Jak zrobić domowy ketchup?

DOMOWY KETCHUP

Warto wiedzieć, że z roku na rok coraz większa liczba osób nie chce kupować ketchupu w sklepie, tylko robić go samodzielnie w domu. Należy mieć świadomość, że wykonanie produktu jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ponadto w domowym produkcie nie będą znajdowały się liczne substancje chemiczne czy polepszacze smaku. Jak zrobić domowy ketchup z warzywami?

Jakie właściwości odżywcze ma domowy keczup z pomidorów?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wysokiej jakości domowy ketchup, który będzie pozbawiony polepszaczy smaku i substancji chemicznych może być spokojnie spożywany, jako produkt prozdrowotny. Zawiera bowiem w swoim składzie fosfor, cynk, fluor, miedź, mangan, magnez, selen, potas, wapń, sód, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę A, witaminy C, E, K. Godny uwagi jest również fakt, że domowy ketchup z cukinii jest źródłem tłuszczy, białka. błonnika, węglowodanów. Nie wszyscy wiedzą, że w 1830 został uznany za lekarstwo. Było to spowodowane bardzo dużą ilością beta-karotenu znajdującego się w składzie produktu. Jak zrobić domowy ketchup z pomidorów?

Keczup przepis

Składniki:

Do przygotowania domowego ketchupu potrzebne będą następujące składniki: 

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kg pomidorów,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 duża cebula,
  • 6 łyżeczek octu winnego lub jabłkowego,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżeczki cukru.

Można również dodać opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu i 1/2 szklanki malin. Godny uwagi jest fakt, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszy się domowy ketchup bez cukru.

Sprawdzony przepis na domowy ketchup:

Jak zrobic ketchup?

  1. W pierwszej kolejności należy sparzyć pomidory we wrzątku, a później obrać ze skóry.
  2. Kolejnym etapem będzie pokrojenie ich na ćwiartki. Zdecydowanie najlepszą możliwą opcją będzie zrobić to od razu w większym garnku.
  3. Nie można oczywiście zapomnieć o usunięciu twardych szypułek z pomidorów, a także gniazd nasiennych.
  4. Z kolei pozostały miąższ wystarczy dokładnie rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki.

Kolejny etap

  1. Trzeba ustawić garnek na gazie i zagotować.
  2. Rekomendowane jest w międzyczasie dodanie obranej i pokrojonej w kostkę cebuli, przepołowionej papryczki chili, a także obranego czosnku.
  3. Następnym krokiem będzie dodanie musztardy, octu winnego oraz oliwy.
  4. Całość powinna zostać doprawiona solą, a także świeżo zmielonym pieprzem.

Wszystko powinno się gotować razem przez około 10 minut. Później należy zmiksować na puree.

Należy dalej gotować przez 40 minut, dobrym rozwiązaniem będzie dodawanie w międzyczasie malin przetartych przez sito, a także cynamonu.

Domowy ketchup dla dzieci będzie gotowy wtedy, gdy będzie odpowiednio gęsty. Godny uwagi jest fakt, że można będzie spożywać go praktycznie od razu. Znaczna większość osób preferuje wersję po ostudzeniu. Przepis na domowy keczup nie jest zatem bardzo skomplikowany. 

O czym warto wiedzieć?

Domowy ketchup do słoików

Szybki domowy ketchup można bez większego problemu przechowywać znacznie dłużej. Wystarczy nalać gorącą konsystencję do wyparzonych, suchych słoików. Należy pamiętać o tym, by natychmiast zakręcić suchą pokrywką. Następnie po ostudzeniu można wstawić produkt do lodówki. Ketchup z cukinii powinien być wykorzystany w ciągu miesiąca.

Osobom, które są zainteresowane zrobieniem przetworów na zimę, rekomendowane jest oprócz wyparzenia słoików, zapasteryzowanie gotowego ketchupu.

Wyparzenie słoików

W pierwszej kolejności trzeba umyć słoiki wraz z zakrętkami w gorącej wodzie z płynem. Kolejnym etapem będzie wstawienie ich do nagrzanego piekarnika w temperaturze wynoszącej 100 stopni Celsjusza. W zupełności powinno wystarczyć 10 minut. Należy poczekać do momentu, aż słoiki będą całkowicie suche. Świetnym rozwiązaniem będzie także włożenie ich do zmywarki i włączenie standardowego programu.

Pasteryzowanie ketchupu

W tym przypadku powinno się wstawić słoiki wypełnione ketchupem do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i podgrzewanie przynajmniej przez 20 minut. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszy się dmowy ketchup z dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *