Gwiazda z ciasta francuskiego – efektowna przekąska na każdą okazję

gwiazda z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego już od dawna królują na imprezowych stołach. Ciasto francuskie można kupić praktycznie wszędzie, jest łatwe w formowaniu i pasuje do wszelkich wymyślonych przez nas dodatków. Jak zatem zaskoczyć gości nowym pomysłem? Podpowiadamy – gwiazda z ciasta francuskiego na słono lub słodko będzie pięknie prezentować się podczas niejednego spotkania towarzyskiego i dodatkowo pobudzi konwersację.

Gwiazda z ciasta francuskiego – od czego zacząć?

Szykując się do wykonania naszej gwiazdy musimy przyjąć jedno założenie; czy ma być to gwiazda z ciasta francuskiego ze słonymi, mięsnymi dodatkami czy też słodka gwiazda z dodatkiem np. czekolady lub powideł. W niniejszym artykule zaprezentujemy oba pomysły, choć możliwości ich wykonania jest już nieskończenie wiele.

Ciasto francuskie

Choć prawdopodobnie ciężko będzie nam znaleźć gotowe ciasto francuskie w okrągłym kształcie to w tym wypadku będzie ono najlepszym wyborem. Nie ma jednak żadnych przeciwskazań by zakupić prostokątne, klasyczne ciasto francuskie i przerobić je na imprezową gwiazdę (dosłownie i w przenośni). Do wykonania niniejszego przepisu potrzebne będą 2 płaty gotowego ciasta.

gwiazda z ciasta francuskiego składniki

Gwiazda z ciasta francuskiego z szynką i camembertem – przepis

Zacznijmy od przygotowania gwiazdy z ciasta francuskiego w słonej odsłonie.

Gromadzimy następujące składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 180g tartego żółtego sera
  • 200g szynki lub boczku wędzonego w plastrach
  • 1 jajko
  • po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszy płat ciasta rozkładamy na stolnicy lub płaskiej powierzchni wyścielonej papierem do pieczenia i delikatnie rozciągamy na boki.
  2. Posypujemy ciasto połową startego sera i układamy na nim plastry szynki lub boczku. Całość posypujemy drugą połową sera oraz przyprawami.
  3. Przykrywamy podstawę drugim płatem ciasta i na środku ustawiamy szklankę dnem do góry. Sklejamy oba płaty brzegami i nacinamy od brzegów szklanki do brzegów ciasta tworząc szerokie pasy.
  4. Paski obkręcamy na przemian w lewą i prawą stronę, po czym zdejmujemy szklankę i całość smarujemy roztrzepanym jajem.
  5. Przekładamy gwiazdę na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 18 minut.

gwiazda z ciasta francuskiego sposób przygotowania

Gdy nasza zarumieniona gwiazda z ciasta francuskiego z szynką i camembertem znajdzie się na stole na pewno możemy oczekiwać fantastycznych reakcji gości lub rodziny.

Fanom bardziej morskich klimatów polecamy także gwiazdę z ciasta francuskiego z łososiem. Wykonanie wygląda praktycznie tak samo jak w przepisie powyżej, zamieniamy jedynie szynkę na wędzonego łososia i ser żółty na serek śmietankowy.

Gwiazda z ciasta francuskiego na słodko – przepis

Jeśli zależy nam na bardziej deserowym klimacie imprezowej przekąski z ciasta francuskiego warto pokusić się o wykonanie gwiazdy z ciasta francuskiego z nutellą lub prażonymi jabłkami. Takie połączenie idealnie komponuje się z kawą i napojami mlecznymi oraz dowolnymi owocami.

W tym celu gromadzimy:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • kilka łyżek nutelli lub uprażonych jabłek
  • 1 jajko
  • garść pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml gorącej wody

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszy płat ciasta rozkładamy na stolnicy lub płaskiej powierzchni wyścielonej papierem do pieczenia i delikatnie rozciągamy na boki.
  2. Smarujemy ciasto słodkim nadzieniem oraz posypujemy orzechami.
  3. Przykrywamy podstawę drugim płatem ciasta i na środku ustawiamy szklankę dnem do góry. Sklejamy oba płaty brzegami i nacinamy od brzegów szklanki do brzegów ciasta tworząc szerokie pasy.
  4. Paski obkręcamy na przemian w lewą i prawą stronę, po czym zdejmujemy szklankę i całość smarujemy roztrzepanym jajem.
  5. Przekładamy gwiazdę na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 18 minut.
  6. Łączymy cukier z wodą tworząc szybki lukier i polewamy nim wypiek.

Nasza gwiazda z ciasta francuskiego na słodko jest gotowa! Świetnie sprawdzi się w roli deseru podanego w towarzystwie truskawek, bitej śmietany lub mlecznego szejka.

Jeżeli zainteresował Cię nasz artykuł i szukasz więcej pomysłów na potrawy z ciasta francuskiego, tutaj mamy dla Ciebie trzy inne propozycje 🙂

Gwiazda z ciasta francuskiego – poza kulinarne właściwości

Skąd w sumie wzięła się potrzeba tworzenia kształtu gwiazdy? Oprócz kulinarnych doznań gwiazda z ciasta francuskiego wymaga skubania jej kawałków przez członków rodziny lub imprezowiczów co pobudza konwersację i zachęca do interakcji. Stanowi ona świetną podstawę do przełamania lodów, a jej nieograniczona możliwość dobierania nadzienia oraz kształtów może posłużyć zaskakiwaniu gości przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *