Dania wielkanocne na ciepło – 3 pomysły na pyszne dania dla całej rodziny

Dania wielkanocne na ciepło

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy nam się z jajkami. Podstawę niedzielnego śniadania stanowi pyszny żurek czy barszcz biały z ich dodatkiem. Na stole nie może zabraknąć również rozmaitych wędlin, sałatek, chrzanu. Jednak święta wielkanocne to również czas by wspólnie z rodziną zasiąść do stołu w południe, racząc się pysznym i aromatycznym obiadem. Jakie dania wielkanocne na ciepło królują w polskich domach?

Śniadanie wielkanocne – żurek na talerzu

Na pytanie, jakie potrawy wielkanocne na ciepło najbardziej lubimy, wielu z nas odpowiada, że jest to główny punkt niedzielnego śniadania, a więc żurek. W niektórych domach zastępuje się go barszczem białym, a nawet chrzanicą, jednak zupy te bazują na podobnych produktach.

Składniki potrzebne do wykonania żurku wielkanocnego:

  • około litr bulionu warzywnego,
  • pół litra zakwasu do żurku,
  • 200 gram białej surowej kiełbasy,
  • 200 gram ulubionej suchej kiełbasy,
  • 200 gram surowego boczku wędzonego,
  • 2,3 łyżki śmietany 30%,
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, pół łyżeczki majeranku.

Wykonanie żurku krok po kroku:

  1. Gotowy bulion warzywny nastawić na mały ogień i chwilę gotować razem z białą surową kiełbasą.
  2. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, ostudzić i pokroić na plasterki.
  3. Kiełbasę suchą również pokroić na plasterki, boczek zaś w kostkę.
  4. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażać na patelni około 5 minut.
  5. Zawartość patelni przełożyć do bulionu.
  6. Po około 5 minutach gotowania wlać zakwas, dodać przyprawy.
  7. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  8. Po tym czasie dodać śmietanę.

Jeżeli chcesz poznać triki dzięki którym ugotujesz jajka tak aby skorupka szybko odchodziła kliknij tutaj

Gotowy żurek podaje się najczęściej z jajkiem. Jednak równie często i chętnie je się go ze świeżym chlebkiem i dodatkiem startego chrzanu.

Dania wielkanocne na ciepło - pieczony schab

Dania wielkanocne na ciepło – pieczony schab

Tradycyjne ciepłe dania wielkanocne to nie tylko żurek. W porze obiadowej na stołach równie często pojawia się również pieczony schab przyrządzany na różne sposoby. Idealne, soczyste mięso podawać można w towarzystwie chrzanu, ziemniaków i buraczków.

Składniki potrzebne do wykonania schabu:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu,
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu czarnego.

Wykonanie schabu krok po kroku:

  1. Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy wymieszać dokładnie w miseczce.
  3. Mięso natrzeć marynatą, szczelnie zawinąć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (im dłużej, tym lepiej).
  4. Po tym czasie wyjąć schab, ściągnąć folię i podsmażyć mięso na smalcu lub oleju dokładnie z każdej strony.
  5. Umieścić schab w rękawie do pieczenia, związać i zrobić kilka dziurek w worku.
  6. Piec mięso około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis można również nieco zmodyfikować, dodając do środka schabu suszone śliwki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.

Wielkanocna kaczka pieczona z jabłkami

Wielkanocna kaczka pieczona z jabłkami

Dla niektórych określenie ciepłe dania wielkanocne od razu nasuwa na myśl niezwykle aromatyczną i złocistą kaczką pieczoną z jabłkami. Potrawa ta rzeczywiście gości w wielu polskich domach umilając wspólny czas przy stole wielkanocnym. Jak ją przyrządzić?

Składniki potrzebne do wykonania soczystej kaczki z jabłkami:

  • kaczka ważąca około 2 kilogramy,
  • 3 średnie jabłka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • około 600 gram ziemniaków.

Wykonanie kaczki krok po kroku:

  1. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z czosnkiem granulowanym, majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Natrzeć mięso marynatą i odstawić na 24 godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i nafaszerować nimi kaczkę.
  4. Kaczkę piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać ją tłuszczem.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę.
  6. Blaszkę z kaczką wyjąć, pod mięsem ułożyć ziemniaki i piec jeszcze około godziny do ich miękkości.

Coś pysznego dla wszystkich

Tradycyjne ciepłe dania wielkanocne to nie tylko żurek, ale również mnóstwo aromatycznych i pysznych propozycji obiadowych. Oprócz soczystego mięsa upiec lub usmażyć można również białą kiełbasę. Dodatek ulubionych przypraw, pysznej cebulki i chrzanu zachwyci każdego jej miłośnika. Świetnym pomysłem będą również jajka po benedyktyńsku. Dania wielkanocne na ciepło, które można wykonać, z pewnością sprawią, że przy świątecznym stole nikt nie będzie głodny.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *