Sałatka francuska

Sałatka francuska wymiennie nazywana jest także sałatką nicejską. Jest to jedna z najbardziej sztandarowych potraw wywodzących się z Francji. Co ciekawe, przygotować można ją według naprawdę wielu receptur. Przepisy uzależnione są od tego, z jakiego regionu tego państwa pochodzą, ale nie tylko. Składniki determinowane są także od pory roku, w której sałatka jest przyrządzana. Ciekawostką może być także to, że sałatka nicejska była potrawą ludzi wywodzących się z niskich warstw społecznych. Jakie są zatem wersje tego smakowitego dania?
Tradycyjna sałatka francuska
Poprzez termin „tradycyjna” rozumie się najbardziej znany i najprostszy przepis, który nie wymaga wyszukanych i trudno dostępnych składników. Najprościej rzecz ujmując, jest to sałatka francuska z jajkiem, tuńczykiem i kaparami.
Składniki:
- 6 liści sałaty rzymskiej
- 4 łyżki odsączonego tuńczyka z puszki
- pieprz, sól morska do smaku
- 10 kaparów odsączonych z zalewy solnej
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- 1 mała cebula (najlepiej, by była pokrojona na cieniutkie plasterki)
- 10 czarnych oliwek przekrojonych na pół
- 90 g zielonej fasolki
- 4 filety anchois
Sos:
- 3 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki musztardy (najlepiej dijon)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz, sól
- oregano
Przygotowanie:
Przyrządzenie potrawy rozpocząć od przygotowania dressingu. Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni grillować rybę przez maksymalnie 1,5 minuty na każdej stronie. Ugotować fasolkę w osolonym wrzątku al dente. Cebulę delikatnie posolić i odstawić na chwilę. Na talerze wyłożyć liście sałaty, jajka oraz anchois. Posypać kaparami i połówkami oliwek. Na koniec dołożyć tuńczyka i polać sosem.
Sałatka francuska z serem pleśniowym
Jest to propozycja sałatki o dość intensywnym i ciekawym smaku. Do jej przygotowania potrzebne będą dojrzałe winogrona i dobrej jakości ser z przerostem pleśni.
Składniki:
- dwieście gram sera pleśniowego
- sto gram roszponki
- dwieście gram białych winogron
- po sto gram pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich
Sos:
- trzy łyżki soku z cytryny
- jedna czwarta łyżeczka pieprzu
- łyżeczka miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- cztery łyżki oliwyPrzygotowanie:
- Sałatę umyć, przełożyć do miski.
- Winogrona i pomidorki przekroić na pół i dorzucić do roszponki.
- Dodać pokruszony ser i lekko podprażone orzechy. Polać sosem i odstawić do lodówki.
Sos do sałatki francuskiej
Oprócz wspomnianego wcześniej sosu bazującego na musztardzie dijon, można także pokusić się o przygotowanie nieco bardziej aksamitnego sosu majonezowego. Wspaniale będzie on pasował do tuńczyka oraz jajek, czyli składników sałatki nicejskiej. Taki sos majonezowy składa się z dwóch łyżeczek octu i oliwy oraz z jednej łyżeczki majonezu, miodu oraz musztardy.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszą sałatką grecką.
Sałatka francuska do słoików
Sałatka francuska do słoików to sposób przygotowywania doskonały, gdy potrawę chce się zabrać na przykład do pracy lub szkoły.
Potrzebne będą:
- cztery kilogramy ogórków
- pół kilograma cebuli
- kilogram papryki
- pół kilograma marchwi
- jedna łyżka soli
- natka pietruszki
- pieprz, goździki, ziele angielskie
- jedna szklanka oleju
- jedna szklanka cukru
- trzy szklanki wody
- jedna szklanka octu
- dwie łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki pokroić na cienkie talarki, a cebulę w cienkie piórka. Dodać startą marchewkę i paprykę pokrojoną w słupki. Natkę pietruszki pokroić cieniutko. Wszystkie warzywa wymieszać i posypać solą, aby puściły soki. Ugotować zalewę (bez dodatku oleju), po czym zagotować i wystudzić. Warzywa przełożyć do umytych słoików i zalać zalewą z już dodanym olejem. Dokładnie zakręcić słoiki i gotować około dwudziestu minut. Spożywać po ostygnięciu.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz