Co można zrobić z bobu?

kiedy bób

Zastanawiasz się co można zrobić z bobu? Przychodzi lato, a wraz z nim sezon na świeży bób. Jest to znane już w starożytności warzywo strączkowe. Zawiera ono dużo białka oraz błonnik, niezastąpiony przy odchudzaniu. Bób stanowić może znakomitą, zdrową alternatywę dla mięsa. To warzywo posiada ponadto wiele witamin i mikroelementów, m.n. kwas foliowy, tak potrzebny przyszłym mamom. Potrawy z bobu są bez wątpienia wskazane dla osób praktykujących zdrowy, aktywny styl życia.

W sezonie letnim wiele osób zastanawia się: jak przygotować potrawę z bobu? Oczywiście bób jest dobry sam w sobie, surowy lub po prostu ugotowany – warto jednak nieco zaszaleć i wypróbować jakieś przepisy z tym wspaniałym warzywem strączkowym w roli głównej. W niniejszym artykule zastanowimy się, co można zrobić z bobu – pomysły, które zaprezentujemy stanowią obietnice pysznych i jakże zdrowych posiłków! Zapraszamy do czytania!

Co można zrobić z bobu – przepisy

Chce wiedzieć, co można zrobić z bobu? Przedstawimy ci cztery proste i sprawdzone przepisy na dania z bobu. Najlepiej będzie, jak użyjesz bobu świeżego, choć mrożony też nie będzie zły. Ważne, abyś pamiętał o tym, by nie gotować bobu dłużej niż 15 minut – inaczej straci on w dużej mierze swoje walory odżywcze, jak i smakowe.

Danie z bobu to sposób na każdego niejadka! Bób jest z pewnością przepyszny, a skomponowany z odpowiednimi składnikami to po prostu niebo w gębie. Nawet jeśli nie przepadasz za gotowaniem, te dania, z racji swojego nieskomplikowania, powinny Ci się udać. Nie są też one bardzo czasochłonne. Mają jeszcze jeden walor – są stosunkowo tanie. A także nie są szczególnie kaloryczne. No, może z wyjątkiem pierogów…

Bób z cebulką i pietruszką

Składniki:

świeży bób (1,5 kg), cebule małe (2 sztuki), masło (2 łyżki), oliwa (2 łyżki), drobno posiekana pietruszka, cukier, sól, sok z ½ cytryny.

Przepis:
  1. Ugotuj bób w wodzie z dodatkiem soli i cukru, ostudź.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj bób. Smaż całość ok. 10 minut, po czym dodaj pietruszkę.
  3. Potrawę dopraw solą i sokiem z cytryny.

Pyszne wegetariańskie danie z dużą ilością białka i witamin gotowe!

Pierogi z bobem i boczkiem lub tofu

Składniki:

ciasto: mąka pszenna (2 szklanki), 1 płaska łyżeczka soli, gorąca woda;

farsz: bób (300 g), kawałek wędzonego boczku lub kostka wędzonego tofu, cebula (1 duża lub 2 małe), masło (2 łyżki), sól i pieprz.

Przepis:
  1. Do mąki dodaj sól i gorącą wodę, tak, aby powstało ciasto, które nie klei się do rąk. Wyrabiaj 5 minut; wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Bób ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, zdejmij z niego skórkę, a następnie dokładnie zblenduj.
  3. Cebulę pokrój i podsmaż na maślę, dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek lub pokrojone w drobną kostkę tofu, przesmaż, a potem dodaj bób. Przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
  4. Z ciasta wykrój krążki na pierogi, połóż na nie farsz, wrzuć do gorącej, osolonej wody i gotuj 3 minuty na małym ogniu, aż do wypłynięcia pierogów na wierzch.

I już możesz cieszyć się smakowitymi pierogami w wersji dla mięsożerców lub dla wegetarian!

Sałatka z bobem I

Składniki:

Bób (1 szklanka), mix sałat (100 g), pomidorki koktajlowe (ok. 8 sztuk), ser typu feta lub sałatkowy (60 g), suszone pomidory (4 sztuki), słonecznik łuskany (2 łyżki), sos winegret.

Przepis:
  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie.
  2. Na talerz wyłóż mix sałat, dodaj resztę składników, polej sosem winegret i posyp słonecznikiem. Możesz podać z dodatkiem chleba lub bułki.

I oto masz zdrową i pożywną sałatkę na stole!

Sałatka z bobem II

Składniki:

Bób (500 g), czerwona cebula (1/4), suszone pomidory (5 sztuk), pomidorki koktajlowe (5 sztuk), dojrzałe awokado (1/2), sok z cytryny (2 łyżki), oliwa (2 łyżki), syrop klonowy (1 łyżeczka), papryka wędzona (1/2 łyżeczki), sól i pieprz, odrobina pietruszki.

Przepis:
  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj cebulę, potnij na paseczki suszone pomidory, a pomidorki koktajlowe – na ćwiartki, awokado zaś pokrój w grubą kostkę i skrop sokiem cytryny.
  3. Ugotowany bób przestudź, po czym wyłuskaj.
  4. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki. Posyp sporą ilością pietruszki.

Sałatka z mnóstwem ważnych składników odżywczych jest już gotowa!

Podsumowanie: walory smakowe i zdrowotne bobu

Co można zrobić z bobu na obiad? Nie musisz się już dłużej nad tym zastanawiać. W tym artykule pokazaliśmy Ci naprawdę świetne pomysły na nieskomplikowane dania z bobu.

Dlaczego warto jeść bób? Powodów jest mnóstwo! Wymieńmy te najważniejsze:

  • Jest przepyszny, zarówno ugotowany bez dodatków, jak i przyrządzony z dodatkami. Stanowi doskonałe urozmaicenie diety.
  • Jest doskonałym źródłem białka. Jest więc bardzo odpowiedni dla wegetarian i wegan.
  • Zawiera błonnik, zatem jest sycący i nadaje się doskonale dla tych osób, które pragną schudnąć.
  • Zawiera witaminy i mikroelementy – zatem jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy!

Zatem jedzmy bób na surowo i ugotowany, samodzielnie lub w daniach – każda wersja jest dobra, by dostarczyć do swojego organizmu drogocenne składniki odżywcze, które zawiera bób.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.