Kuchnia pomorska
Kuchnia pomorska – charakterystyka
Pomorze jest krainą historyczną, która mieści się na terenach dwóch państw – Polski i Niemiec. Etymologia słowa Pomorze wskazuje, iż wywodzi się ono z języka starosłowiańskiego i oznacza teren sięgający aż po morze – ziemie znajdujące się w pobliżu morza. W sensie geograficznym wyodrębnia się części Pomorza takie jak:
- Pomorze Zachodnie (tu: Pomorze Tylne – Polska, Pomorze Przednie – teren Polski i Niemiec, Rugia – wyspa niemiecka)
- Pomorze Gdańskie (w tym regiony kulturowe takie jak: Bory Tucholskie, Kaszuby, Kociewie).
Pomorze charakteryzuje się specyficzną kuchnią, której cechy szczególne determinowane są przez położenie geograficzne tej krainy, a ściślej przez jej dostęp do morza.
Co się je na Pomorzu?
Kuchnia pomorska jest przestrzenią przeplatania się wielu kultur i kulinarnych tradycji. Od wieków podstawę pożywienia kuchni Pomorzan stanowią produkty pochodzenia roślinnego – mąki wszelkiego rodzaju, rośliny strączkowe, brukiew, kapusta, marchew, rzepa i ziemniaki. Z mąki i ziemniaków przyrządza się kluski, które można podać nie tylko z dodatkiem mleka, ale też z grochem czy jako dopełnienie zupy. Niezwykle popularny jest placek ziemniaczany, który serwuje się z kiszoną kapustą zasmażaną lub polany dowolnym sosem.
Uznaniem pomorskich gospodyń obdarzone są również zupy – nie tylko warzywne, ale też te, których podstawą jest mięso lub ryby. Pomorskie potrawy komponuje się z mięsa: wieprzowego, wołowego, drobiowego. Słynną potrawką jest gęś w jabłkowym anturażu czy z nadzieniem kaszy gryczanej i ziemniaków. Rybny charakter kuchni pomorskiej warunkuje dostęp do morza, jak i wielość jezior. Na Pomorzu je się więc przede wszystkim ryby słodkowodne, pośród których należy wymienić:
- karpia,
- okonia,
- węgorza.
- leszcza,
jak i ryby morskie takie jak: sandacz, łosoś, dorsz, flądra i śledź.
Tradycyjna kuchnia pomorska – lista dań
Na tradycyjną kuchnię pomorską składają się następujące dania:
- pulki ze śledziem, czyli ziemniaki w mundurkach i śledź w śmietanie
- zupa zagraj („dziadowska zupa”)
- frékasë, czyli potrawka z kury w słodko-kwaśnym sosie śmietanowym
- marynowane klopsiki rybne
- chleb na zakwasie
- szandar borowiacki.
Z czego słynie Gdańsk – jedzenie?
Gdańskie jedzenie słynie z wszelkiego rodzaju potraw rybnych, wśród których należy wymienić zupy (na przykład zupę z łososia czy zupę z dorsza), jak i ryby smażone. Ważne miejsce w kuchni gdańskiej zajmuje też chleb na zakwasie czy dania z gęsi.
2 przepisy kuchni pomorskiej – kluski ziemniaczane i kapusta szmurowana
Przepis na kluski ziemniaczane i kapustę szmurowaną jest dwudzielny – należy przygotować dwa oddzielne dania, które po przyrządzeniu można połączyć. Dania można też spożywać osobno – kapustę szmurowaną jako warzywny dodatek do obiadu, zaś kluski jako podstawę dania z dowolnym sosem.
Poznaj również dodatkowy przepis na zupę rybną.
I danie – kapusta szmurowana
Składniki:
- kapusta świeża – 1 główka
- cebula – 1 sztuka
- smalec – 1 kostka
- sól, pieprz, cukier, ocet spirytusowy
- mąka do zasmażki
Przygotowanie:
Kapustę i połowę cebuli poszatkować, ugotować do miękkości, odlać wodę. Dwie łyżki smalcu rozpuścić na patelni, dodać pozostałą połowę cebuli (pokrojoną wcześniej w kostkę), cebulę przyrumienić, na koniec dodać dwie łyżki mąki – zasmażyć. Zasmażkę przelać do garnka z ugotowaną kapustą, następnie – kierując się preferencjami konsumenckimi – dodać do dania sól, pieprz, cukier, ocet. Po doprawieniu do potrawy należy dodać pozostały smalec i gotować ją jeszcze przez pół godziny.
II danie – kluski ziemniaczane
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 65 dag mąki pszennej
- 65 dag boczku
- 2 cebule
Przygotowanie:
Obrać wszystkie ziemniaki, z których 1/3 należy ugotować, utłuc i ostudzić, a 2/3 zetrzeć na tarce i oddzielić od wody. Zarówno ugotowane, jak i starte ziemniaki należy potem połączyć, dosypując do nich mąkę pszenną. Mieszaninę należy wygładzić łyżką na talerzu. Następnie trzeba zagotować wodę z solem i do wrzątku wrzucać formowane łyżką kluski. Czas gotowania klusek to 3 minuty. Po ugotowaniu wyłowić kluski i zahartować je zimną wodą. Dobry dodatek do klusek stanowią skwarki z boczku przysmażonego z cebulą.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz