jajka, kaszę mannę i puree warzywne w celu zagęszczenia jej. Gotowe danie doprawiamy świeżymi ziołami.
- Zeleninová polévka to lekka zupa jarzynowa.
- Południowoczeska kulajda to czeska zupa grzybowa.
- Cibulačka lub cibulová polévka – zupa cebulowa z grzankami i serem.
- Gulášová polévka to gęsta zupa gulaszowa w bulionie mięsnym, będąca połączeniem pierwszego i drugiego dania jednocześnie. Podobnie jak bramborachka jest często podawana w chlebie.
- Zelná polévka to zupa z kiszonej kapusty, znana nam jako kapuśniak.
Potrawy czeskie to raj dla mięsożerców
Kuchnia czeska jest tak bogata w dania mięsne przygotowywane z różnych gatunków mięs. W menu łatwo znaleźć dania z drobiu, ale także z wieprzowiny, cielęciny i wołowiny.
Oto kilka wybranych dań:
- Svíčková na smetaně to duszona polędwica cielęca lub wołowa. Podawane z dwoma sosami, kwaśną śmietaną i borówkami.
- Guláš to węgierskie danie, które zakorzeniło się w tradycyjnej kuchni czeskiej. Aby gęsty sos mięsny nie pozostał na talerzu, gulasz i inne dania mięsne w Czechach podaje się z knedlami.
- Královský meč tzn. „Miecz królewski”, szaszłyki wieprzowe z warzywami, nawleczone na szaszłyk-miecz. Nawet dzieci nie oprą się tak podanemu szaszłykowi.
Steki i sznycle są również przygotowywane z mięsa wieprzowego, ale w Czechach jest bardzo mało dań z mięsa mielonego. Nawet jeśli w menu natkniecie się na Vepřová kotleta v omáčce, będzie to cały kawałek wieprzowiny z sosem.
Kuszenie czeskimi deserami
W Czechach, słodycze je się nie tylko od święta. Czeska kuchnia to kilka charakterystycznych, wyłącznie dla tego regionu, deserów i słodkości.
Oto kilka najpopularniejszych:
- Karlovarské oplatky – karlowarskie gofry. Słynne danie przygotowane jest w Czechach od 200 lat. Są to prawie przezroczyste wafle, których ciasto przyrządza się na bazie wody mineralnej ze źródeł leczniczych, posmarowane nadzieniem i podawane na gorąco.
- Štramberské uši czyli „Uszy Strambera”, pomysłowe ciasteczka w formie torebki.
- Pardubický perník to misternie dekorowany lukrem pardubicki miodowy piernik. Warto kupić ten przysmak na pamiątkę, gdyż szkoda jeść tak piękny piernik.
Dodaj komentarz