Uszka wigilijne to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole

Okres przedświąteczny to czas planowania potraw, które zagoszczą na wigilijnym stole. Uszka to świetna alternatywa dla pierogów, a ich wyjątkowa forma sprawia, że chętnie sięgają po nie również najmłodsi. Uszka wigilijne wbrew pozorom zrobisz samodzielnie, przy niewielkim nakładzie pracy. Doskonale prezentują się one w barszczu, choć można je jeść także solo.
Uszka wigilijne z grzybami przepis
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta wykonaj farsz, którym nadziejesz uszka. Jeżeli wybierasz uszka z grzybami, możesz nadziać je zarówno pieczarkami jak i grzybami leśnymi. Pieczarki to jednak łatwiejsza opcja, gdyż nie wymagają obgotowywania i są zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Gdy w uszkach mają znaleźć się grzyby leśne, możesz sięgnąć po wersje mrożoną bądź suszoną.
Grzyby leśne możesz przemielić w maszynce do mięsa, aby były one delikatne i doskonale rozdrobnione. Do masy grzybowej dodajemy jajo, pieprz, sól i dowolne przyprawy.
Przepis na uszka z pieczarkami
Nadzienie z pieczarek jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- kilogram pieczarek,
- cebulę,
- 100 g masła,
- sól i pieprz.
Pieczarki myjemy, w razie potrzeby z kapeluszy ściągamy skórę. Całe grzybki drobno kroimy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy nadmiar wody podczas smażenia odparuje, dodajemy masło, drobno pokrojoną cebulkę, a na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak zrobić farsz do uszek na wigilię?
Farsz do uszek możesz przygotować również z kapusty kiszonej i grzybów. W tym wypadku kapustę kiszoną należy obgotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy zmięknie, siekamy drobno i łączymy z wcześniej przygotowanymi pieczarkami bądź grzybami leśnymi.
Jak zagęścić farsz do uszek?
Pamiętaj, aby farsz nie był zbyt rzadki, gdyż może doprowadzić do rozklejania się ciasta w czasie gotowania. Gdy dowolna masa jest zbyt lejąca możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej oraz wbić całe jajko. Bułka tarta dzięki swojej delikatności nie wpływa na ostateczny smak dania, a doskonale wiążę masę.
Czy ciasto na pierogi i uszka wigilijne może być to samo?
Ciasto na uszka możesz wykonać z tradycyjnej receptury, z której bez problemu zrobisz także pierogi. Do wykonania ciasta potrzebujesz tylko czterech produktów:
- 300 g mąki,
- szczypta soli,
- jedno całe jajko,
- pół szklanki wrzącej wody,
- 20 g masła.
Jak zrobić dobre ciasto na uszka wigilijne?
W misie umieszczamy masło, mąkę, sól i jajko i zalewamy gorącą wodą. Wszystko szybko zagniatamy rękoma na gładką i elastyczną kulę. Bardzo ważne aby woda była wrząca, gdyż dzięki temu ciasto na uszka i pierogi wychodzi elastyczne i nie przykleja się do stolnicy, a po ugotowaniu pierogi są miękkie i rozpływające się w ustach.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około trzech centymetrów, na środku każdego umieszczamy porcję dowolnego farszu i zlepiamy brzegi. Gdy brzegi się skleją, dociskamy przeciwległe rogi otrzymanego pieroga. Gotowe uszka możemy zamrozić.
Z czym można zrobić uszka?
Uszka możemy zrobić z dowolnego farszu. Na uwagę zasługuje farsz ze szpinaku i sera feta, mięsa mielonego bądź kilku gatunków sera. Dość ciekawą propozycją jest również przepis na wigilijne uszka z podrobami.
Poznaj również przepis na ciekawe pierogi z karpiem.
Życzymy smacznych świąt 🙂
Dodaj komentarz