Uszka wigilijne to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole

uszka wigilijne

Okres przedświąteczny to czas planowania potraw, które zagoszczą na wigilijnym stole. Uszka to świetna alternatywa dla pierogów, a ich wyjątkowa forma sprawia, że chętnie sięgają po nie również najmłodsi. Uszka wigilijne wbrew pozorom zrobisz samodzielnie, przy niewielkim nakładzie pracy. Doskonale prezentują się one w barszczu, choć można je jeść także solo. 

Uszka wigilijne z grzybami przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta wykonaj farsz, którym nadziejesz uszka. Jeżeli wybierasz uszka z grzybami, możesz nadziać je zarówno pieczarkami jak i grzybami leśnymi. Pieczarki to jednak łatwiejsza opcja, gdyż nie wymagają obgotowywania i są zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Gdy w uszkach mają znaleźć się grzyby leśne, możesz sięgnąć po wersje mrożoną bądź suszoną.

Grzyby leśne możesz przemielić w maszynce do mięsa, aby były one delikatne i doskonale rozdrobnione. Do masy grzybowej dodajemy jajo, pieprz, sól i dowolne przyprawy.

Przepis na uszka z pieczarkami

Nadzienie z pieczarek jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • kilogram pieczarek,
  • cebulę,
  • 100 g masła,
  • sól i pieprz.

Pieczarki myjemy, w razie potrzeby z kapeluszy ściągamy skórę. Całe grzybki drobno kroimy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy nadmiar wody podczas smażenia odparuje, dodajemy masło, drobno pokrojoną cebulkę, a na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Jak zrobić farsz do uszek na wigilię?

Farsz do uszek możesz przygotować również z kapusty kiszonej i grzybów. W tym wypadku kapustę kiszoną należy obgotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy zmięknie, siekamy drobno i łączymy z wcześniej przygotowanymi pieczarkami bądź grzybami leśnymi.

 Jak zagęścić farsz do uszek?

Pamiętaj, aby farsz nie był zbyt rzadki, gdyż może doprowadzić do rozklejania się ciasta w czasie gotowania. Gdy dowolna masa jest zbyt lejąca możesz dodać do niej odrobinę bułki tartej oraz wbić całe jajko. Bułka tarta dzięki swojej delikatności nie wpływa na ostateczny smak dania, a doskonale wiążę masę.

Czy ciasto na pierogi i uszka wigilijne może być to samo?

Ciasto na uszka możesz wykonać z tradycyjnej receptury, z której bez problemu zrobisz także pierogi. Do wykonania ciasta potrzebujesz tylko czterech produktów:

  •  300 g mąki,
  • szczypta soli,
  • jedno całe jajko,
  • pół szklanki wrzącej wody,
  • 20 g masła.

Jak zrobić dobre ciasto na uszka wigilijne?

W misie umieszczamy masło, mąkę, sól i jajko i zalewamy gorącą wodą. Wszystko szybko zagniatamy rękoma na gładką i elastyczną kulę. Bardzo ważne aby woda była wrząca, gdyż dzięki temu ciasto na uszka i pierogi wychodzi elastyczne i nie przykleja się do stolnicy, a po ugotowaniu pierogi są miękkie i rozpływające się w ustach.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około trzech centymetrów, na środku każdego umieszczamy porcję dowolnego farszu i zlepiamy brzegi. Gdy brzegi się skleją, dociskamy przeciwległe rogi otrzymanego pieroga. Gotowe uszka możemy zamrozić.

Z czym można zrobić uszka?

Uszka możemy zrobić z dowolnego farszu. Na uwagę zasługuje farsz ze szpinaku i sera feta, mięsa mielonego bądź kilku gatunków sera. Dość ciekawą propozycją jest również przepis na wigilijne uszka z podrobami.

Poznaj również przepis na ciekawe pierogi z karpiem.

Życzymy smacznych świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *