Pierogi z karpiem
Zastanawiasz się jak zrobić pierogi z karpiem? Albo z jaką inną ryba można zrobić pyszne pierogi? W przypadku tego typu dań mamy do dyspozycji multum różnego rodzaju propozycji. Przykładowo można zrobić pyszne pierogi z łososiem, czy karpiem. Na uwagę zasługują także knedle wypełnione farszem z tuńczykiem, czy pstrągiem. Zatem możliwości jest naprawdę wiele i to od nas tylko i wyłącznie zależy, którą wybierzemy.
Tradycja pierogów z karpiem
Danie to wywodzi się przede wszystkim z obecnych terenów Lubelszczyzny. Tamtejsza tradycja przyrządzania pierożków wypełnionych farszem z karpia związana była przede wszystkim z chęcią umiejętnego zagospodarowania nadwyżek produkowanej żywności. Przykładowo mieszkańcy starodawnej wsi Bełżec trudnili się przede wszystkim w hodowli ryb, z których wykonywano najrozmaitsze potrawy należące do kuchni lokalnej. Jedną z najbardziej ulubionych były pierogi z karpiem. W Bełżcu do dnia dzisiejszego są one uznawane za specjał tamtejszej kuchni. Warto także wspomnieć, że informacje o stworzeniu idealnej kompozycji składającej się z farszu rybnego i ciasta pierogowego zawarte zostały po raz pierwszy w kultowym artykule pod tytułem „Co Polacy jedli na Wigilię w XVII wieku?”, w którym umieszczono przepis na kołduny z ryby.
Poznaj również przepis na pysznego karpia w śmietanie!
Czego będziemy potrzebować do pierogów z farszem z karpia?
Do wykonania tego kultowego już dania będziemy potrzebować wielu nietuzinkowych składników dzięki którym osiągniemy fantastyczne walory smakowe. Zaliczamy do nich przede wszystkim:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- dużą łyżkę masełka,
- 0,35 szklanki mleka krowiego,
- szczyptę soli,
- 1 porządny ząbek czosnku,
- 400 gramów dorodnego karpia,
- cebulę,
- bułkę pszenną,
- pół pęczka natki pietruszki,
- szczyptę pieprzu białego,
- 3 łyżki mleka 3,2 procentowego,
- 1 porządny pęczek koperku,
To tak naprawdę już wszystkie składniki niezbędne do wykonania smakowitych pierogów z rybą.
Przepis na pierogi z karpiem
- Na początku do miski wkładamy rozcieńczone za pomocą wody mleko, mąkę, a także jajko i całość mieszamy do momentu powstania ciasta pierogowego.
- Następnie wcześniej przygotowaną bułkę pszenną namaczamy w mleku. Kolejnym krokiem jest zmielenie jej w specjalnej maszynce do mielenia wraz z oddzielonym od ości karpiem.
- Potem kroimy cebulę na cieniutkie kawałki i drobno siekamy natkę pietruszki.
- Czosnek w sposób niezwykle dokładny kroimy w drobniutką kostkę.
- Wszystkie te składniki wraz z jajkiem dodajemy do zmielonej wcześniej ryby i całość mieszamy.
- Pod koniec procesu mącenia powstałą mieszaniną – doprawiamy w odpowiedni sposób szczyptą soli i białego pieprzu co ma na celu zwiększenie jej walorów smakowych
- Formujemy kulki z nadzienia
- Ciasto rozwałkujemy cieniuteńko, następnie kroimy je na niewielkiej wielkości kwadraty na których umieszczamy farsz.
- Całość składamy na pół po przekątnej sklejając przy tym brzegi.
- Kolejnym krokiem jest umieszczenie pierożków w osolonej wodzie i krojenie korniszonów na grube plasterki.
To już cały proces. Wystarczy już tylko delektować się pysznymi pierożkami z karpikiem w środku.
Dodaj komentarz