Sałatka francuska

sałatka francuska

Sałatka francuska wymiennie nazywana jest także sałatką nicejską. Jest to jedna z najbardziej sztandarowych potraw wywodzących się z Francji. Co ciekawe, przygotować można ją według naprawdę wielu receptur. Przepisy uzależnione są od tego, z jakiego regionu tego państwa pochodzą, ale nie tylko. Składniki determinowane są także od pory roku, w której sałatka jest przyrządzana. Ciekawostką może być także to, że sałatka nicejska była potrawą ludzi wywodzących się z niskich warstw społecznych. Jakie są zatem wersje tego smakowitego dania?

Tradycyjna sałatka francuska

Poprzez termin „tradycyjna” rozumie się najbardziej znany i najprostszy przepis, który nie wymaga wyszukanych i trudno dostępnych składników. Najprościej rzecz ujmując, jest to sałatka francuska z jajkiem, tuńczykiem i kaparami.

Składniki: 

  • 6 liści sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki odsączonego tuńczyka z puszki
  • pieprz, sól morska do smaku
  • 10 kaparów odsączonych z zalewy solnej
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 1 mała cebula (najlepiej, by była pokrojona na cieniutkie plasterki)
  • 10 czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • 90 g zielonej fasolki
  • 4 filety anchois

Sos:

  • 3 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki musztardy (najlepiej dijon)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz, sól
  • oregano

Przygotowanie:

Przyrządzenie potrawy rozpocząć od przygotowania dressingu. Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni grillować rybę przez maksymalnie 1,5 minuty na każdej stronie. Ugotować fasolkę w osolonym wrzątku al dente. Cebulę delikatnie posolić i odstawić na chwilę. Na talerze wyłożyć liście sałaty, jajka oraz anchois. Posypać kaparami i połówkami oliwek. Na koniec dołożyć tuńczyka i polać sosem.

lekka sałatka francuska

Sałatka francuska z serem pleśniowym

Jest to propozycja sałatki o dość intensywnym i ciekawym smaku. Do jej przygotowania potrzebne będą dojrzałe winogrona i dobrej jakości ser z przerostem pleśni. 

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Ile gotować fasolkę w szybkowarze? Odkryj szybki i prosty sposób na idealnie ugotowaną fasolkę!

Składniki: 

  • dwieście gram sera pleśniowego
  • sto gram roszponki
  • dwieście gram białych winogron
  • po sto gram pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich

Sos:

  • trzy łyżki soku z cytryny
  • jedna czwarta łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • cztery łyżki oliwyPrzygotowanie:
  1. Sałatę umyć, przełożyć do miski.
  2. Winogrona i pomidorki przekroić na pół i dorzucić do roszponki.
  3. Dodać pokruszony ser i lekko podprażone orzechy. Polać sosem i odstawić do lodówki.

Sos do sałatki francuskiej

Oprócz wspomnianego wcześniej sosu bazującego na musztardzie dijon, można także pokusić się o przygotowanie nieco bardziej aksamitnego sosu majonezowego. Wspaniale będzie on pasował do tuńczyka oraz jajek, czyli składników sałatki nicejskiej. Taki sos majonezowy składa się z dwóch łyżeczek octu i oliwy oraz z jednej łyżeczki majonezu, miodu oraz musztardy.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszą sałatką grecką.

Sałatka francuska do słoików

Sałatka francuska do słoików to sposób przygotowywania doskonały, gdy potrawę chce się zabrać na przykład do pracy lub szkoły.

Potrzebne będą: 

  • cztery kilogramy ogórków
  • pół kilograma cebuli
  • kilogram papryki
  • pół kilograma marchwi
  • jedna łyżka soli
  • natka pietruszki
  • pieprz, goździki, ziele angielskie
  • jedna szklanka oleju
  • jedna szklanka cukru
  • trzy szklanki wody
  • jedna szklanka octu
  • dwie łyżki soli

Przygotowanie:

Ogórki pokroić na cienkie talarki, a cebulę w cienkie piórka. Dodać startą marchewkę i paprykę pokrojoną w słupki. Natkę pietruszki pokroić cieniutko. Wszystkie warzywa wymieszać i posypać solą, aby puściły soki. Ugotować zalewę (bez dodatku oleju), po czym zagotować i wystudzić. Warzywa przełożyć do umytych słoików i zalać zalewą z już dodanym olejem. Dokładnie zakręcić słoiki i gotować około dwudziestu minut. Spożywać po ostygnięciu.

Życzymy smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *