Przepis na pasztet z królika

przepis na pasztet z królika

Zastanawiasz się jaki jest przepis na pasztet z królika? Pasztet z królika domowy jest prawdziwym przysmakiem. Warto zadbać, by był odpowiednio doprawiony i delikatny w smaku. Oczywiście można go kupić w sklepie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie poświęcenie trochę czasu i przygotowanie potrawy samodzielnie. Można mieć wtedy całkowitą pewność, że będzie smakował znacznie lepiej. Jak zrobić dobry pasztet z królika?

Pasztet z królika skladniki

Rekomendowane jest w pierwszej kolejności zaopatrzenie się w odpowiednie składniki. Są to: 

  • 4 jajka,
  •  2 cebule,
  • 300 g boczku,
  • 1 królik (około 1 kg mięsa),
  • 1/2 selera,
  • 300 g wątróbki z królika lub drobiowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 por, majeranek,
  • 2 małe pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 czerstwe bułki,
  • mleko lub bulion do namoczenia bułek,
  • słodka papryka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 300 g łopatki lub podgardla (dodatek ten sprawi, że pasztet będzie zwarty i kleisty).

Jak zrobić pasztet z królika?

  1. Należy najpierw zrobić porcje z mięsa z królika, a następnie przekroić łopatkę oraz boczek na mniejsze kawałki.
  2. Kolejnym etapem będzie wlanie wody do większego garnka i dodanie ziarna ziela angielskiego i liści laurowych.
  3. Do wody trzeba także wrzucić pietruszkę, marchewkę, seler, por, łopatki i mięso z królika. Zalecane jest gotowanie do miękkości.
  4. W międzyczasie powinno się pokroić boczek i cebulę w kostkę. Wspomniany boczek należy wrzucić na gorącą patelnię.
  5. W momencie, gdy tłuszcz się wytopi, można dodać cebulkę.
  6. Gdy boczek już się przesmaży, a cebula zeszkli można bez problemu zdjąć je z patelni i położyć na niej wątróbkę.
  7. W przypadku ewentualnej potrzeby powinno się dodać masła lub oleju. Oczywiście każdy z kawałków wątróbki musi zostać obsmażony z obu stron.
  8. Kolejnym krokiem będzie namoczenie czerstwych bułek w bulionie lub mleku.
  9. Następnie należy oddzielić od kości ugotowane mięso.
  10. Wystarczy przemielić je przez maszynkę do mięsa. W zależności od tego, jaką konsystencje ma mieć pasztet, można zrobić to dwa lub nawet trzy razy.
  11. Warto również przemielić warzywa, a także boczek z cebulką i namoczone bułki. Cała masa musi zostać wymieszana.
  12. Kolejnym etapem będzie wbicie jajek, dodanie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, majeranku. Nie można oczywiście zapomnieć o soli i pieprzu.
  13. W tym momencie należy jeszcze raz połączyć wszystkie składniki. Następnie zalecane jest przełożenie masy na pasztet z królika  nasmarowanych masłem do keksówek.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Potrawy z ryb

Ile piec pasztet z królika?

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie pieczenie przez godzinę. Ludzie bardzo często zastanawiają się w jakiej temperaturze piec pasztet. Najlepsze efekty uzyska się w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić pasztet w słoikach?

Składniki:

Jak zrobić pasztet z królika w słoikach? Należy najpierw zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to: 

  • 1 królik (ok. 1 kg mięsa),
  • 1/4 selera, cebula,
  • 2 małe pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 200 g boczku,
  •  2 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego,
  •  3 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g wątróbki z królika lub drobiowej,
  • 1 por,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn,
  • gałka muszkatołowa,
  • słodka papryka.

Przepis na pasztet z królika tradycyjny

Przepis na pasztet z królika jest bardzo prosty do wykonania.

  1. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie w wodzie selera, pietruszki i marchewki. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie ziela angielskiego i liści laurowych.
  2. Z kolei czosnek powinno się wycisnąć w wyciskarce.
  3. Kolejnym etapem będzie natarcie królika mieszanką gałki muszkatołowej, suszonego rozmarynu, papryki, pieprzu i soli.
  4. Następnie można włożyć go do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze wynoszącej 180 stopni Celsjusza.
  5. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie odkrycie naczynia na ostatnie 20 minut. Po upieczeniu wystarczy ostudzić mięso.
  6. Boczek należy dokładnie pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  7. W momencie, gdy dojdzie do wytopienia się tłuszczu, można dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebula się zeszkli, rekomendowane jest przełożenie zawartości patelni do miseczki.
  8. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, można bez problemu dodać odrobinę masła lub tłuszczu, a następnie podsmażyć wątróbkę z obu stron.
  9. Kolejnym krokiem będzie przemielenie w maszynce do mięsa przynajmniej dwa razy upieczonego mięsa z królika, boczku, podsmażonej wątróbki i warzyw.
  10. Następnie należy dodać masła i przypraw dla uzyskania odpowiedniego smaku.
  11. W tym momencie można bardzo dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Później powinno się nałożyć uzyskaną masę do wyparzonych słoików.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Dżem truskawkowo agrestowy przepis

Osobom, które są zainteresowanie przechowywaniem pasztetu dłużej niż 2,3 dni od momentu przygotowania, rekomendowane jest pasteryzowanie ich przynajmniej przez godzinę, by zagotowała się woda.

Życzymy smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *