Potrawy z drobiu

Dania z drobiu, są bardzo popularne wśród osób, które dbają o właściwe, wartościowe, codzienne odżywianie. W tej kategorii jest wiele przepisów na szybkie potrawy z drobiu. z wykorzystaniem kurczaka, indyka, gęsi, kaczki czy perliczki. Drób, pod odpowiednią postacią, jest doskonałym lekkostrawnym uzupełnieniem diety osób chorych.
Potrawy z drobiu, dlaczego warto je jeść?
Mięso drobiowe jest bardzo bogate w wiele składników mineralnych. Należy do mięs białych, chudych, a większość tłuszczów zawiera się w skórze. Osobom, które muszą dbać o swoją linię, zaleca się jej niezjadania. Zawartość witamin A, B6, B12, niacyny, tiaminy, rywoflabiny sprawia, że jest to tak zdrowe pożywienie. Zawiera także cenne minerały, żelazo, cynk, magnez, potas, czy fosfor. Mięso drobiowe zawiera niewielkie ilości cholesterolu. Dodać do tego trzeba, że jest mięsem smacznym i zdrowym, chętnie zjadanym także przez dzieci, jest lekkostrawne.
Drób na obiad
Polecane i często stosowane są potrawy z drobiu na obiad. Od wszechobecnego na polskim stole rosole, po drób pieczony, smażony, duszony, czy pod inną postacią, lubimy go spożywać. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie.
Podamy tylko niektóre przykłady na potrawy z drobiu, jako dania obiadowe, chyba te najbardziej popularne:
- rosół,
- smażona pierś z kurczaka à la kotlet schabowy,
- sznycelki drobiowe,
- drób po zbójnicku zapiekany w ziemniakach,
- drób z makaronem w sosie pieczarkowym,
- ziemniaczana zapiekanka z drobiem,
- duszony drób z warzywami,
- kotlet szwajcarski.
Kilka przepisów na potrawy z drobiu
Na szczęście, Istnieje bardzo wiele przepisów na przyrządzenie pysznych potraw z drobiu. Warto eksperymentować, więc podamy kilka, naszym zdaniem oryginalnych postaci, pod którymi możemy sporządzić pyszne i treściwe danie.
Potrawy z drobiu pieczonego
Przepis na piersi z kurczaka, faszerowanego pęczakiem i grzybami.
- Namoczyć 5 sztuk suszonych grzybów w 200 ml gorącej wody. Odcedzić grzyby (wywaru nie wylewamy) i kroimy na paseczki.
- 1 cebulę pokrojoną w kostkę, należy przesmażyć z grzybami. Dodać 100 gramów kaszy pęczak. Po pewnym czasie dolać wywar z grzybów, doprawić do smaku i gotować aż wchłonie się płyn. Zdejmujemy i przykrywamy garnek na około 10 minut.
- 4 piersi należy oczyścić i umyć. W każdej z nich zrobić otwór ostrym nożem. 2 łyżki startego żółtego sera wymieszać z pęczakiem, tym farszem należy wypełnić przygotowane piersi, skropić oliwą.
- Tak przygotowane piersi, należy obsypać przyprawą do kurczaka. Następnie smażymy na patelni po 5 minut z każdej strony.
- Na patelnię, którą wcześniej używaliśmy, wlewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy sos do pieczeni jasny i mieszamy. Po zagotowaniu wkładamy ponownie na patelnię nafaszerowane piersi, pieczemy razem około 10 minut.
Potrawy z drobiu smażonego
Przepis na mielone smażone kotlety.
- 1 kostkę rosołową gotujemy z wodą i odstawiamy do zastygnięcia.
- 500 gramów mielonego mięsa drobiowego mieszamy z przygotowanym bulionem.
- Posiekać małe kłącze imbiru, pół pęczka natki pietruszki i 2 ząbki czosnku. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować kule. Następnie je rozpłaszczyć, tak powstaną kotlety w kształcie okręgu.
- Smażyć ok 5 minut z każdej strony.
Potrawy z drobiu gotowanego
Przepis na pulpeciki drobiowe.
- 400 gramów zmielonego mięsa drobiowego zmieszać z delikatną przyprawą do drobiu i posiekaną natką pietruszki (pół pęczka).
- Formujemy pulpeciki, wciskając w każdy niewielką kostkę żółtego sera.
- Rozgrzewamy tłuszcz, na niego wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i pulpeciki, podsmażamy chwilę.
- Wymieszać 200 ml wody z sosem pieczarkowym, zalać nim mięso i gotować około 4 minuty na wolnym ogniu.
Potrawy z drobiu duszonego
Przepis na duszonego indyka.
- Biodro indyka należy obficie obsypać przyprawami do drobiu i wstawić do lodówki na parę godzin.
- Pokroić 2 czosnki w plasterki, 4 sztuki obranej szalotki przekroić na cztery części , 1 cukinię pokrojoną w grubą kostkę, 1 paprykę pokrojoną w grube paski.
- Biodro z indyka podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek (3 łyżki) i wyciągnąć na talerz. Teraz do garnka należy włożyć wcześniej przygotowany czosnek, szalotkę, cukinię i paprykę. Chwilę razem to smażyć. Następnie dodajemy pomidory pellatti z puszki, kapary (1 łyżka) i 100 g. zielonych oliwek. Powstanie w ten sposób sos, na który umieszczamy odłożone biodro z indyka. Dusimy całość pod przykryciem około 40 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz