Dania wielkanocne na ciepło – 3 pomysły na pyszne dania dla całej rodziny

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy nam się z jajkami. Podstawę niedzielnego śniadania stanowi pyszny żurek czy barszcz biały z ich dodatkiem. Na stole nie może zabraknąć również rozmaitych wędlin, sałatek, chrzanu. Jednak święta wielkanocne to również czas by wspólnie z rodziną zasiąść do stołu w południe, racząc się pysznym i aromatycznym obiadem. Jakie dania wielkanocne na ciepło królują w polskich domach?
Śniadanie wielkanocne – żurek na talerzu
Na pytanie, jakie potrawy wielkanocne na ciepło najbardziej lubimy, wielu z nas odpowiada, że jest to główny punkt niedzielnego śniadania, a więc żurek. W niektórych domach zastępuje się go barszczem białym, a nawet chrzanicą, jednak zupy te bazują na podobnych produktach.
Składniki potrzebne do wykonania żurku wielkanocnego:
- około litr bulionu warzywnego,
- pół litra zakwasu do żurku,
- 200 gram białej surowej kiełbasy,
- 200 gram ulubionej suchej kiełbasy,
- 200 gram surowego boczku wędzonego,
- 2,3 łyżki śmietany 30%,
- przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, pół łyżeczki majeranku.
Wykonanie żurku krok po kroku:
- Gotowy bulion warzywny nastawić na mały ogień i chwilę gotować razem z białą surową kiełbasą.
- Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, ostudzić i pokroić na plasterki.
- Kiełbasę suchą również pokroić na plasterki, boczek zaś w kostkę.
- Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażać na patelni około 5 minut.
- Zawartość patelni przełożyć do bulionu.
- Po około 5 minutach gotowania wlać zakwas, dodać przyprawy.
- Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać śmietanę.
Jeżeli chcesz poznać triki dzięki którym ugotujesz jajka tak aby skorupka szybko odchodziła kliknij tutaj
Gotowy żurek podaje się najczęściej z jajkiem. Jednak równie często i chętnie je się go ze świeżym chlebkiem i dodatkiem startego chrzanu.
Dania wielkanocne na ciepło – pieczony schab
Tradycyjne ciepłe dania wielkanocne to nie tylko żurek. W porze obiadowej na stołach równie często pojawia się również pieczony schab przyrządzany na różne sposoby. Idealne, soczyste mięso podawać można w towarzystwie chrzanu, ziemniaków i buraczków.
Składniki potrzebne do wykonania schabu:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 7 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu,
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu czarnego.
Wykonanie schabu krok po kroku:
- Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy wymieszać dokładnie w miseczce.
- Mięso natrzeć marynatą, szczelnie zawinąć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (im dłużej, tym lepiej).
- Po tym czasie wyjąć schab, ściągnąć folię i podsmażyć mięso na smalcu lub oleju dokładnie z każdej strony.
- Umieścić schab w rękawie do pieczenia, związać i zrobić kilka dziurek w worku.
- Piec mięso około 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis można również nieco zmodyfikować, dodając do środka schabu suszone śliwki. Dzięki temu mięso będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat.
Wielkanocna kaczka pieczona z jabłkami
Dla niektórych określenie ciepłe dania wielkanocne od razu nasuwa na myśl niezwykle aromatyczną i złocistą kaczką pieczoną z jabłkami. Potrawa ta rzeczywiście gości w wielu polskich domach umilając wspólny czas przy stole wielkanocnym. Jak ją przyrządzić?
Składniki potrzebne do wykonania soczystej kaczki z jabłkami:
- kaczka ważąca około 2 kilogramy,
- 3 średnie jabłka,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- około 600 gram ziemniaków.
Wykonanie kaczki krok po kroku:
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z czosnkiem granulowanym, majerankiem, solą i pieprzem.
- Natrzeć mięso marynatą i odstawić na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i nafaszerować nimi kaczkę.
- Kaczkę piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać ją tłuszczem.
- Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Blaszkę z kaczką wyjąć, pod mięsem ułożyć ziemniaki i piec jeszcze około godziny do ich miękkości.
Coś pysznego dla wszystkich
Tradycyjne ciepłe dania wielkanocne to nie tylko żurek, ale również mnóstwo aromatycznych i pysznych propozycji obiadowych. Oprócz soczystego mięsa upiec lub usmażyć można również białą kiełbasę. Dodatek ulubionych przypraw, pysznej cebulki i chrzanu zachwyci każdego jej miłośnika. Świetnym pomysłem będą również jajka po benedyktyńsku. Dania wielkanocne na ciepło, które można wykonać, z pewnością sprawią, że przy świątecznym stole nikt nie będzie głodny.
Dodaj komentarz