Pasztet z bobu – pyszna alternatywa dla mięsnej wersji

pasztet z bobu

Wszelkiego rodzaju pasztety to doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa, wafli ryżowych czy krakersów. Jeszcze do niedawna w sklepach dostępne były jedynie mięsne wersje tej potrawy. Obecnie coraz częściej jednak spotkać można różne warzywne kombinacje. Wśród nich na uwagę zasługuje pasztet z bobu. Jest on niezwykle pyszny i aromatyczny, a jego duży plus stanowi łatwość przygotowania oraz możliwość modyfikacji dodatków. Co można dodać do pasztetu z bobu? Jak szybko przyrządzić go w domu?

Bób – warzywo strączkowe, po które warto sięgać

Bób to niezwykle pyszne warzywo strączkowe, które w lecie często gości w domach Polaków. Nie ma w tym jednak nic dziwnego. Bób to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza, potasu czy magnezu. Jest on również niezwykle pożywny, zawiera spore ilości białka. Wiele osób uwielbia jeść ugotowany bób prosto z miseczki. Jest to oczywiście dobra opcja, jednak warto spróbować go również w nieco innej wersji. Pasztet z bobu zachwyci smakiem nie tylko wegetarian, ale również największych miłośników mięs.

W tym artykule dowiesz się co jeszcze można zrobić z bobu?

Jak zrobić pasztet z bobu?

Pasztet z bobu zachwyca smakiem oraz tym, że każdorazowo może być on nieco inny. Z łatwością można bowiem modyfikować przyprawy i dodawać inne dodatki, tak by finalnie otrzymać pasztet o idealnym dla siebie smaku i konsystencji. Jak wygląda podstawowy przepis na pasztet z bobu?

Pasztet z bobu – przepis

Składniki potrzebne do przyrządzenia pasztetu z bobu:
  • około pół kilograma bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • pieprz i sól do smaku.
Wykonanie pasztetu krok po kroku:
  1. Bób gotować, aż będzie bardzo miękki. Jeśli skórka jest zbyt twarda, warto ją zdjąć.
  2. Marchewkę pokroić w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
  3. Pokrojone warzywa podsmażyć chwilę na oliwie z oliwek.
  4. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, dodać sól i pieprz do smaku i zblendować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą formy i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Niekiedy po upieczeniu okazuje się, że pasztet nieco się kruszy. Może być to spowodowane zbyt dużą suchością. Co zrobić, żeby pasztet nie był za suchy? Należy pilnować ilości oliwy dodanej do smażenia warzyw. Jeśli potrawa wciąż nie jest wilgotna po upieczeniu, warto zwiększyć ilość oliwy lub opcjonalnie dodać do składników jedno surowe jajko.

Poznaj również przepis na pasztet z królika.

Pasztet z bobu i pieczarek – przepis

Pasztet z bobu w podstawowej wersji jest niezwykle pyszny i aromatyczny. Warto jednak próbować również nieco innych wersji potrawy. Doskonały smak uzyskamy, dodając do masy pieczarki. Jak przygotować pasztet z bobu z pieczarkami?

Składniki potrzebne do przyrządzenia pasztetu z bobu z pieczarkami:
  • 250 gram bobu,
  • 50 gram kaszy jaglanej,
  • 100 gram pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie pasztetu krok po kroku:
  1. Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić.
  2. Bób gotować aż będzie miękki i obrać ze skóry.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Na patelnię dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
  5. Zawartość patelni doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dorzucić pietruszkę oraz bób i kaszę jaglaną.
  7. Wszystkie składniki smażyć jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  8. Tak przygotowaną masę zblendować, a następnie przełożyć do formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Taka wersja pasztetu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek. Dużą popularnością cieszy się również pasztet z bobu i cukinii. Przygotowuje się go według bazowego przepisu, zmniejszając jedynie ilość bobu na rzecz startej na tarce jednej, średniej wielkości cukinii.

Niezależnie od wersji pasztet z bobu to zdecydowanie doskonała alternatywa dla mięsnych odpowiedników. Mnóstwo warzyw w składzie sprawia, że nadaje się on jako przekąska i dodatek do kanapek dla wszystkich członków rodziny.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *