Zupa chrzanowa na Wielkanoc – pyszna alternatywa dla tradycyjnego żurku

Zupa chrzanowa na Wielkanoc

Nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych są jajka. Stanowią one dodatek do ciepłej i aromatycznej zupy będącej podstawą niedzielnego śniadania. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez żuru, jednak w niektórych domach jest on zastępowany pyszną i niezwykle aromatyczną chrzanicą. Skąd wzięła się zupa chrzanowa na Wielkanoc i jak ją przyrządzić?

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepyszny smak i aromat

Tradycyjna zupa chrzanowa wywodzi się z Podhala i Podkarpacia, a więc przepięknych polskich gór. Podobnie jak inne górskie dania jest prosta i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Pierwotna wersja zupy opiera się na kilku składnikach, wśród których niezaprzeczalnie króluje chrzan. Niezwykle istotna jest również wędzonka, a więc mieszanka kiełbasy, szynki i boczku. Nadaje ona potrawie ciekawy i charakterystyczny smak.

Góralska zupa chrzanowa tradycyjnie przygotowywana była na święta wielkanocne, jednak jej smak sprawia, że w wielu domach serwowana jest obecnie bez okazji.

Jaka zupa chrzanowa na Wielkanoc?

Składniki potrzebne do zrobienia zupy chrzanowej różnią się nieco w zależności od przepisu. Oczywiście niezmienny jest chrzan czy jajka, jednak biorąc pod uwagę własne preferencje, zupę przygotować można na serwatce, maślance, czy kwaśnej śmietanie.

Zupa chrzanowa na serwatce – przepis

Ugotowanie chrzanicy na serwatce wymaga jej wcześniejszego przygotowania. Jak to zrobić? Kilka dni przed Wielkanocą bądź dniem, w którym będziemy gotować zupę, należy odstawić około litr mleka w ciepłe miejsce, tak by zsiadło. Gdy proces ten zajdzie, można przejść do przygotowania serwatki. W tym celu podgrzewamy zsiadłe mleko w garnku, aż do momentu uzyskania gęstych grudek. Grudki te to w rzeczywistości biały ser, natomiast serwatka to efekt uboczny jego produkcji. Zawartość garnka należy dokładnie przecedzić, tak by oddzielić od siebie oba produkty.

Składniki potrzebne do zrobienia zupy chrzanowej na serwatce:

  • około 400 mililitrów przygotowanej wcześniej serwatki,
  • porcja włoszczyzny,
  • 400 gram boczku wędzonego,
  • 2 białe kiełbasy,
  • korzeń chrzanu,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek,
  • jajka ugotowane na twardo (w zależności od ilości porcji).

Wykonanie chrzanicy na serwatce:

  1. Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać litrem wody i ugotować wywar.
  2. Do wywaru dodać boczek, białą kiełbasę, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łyżkę soli, pieprz i majeranek do smaku. Gotować około pół godziny.
  3. Wyjąć kiełbasę oraz boczek.
  4. Do garnka wlać serwatkę i zagotować zawartość.
  5. Chrzan zetrzeć na drobnych oczkach, 2 żółtka jaj przesiać przez sitko.
  6. Dodać chrzan i żółtka do garnka.
  7. Kiełbasę i boczek pokroić, dodać do zupy.
  8. Doprawić w razie potrzeby.
  9. Pokrojone jajka ułożyć na talerzu i zalać zupą.

Zupa chrzanowa na maślance – przepis

Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, jaki potrzebny jest do przygotowania serwatki, lub po prostu nie do końca lubimy jej smak, warto przygotować zupę na maślance.

Składniki potrzebne do zrobienia zupy chrzanowej na maślance:

  • 400 gram boczku wędzonego,
  • 1 biała kiełbasa,
  • 300 gram szybki,
  • 1 szklanka żuru,
  • pół szklanki maślanki,
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie),
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • korzeń chrzanu,
  • 7 łyżek tartego chrzanu,
  • przyprawy:  2 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • ugotowane na twardo jajka.

Wykonanie chrzanicy na maślance:

  1. Boczek, kiełbasę i szynkę wsadzić do garnka, zalać około 1,5 litra wody i gotować przez 30 minut.
  2. Do wywaru dodać korzeń chrzanu, ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka.
  4. Wywar gotować na małym ogniu, aż do osiągnięcia przez ziemniaki miękkości.
  5. W mice zmieszać żur z maślanką, dodać do zupy i dalej gotować.
  6. Gdy zupa będzie gęsta, dodać chrzan tarty i resztę przypraw.
  7. Podbić zupę śmietaną w razie konieczności.

Kiełbasę, boczek i szynkę można śmiało wyciągną i pokroić w kostkę. Dzięki temu zupa będzie bardziej syta.

Zapraszamy również do zapoznania się z innymi daniami na wielkanoc na ciepło.

zupa chrzanówka

Zupa chrzanowa bez mięsa

Tradycyjna zupa chrzanowa jest tak pyszna, że każdy chciałby jej spróbować. Osoby niejedzące mięsa zastanawiają się, czy da się choć w części odtworzyć jej smak, bez boczku czy kiełbasy?

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Możliwe jest bowiem zrobienie chociażby pysznego chrzanowego kremu, który opiera się w większej mierze na warzywach. Zamiast w mięsnym wywarze ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dodając następnie włoszczyznę, sporo cebuli i czosnku. Brak mięsa należy zrekompensować sporą ilością przypraw i większą ilością chrzanu. Do zupy możemy dodać musztardę ziarnistą, która zdecydowanie podbije smak.

Chrzanica to zupa, którą można przyrządzić naprawdę na wiele sposobów. Główny punkt, a więc chrzan pozostaje niezmienny, jednak wybór pomiędzy śmietaną, maślanką czy serwatką a także dodatek mięsa zależy tak naprawdę od nas. Najlepsza zupa chrzanowa to bowiem ta, która w 100% odpowiada naszym preferencjom.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *