Dania z chleba. Przykłady i zastosowanie
Pieczywo jest znane na całym świecie, a jego zastosowanie w kuchni nie tylko Polskiej wbrew pozorom jest naprawdę spore. Co można zrobić z chleba, jeśli nie zwykle kanapki? Przepisów na dania wykorzystujące Chleb jest mnóstwo, a opisywanie każdego z nich zajęłoby bardzo dużo czasu, stąd warto skupić się na jedynie kilku z nich.
Jako dania z chleba przykłady można podać między innymi takie jak:
- wodzionka,
- tosty francuskie,
- grzanki,
- sandwiche,
- żurek w chlebie,
- chleb w jajku
Dania z chleba 3 przepisy
Jak już wspominaliśmy na początku tego artykułu, samych przepisów na dania z chleba jest mnóstwo, lecz my skupimy się na trzech z nich. Poniżej przestawiamy przepisy na takie potrawy jak:
- Wodzionka
- Tosty francuskie
- Aromatyczne grzanki
Najlepsza ze wszystkich Śląskich zup – Wodzionka
Chyba każdy z nas posiada w swoim domu bochenek chleba. Zdarza się jednak, że nie zawsze potrafimy dojeść go do końca. Resztki się marnują, a czerstwego pieczywa rośnie, ku ogólnej irytacji domowników.
Co zrobić z dużą ilością chleba?
Z pomocą przychodzi szybki obiad z chlebem, jakim zdecydowanie jest wywodzącą się ze Śląska zupa chlebowa, czyli wodzionka. Jak przygotować taką zupę? Nic prostszego. Prawdopodobnie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia zupy posiadasz w swojej kuchni. Gwarantujemy, że po jej spróbowaniu, dania z chleba czerstwego częściej będą gościć na Twoim stole.
Do zupy potrzebować będziesz:
- Suchy chleb
- Czosnek
- Tłuszcz (smalec bądź masło)
- Woda
- Pokrój suchy Chleb w kostkę i wrzuć go do miski
- Dwa ząbki czosnku (jeśli lubisz więcej, daj więcej) przeciśnij przez praskę i dodaj do miski
- Do mieszanki chlebowo czosnkowej dodaj dużą łyżkę stołową smalcu bądź masła. Ma być tłusto!
- Na koniec zalej całość wrzącą wodą. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem wedle własnego uznania.
- Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę gęstej śmietany, ale nie trzeba tego robić, gdyż zupa i bez tego jest pyszna. Smacznego!
Szybkie danie prosto z Francji
Zastanawiałeś się kiedyś, co można zrobić z chleba na patelni? Jeżeli posiadasz w swojej kuchni chleb tostowy, jajka oraz mleko, możesz bez problemu przygotować sobie pyszną przekąskę, która może posłużyć zarówno jako śniadanie, jak również jako kolacja z chleba na ciepło. Potrzebować będziesz:
- Chleb tostowy
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- Olej do smażenia
- Opcjonalne dodatki takie jak Ser czy Szynka
- W pierwszym kroku rozbełtaj jajka razem z mlekiem w misce i przypraw solą.
- Następnie na patelni rozgrzej olej
- Namocz porządnie kromkę chleba tostowego w mleku i jajku.
- Na jedną ze stron kromki nałóż dodatki, po czym dociśnij drugą namoczoną kromką.
- Tak uformowanego tosta smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru
- Tak przygotowane tosty francuskie możesz zjeść bezpośrednio na ciepło, bądź nawet zabrać ze sobą w podróż, czy do pracy jako drugie śniadanie.
Grzanki – przekąska lub dodatek do zup
Ostatnim omówionym przepisem są najzwyklejsze w świecie grzanki. Można je przygotować na patelni, bądź mogą służyć również jako dania z chleba w piekarniku. Przepis jest banalny, a potrzebować będziesz jedynie chleba, ulubionych przypraw i oleju bądź oliwy.
- Pokrój chleb w kosteczkę i wrzuć do miski.
- Dopraw solą oraz ulubionymi przyprawami takimi jak papryka wędzona, czosnek, bądź rozmaryn.
- Całość skrop oliwą bądź olejem i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i wsyp naszą mieszankę chlebową. Pamiętaj, aby równomiernie rozłożyć cały chleb.
- Piecz w piekarniku, do momentu aż grzanki się przyrumienią i gotowe!
Tak przygotowane grzanki mogą z powodzeniem służyć jako chrupiący dodatek do zup bądź sałatek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je przed telewizorem w formie przekąski do wieczornego filmu.
Poznaj również przepis na chleb na liściu kapusty! 🙂
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz