Smaczne pesto z pietruszki

pesto z pietruszki

Jak zrobić pesto z pietruszki? Czy pesto z pietruszki jest zdrowe? I przede wszystkim – do czego użyć pesto z pietruszki? Natka pietruszki jest niezwykle aromatycznym i powszechnie dostępnym ziołem. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do zup, przyprawa (świeża bądź suszona) czy smaczna, kolorowa dekoracja. Jednak z pomocą natki pietruszki można stworzyć o wiele więcej ciekawych posiłków. Zielona pietruszka przyda się nie tylko do przygotowania zdrowych i odżywczych koktajli, ale także do stworzenia pysznego, zielonego sosu – pesto z pietruszki. 

Czy pesto z pietruszki jest zdrowe?

Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy pesto z pietruszki jest zdrowe, odpowiadamy – tak! Natka pietruszki zawiera w sobie ogromną ilość witaminy C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, stan skóry oraz układ krwionośny. Dodatkowo, zielona pietruszka odświeża oddech i działa korzystnie na wzrok dzięki zawartości witaminy A. Zalecamy więc jedzenie jej w jak największych ilościach. Pamiętaj, aby przechowywać ja w słoiku z wodą bądź zamrozić.

Do czego użyć pesto z pietruszki?

Do czego użyć pesto z pietruszki? Aromatyczny, zielony sos jest doskonałym dodatkiem do makaronów oraz warzyw. Tekstura i gęstość sosu świetnie łączy ze sobą makaron, do którego swobodnie można dodawać ulubione dodatki – zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Aromatyczne pesto doda bardzo świeży i lekki posmak wszystkim warzywom, zarówno tym zapiekanym jak i gotowanym w lekko osolonej wodzie. Pesto z pietruszki – przepis, który doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka, w trakcie odchudzania oraz dla osób ceniących proste i szybkie dania.

Jak zrobić pesto z pietruszki? Jest to niezwykle prosty i szybki przepis, idealny na lunch czy lekki obiad. Polecamy wypróbować go niezależnie od pory roku.

Przepis na pesto pietruszkowe

  • pęczek pietruszki
  • 100ml oliwy
  • 100g ziaren słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 5 łyżek parmezanu

Co można dodać do pesto z pietruszki?

  1. Jeśli pesto pietruszkowe będzie za gęste – możesz dodać więcej oliwy.
  2. Ziarna słonecznika możesz zastąpić orzechami (np. nerkowca czy migdałami).
  3. Zamiast parmezanu możesz dodać płatki drożdżowe. Jest to dobra opcja dla wegan czy osób, które nie tolerują laktozy.
  4. Co można dodać do pesto z pietruszki? Inne warzywa zielone, tj. szpinak czy rukolę. Nic nie musi się zmarnować.

Pesto z pietruszki przepis krok po kroku

Umytą i osuszoną natkę pietruszki warto rozdrobnić – pokroić lub porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy dłuższą chwilę na gładką masę. Przyprawy tj. sok z cytryny, pieprz czy sól moderujemy według własnego gustu.

Dowiedz się również jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.

Jak pasteryzować pesto z pietruszki?

Jeśli przygotowałeś większą ilość pesto z pietruszki, możesz przełożyć je do słoiczka, zalać dodatkowymi łyżkami oliwy i przechowywać w lodówce. W ten sposób sos zachowa świeżość przez kilka dni. Jak zrobić pesto z pietruszki na zimę? Możesz przygotować je wcześniej, kiedy masz dostęp do świeżych ziół i zamrozić je formach na kostki do lodu. Jest to bardzo wygodny i praktyczny sposób, który pozwoli poporcjować produkt oraz zachować jego świeżość na długo. W każdej chwili możesz rozmrozić pesto na patelni czy garnku z ciepłymi warzywami.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *