Smaczne pesto z pietruszki
Jak zrobić pesto z pietruszki? Czy pesto z pietruszki jest zdrowe? I przede wszystkim – do czego użyć pesto z pietruszki? Natka pietruszki jest niezwykle aromatycznym i powszechnie dostępnym ziołem. Najczęściej stosowana jest jako dodatek do zup, przyprawa (świeża bądź suszona) czy smaczna, kolorowa dekoracja. Jednak z pomocą natki pietruszki można stworzyć o wiele więcej ciekawych posiłków. Zielona pietruszka przyda się nie tylko do przygotowania zdrowych i odżywczych koktajli, ale także do stworzenia pysznego, zielonego sosu – pesto z pietruszki.
Czy pesto z pietruszki jest zdrowe?
Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy pesto z pietruszki jest zdrowe, odpowiadamy – tak! Natka pietruszki zawiera w sobie ogromną ilość witaminy C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, stan skóry oraz układ krwionośny. Dodatkowo, zielona pietruszka odświeża oddech i działa korzystnie na wzrok dzięki zawartości witaminy A. Zalecamy więc jedzenie jej w jak największych ilościach. Pamiętaj, aby przechowywać ja w słoiku z wodą bądź zamrozić.
Do czego użyć pesto z pietruszki?
Do czego użyć pesto z pietruszki? Aromatyczny, zielony sos jest doskonałym dodatkiem do makaronów oraz warzyw. Tekstura i gęstość sosu świetnie łączy ze sobą makaron, do którego swobodnie można dodawać ulubione dodatki – zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Aromatyczne pesto doda bardzo świeży i lekki posmak wszystkim warzywom, zarówno tym zapiekanym jak i gotowanym w lekko osolonej wodzie. Pesto z pietruszki – przepis, który doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka, w trakcie odchudzania oraz dla osób ceniących proste i szybkie dania.
Jak zrobić pesto z pietruszki? Jest to niezwykle prosty i szybki przepis, idealny na lunch czy lekki obiad. Polecamy wypróbować go niezależnie od pory roku.
Przepis na pesto pietruszkowe
- pęczek pietruszki
- 100ml oliwy
- 100g ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 5 łyżek parmezanu
Co można dodać do pesto z pietruszki?
- Jeśli pesto pietruszkowe będzie za gęste – możesz dodać więcej oliwy.
- Ziarna słonecznika możesz zastąpić orzechami (np. nerkowca czy migdałami).
- Zamiast parmezanu możesz dodać płatki drożdżowe. Jest to dobra opcja dla wegan czy osób, które nie tolerują laktozy.
- Co można dodać do pesto z pietruszki? Inne warzywa zielone, tj. szpinak czy rukolę. Nic nie musi się zmarnować.
Pesto z pietruszki przepis krok po kroku
Umytą i osuszoną natkę pietruszki warto rozdrobnić – pokroić lub porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy dłuższą chwilę na gładką masę. Przyprawy tj. sok z cytryny, pieprz czy sól moderujemy według własnego gustu.
Dowiedz się również jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Jak pasteryzować pesto z pietruszki?
Jeśli przygotowałeś większą ilość pesto z pietruszki, możesz przełożyć je do słoiczka, zalać dodatkowymi łyżkami oliwy i przechowywać w lodówce. W ten sposób sos zachowa świeżość przez kilka dni. Jak zrobić pesto z pietruszki na zimę? Możesz przygotować je wcześniej, kiedy masz dostęp do świeżych ziół i zamrozić je formach na kostki do lodu. Jest to bardzo wygodny i praktyczny sposób, który pozwoli poporcjować produkt oraz zachować jego świeżość na długo. W każdej chwili możesz rozmrozić pesto na patelni czy garnku z ciepłymi warzywami.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz