Gwiazda z ciasta francuskiego – efektowna przekąska na każdą okazję

Przekąski z ciasta francuskiego już od dawna królują na imprezowych stołach. Ciasto francuskie można kupić praktycznie wszędzie, jest łatwe w formowaniu i pasuje do wszelkich wymyślonych przez nas dodatków. Jak zatem zaskoczyć gości nowym pomysłem? Podpowiadamy – gwiazda z ciasta francuskiego na słono lub słodko będzie pięknie prezentować się podczas niejednego spotkania towarzyskiego i dodatkowo pobudzi konwersację.
Gwiazda z ciasta francuskiego – od czego zacząć?
Szykując się do wykonania naszej gwiazdy musimy przyjąć jedno założenie; czy ma być to gwiazda z ciasta francuskiego ze słonymi, mięsnymi dodatkami czy też słodka gwiazda z dodatkiem np. czekolady lub powideł. W niniejszym artykule zaprezentujemy oba pomysły, choć możliwości ich wykonania jest już nieskończenie wiele.
Ciasto francuskie
Choć prawdopodobnie ciężko będzie nam znaleźć gotowe ciasto francuskie w okrągłym kształcie to w tym wypadku będzie ono najlepszym wyborem. Nie ma jednak żadnych przeciwskazań by zakupić prostokątne, klasyczne ciasto francuskie i przerobić je na imprezową gwiazdę (dosłownie i w przenośni). Do wykonania niniejszego przepisu potrzebne będą 2 płaty gotowego ciasta.
Gwiazda z ciasta francuskiego z szynką i camembertem – przepis
Zacznijmy od przygotowania gwiazdy z ciasta francuskiego w słonej odsłonie.
Gromadzimy następujące składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 180g tartego żółtego sera
- 200g szynki lub boczku wędzonego w plastrach
- 1 jajko
- po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu
Wykonanie krok po kroku:
- Pierwszy płat ciasta rozkładamy na stolnicy lub płaskiej powierzchni wyścielonej papierem do pieczenia i delikatnie rozciągamy na boki.
- Posypujemy ciasto połową startego sera i układamy na nim plastry szynki lub boczku. Całość posypujemy drugą połową sera oraz przyprawami.
- Przykrywamy podstawę drugim płatem ciasta i na środku ustawiamy szklankę dnem do góry. Sklejamy oba płaty brzegami i nacinamy od brzegów szklanki do brzegów ciasta tworząc szerokie pasy.
- Paski obkręcamy na przemian w lewą i prawą stronę, po czym zdejmujemy szklankę i całość smarujemy roztrzepanym jajem.
- Przekładamy gwiazdę na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 18 minut.
Gdy nasza zarumieniona gwiazda z ciasta francuskiego z szynką i camembertem znajdzie się na stole na pewno możemy oczekiwać fantastycznych reakcji gości lub rodziny.
Fanom bardziej morskich klimatów polecamy także gwiazdę z ciasta francuskiego z łososiem. Wykonanie wygląda praktycznie tak samo jak w przepisie powyżej, zamieniamy jedynie szynkę na wędzonego łososia i ser żółty na serek śmietankowy.
Gwiazda z ciasta francuskiego na słodko – przepis
Jeśli zależy nam na bardziej deserowym klimacie imprezowej przekąski z ciasta francuskiego warto pokusić się o wykonanie gwiazdy z ciasta francuskiego z nutellą lub prażonymi jabłkami. Takie połączenie idealnie komponuje się z kawą i napojami mlecznymi oraz dowolnymi owocami.
W tym celu gromadzimy:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- kilka łyżek nutelli lub uprażonych jabłek
- 1 jajko
- garść pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki cukru
- 100ml gorącej wody
Wykonanie krok po kroku:
- Pierwszy płat ciasta rozkładamy na stolnicy lub płaskiej powierzchni wyścielonej papierem do pieczenia i delikatnie rozciągamy na boki.
- Smarujemy ciasto słodkim nadzieniem oraz posypujemy orzechami.
- Przykrywamy podstawę drugim płatem ciasta i na środku ustawiamy szklankę dnem do góry. Sklejamy oba płaty brzegami i nacinamy od brzegów szklanki do brzegów ciasta tworząc szerokie pasy.
- Paski obkręcamy na przemian w lewą i prawą stronę, po czym zdejmujemy szklankę i całość smarujemy roztrzepanym jajem.
- Przekładamy gwiazdę na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 18 minut.
- Łączymy cukier z wodą tworząc szybki lukier i polewamy nim wypiek.
Nasza gwiazda z ciasta francuskiego na słodko jest gotowa! Świetnie sprawdzi się w roli deseru podanego w towarzystwie truskawek, bitej śmietany lub mlecznego szejka.
Jeżeli zainteresował Cię nasz artykuł i szukasz więcej pomysłów na potrawy z ciasta francuskiego, tutaj mamy dla Ciebie trzy inne propozycje 🙂
Gwiazda z ciasta francuskiego – poza kulinarne właściwości
Skąd w sumie wzięła się potrzeba tworzenia kształtu gwiazdy? Oprócz kulinarnych doznań gwiazda z ciasta francuskiego wymaga skubania jej kawałków przez członków rodziny lub imprezowiczów co pobudza konwersację i zachęca do interakcji. Stanowi ona świetną podstawę do przełamania lodów, a jej nieograniczona możliwość dobierania nadzienia oraz kształtów może posłużyć zaskakiwaniu gości przez długi czas.
Dodaj komentarz