Przepis na pasztet z królika

przepis na pasztet z królika

Zastanawiasz się jaki jest przepis na pasztet z królika? Pasztet z królika domowy jest prawdziwym przysmakiem. Warto zadbać, by był odpowiednio doprawiony i delikatny w smaku. Oczywiście można go kupić w sklepie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie poświęcenie trochę czasu i przygotowanie potrawy samodzielnie. Można mieć wtedy całkowitą pewność, że będzie smakował znacznie lepiej. Jak zrobić dobry pasztet z królika?

Pasztet z królika skladniki

Rekomendowane jest w pierwszej kolejności zaopatrzenie się w odpowiednie składniki. Są to: 

  • 4 jajka,
  •  2 cebule,
  • 300 g boczku,
  • 1 królik (około 1 kg mięsa),
  • 1/2 selera,
  • 300 g wątróbki z królika lub drobiowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 por, majeranek,
  • 2 małe pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 czerstwe bułki,
  • mleko lub bulion do namoczenia bułek,
  • słodka papryka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 300 g łopatki lub podgardla (dodatek ten sprawi, że pasztet będzie zwarty i kleisty).

Jak zrobić pasztet z królika?

  1. Należy najpierw zrobić porcje z mięsa z królika, a następnie przekroić łopatkę oraz boczek na mniejsze kawałki.
  2. Kolejnym etapem będzie wlanie wody do większego garnka i dodanie ziarna ziela angielskiego i liści laurowych.
  3. Do wody trzeba także wrzucić pietruszkę, marchewkę, seler, por, łopatki i mięso z królika. Zalecane jest gotowanie do miękkości.
  4. W międzyczasie powinno się pokroić boczek i cebulę w kostkę. Wspomniany boczek należy wrzucić na gorącą patelnię.
  5. W momencie, gdy tłuszcz się wytopi, można dodać cebulkę.
  6. Gdy boczek już się przesmaży, a cebula zeszkli można bez problemu zdjąć je z patelni i położyć na niej wątróbkę.
  7. W przypadku ewentualnej potrzeby powinno się dodać masła lub oleju. Oczywiście każdy z kawałków wątróbki musi zostać obsmażony z obu stron.
  8. Kolejnym krokiem będzie namoczenie czerstwych bułek w bulionie lub mleku.
  9. Następnie należy oddzielić od kości ugotowane mięso.
  10. Wystarczy przemielić je przez maszynkę do mięsa. W zależności od tego, jaką konsystencje ma mieć pasztet, można zrobić to dwa lub nawet trzy razy.
  11. Warto również przemielić warzywa, a także boczek z cebulką i namoczone bułki. Cała masa musi zostać wymieszana.
  12. Kolejnym etapem będzie wbicie jajek, dodanie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, majeranku. Nie można oczywiście zapomnieć o soli i pieprzu.
  13. W tym momencie należy jeszcze raz połączyć wszystkie składniki. Następnie zalecane jest przełożenie masy na pasztet z królika  nasmarowanych masłem do keksówek.

Ile piec pasztet z królika?

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie pieczenie przez godzinę. Ludzie bardzo często zastanawiają się w jakiej temperaturze piec pasztet. Najlepsze efekty uzyska się w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić pasztet w słoikach?

Składniki:

Jak zrobić pasztet z królika w słoikach? Należy najpierw zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to: 

  • 1 królik (ok. 1 kg mięsa),
  • 1/4 selera, cebula,
  • 2 małe pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 200 g boczku,
  •  2 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego,
  •  3 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g wątróbki z królika lub drobiowej,
  • 1 por,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn,
  • gałka muszkatołowa,
  • słodka papryka.

Przepis na pasztet z królika tradycyjny

Przepis na pasztet z królika jest bardzo prosty do wykonania.

  1. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie w wodzie selera, pietruszki i marchewki. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie ziela angielskiego i liści laurowych.
  2. Z kolei czosnek powinno się wycisnąć w wyciskarce.
  3. Kolejnym etapem będzie natarcie królika mieszanką gałki muszkatołowej, suszonego rozmarynu, papryki, pieprzu i soli.
  4. Następnie można włożyć go do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza.
  5. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie odkrycie naczynia na ostatnie 20 minut. Po upieczeniu wystarczy ostudzić mięso.
  6. Boczek należy dokładnie pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  7. W momencie, gdy dojdzie do wytopienia się tłuszczu, można dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebula się zeszkli, rekomendowane jest przełożenie zawartości patelni do miseczki.
  8. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, można bez problemu dodać odrobinę masła lub tłuszczu, a następnie podsmażyć wątróbkę z obu stron.
  9. Kolejnym krokiem będzie przemielenie w maszynce do mięsa przynajmniej dwa razy upieczonego mięsa z królika, boczku, podsmażonej wątróbki i warzyw.
  10. Następnie należy dodać masła i przypraw dla uzyskania odpowiedniego smaku.
  11. W tym momencie można bardzo dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Później powinno się nałożyć uzyskaną masę do wyparzonych słoików.

Osobom, które są zainteresowanie przechowywaniem pasztetu dłużej niż 2,3 dni od momentu przygotowania, rekomendowane jest pasteryzowanie ich przynajmniej przez godzinę, by zagotowała się woda.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *