Bœuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku

wołowina po burgundzku

Kuchnia francuska ma wielu zagorzałych wielbicieli. Jedną z klasycznych i niezwykle popularnych jej potraw jest wołowina po burgundzku. Wołowina po burgundzku w garnku, zapiekana w piecu to tradycyjny sposób jej przygotowywania. 

Wołowina po burgundzku – historia

Bœuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku to aromatyczna potrawka wywodząca się z rejonu Burgundii we wschodniej Francji. W jej skład wchodzi między innymi mięso wołowe, boczek, warzywa i przyprawy, a wszystko gotuje się przez długi czas w wołowym bulionie i czerwonym winie. Wołowina po burgundzku oryginalny przepis datuje się na połowę XIX wieku. Pierwsza wzmianka o Bœuf bourguignon pojawiła się w 1867 roku w Wielkim słowniku encyklopedycznym Pierre’a Larousse’a. Prawdopodobnie pierwsze przepisy na wołowinę po burgundzku wykorzystywały resztki pozostałe z pieczonego mięsa wołowego. Było ono suche i raczej mało apetyczne, gotowanie go w winie i przyprawach miało nadać mu miękkości i lepszego smaku.

Na przestrzeni lat przepis na wołowinę ewoluował. W XX wieku zaczęto przygotowywać potrawę ze świeżego mięsa. Przez jakiś czas popularne było marynowanie mięsa na dzień przed przygotowaniem potrawy, jednak wielu znawców uważało, że nadaje to mięsu niepotrzebnego aromatu podobnego do zapachu dziczyzny. Kilka lat temu wołowina po burgundzku zyskała dużą popularność na świecie dzięki filmowi Julie i Julia, którego główna bohaterka przygotowywała tą potrawę według receptury legendarnej Julii Child.

Czy wołowina po burgundzku jest zdrowa?

Wołowina po burgundzku przygotowywana jest z dobrej gatunkowo wołowiny. Jest to danie bardzo treściwe i pożywne. Fantastycznie nadaje się jako obiad w mroźne, zimowe dni. Rozgrzewa i daje uczucie sytości na długi czas. Zawartość mąki sprawia, że potrawa ta nie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.

Wołowina po burgundzku – z czym podawać

Wołowina po burgundzku najlepiej smakuje na drugi dzień od jej przygotowania. Świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym. Można ją także podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką. Często serwuje się ją także z zielonym groszkiem. Nieodzownym elementem posiłku z wołowiną po burgundzku jest też kieliszek dobrego, czerwonego wina.

Zapraszamy również do poznania innych pysznych i zdrowych potraw z mięsa wołowego.

Wołowina po burgundzku – przepis

Składniki:

  • 1kg wołowiny (karkówka/łopatka)
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła/oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 5 szalotek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500ml bulionu wołowego
  • 500ml czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 5-10 pieczarek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni. Następnie przełóż do dużego żeliwnego garnka.
  2. Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości około 4cm. Usmaż na patelni z wytopionym z boczku tłuszczem i łyżką masła lub oleju, jeśli tłuszczu jest za mało. Smaż małymi porcjami aby mięso ładnie się usmażyło a nie poddusiło. Następnie przesypuj mięso do garnka z boczkiem.
  3. Dodaj mąkę i delikatnie podsmażaj przez 7 minut na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie dodaj do garnka bulion i wino, szczyptę soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy, marchewkę pokrojoną w talarki, czosnek i tymianek i zagotuj.
  5. Po zagotowaniu przykryj garnek i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 2,5 godziny w temperaturze 150 C.
  6. W międzyczasie podsmaż na patelni szalotki i pieczarki. Jeżeli są one duże możesz przekroić je na pół.
  7. Po 2,5 godzinie dodaj szalotki i pieczarki do garnka i piecz bez przykrycia przez kolejne 0,5 godziny.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *