Pierogi z karpiem

PIEROGI Z KARPIEM

Zastanawiasz się jak zrobić pierogi z karpiem? Albo z jaką inną ryba można zrobić pyszne pierogi? W przypadku tego typu dań mamy do dyspozycji multum różnego rodzaju propozycji. Przykładowo można zrobić pyszne pierogi z łososiem, czy karpiem. Na uwagę zasługują także knedle wypełnione farszem z tuńczykiem, czy pstrągiem. Zatem możliwości jest naprawdę wiele i to od nas tylko i wyłącznie zależy, którą wybierzemy.

Tradycja pierogów z karpiem

Danie to wywodzi się przede wszystkim z obecnych terenów Lubelszczyzny. Tamtejsza tradycja przyrządzania pierożków wypełnionych farszem z karpia związana była przede wszystkim z chęcią umiejętnego zagospodarowania nadwyżek produkowanej żywności. Przykładowo mieszkańcy starodawnej wsi Bełżec trudnili się przede wszystkim w hodowli ryb, z których wykonywano najrozmaitsze potrawy należące do kuchni lokalnej. Jedną z najbardziej ulubionych były pierogi z karpiem. W Bełżcu do dnia dzisiejszego są one uznawane za specjał tamtejszej kuchni. Warto także wspomnieć, że informacje o stworzeniu idealnej kompozycji składającej się z farszu rybnego i ciasta pierogowego zawarte zostały po raz pierwszy w kultowym artykule pod tytułem  „Co Polacy jedli na Wigilię w XVII wieku?”, w którym umieszczono przepis na kołduny z ryby.

Poznaj również przepis na pysznego karpia w śmietanie!

Czego będziemy potrzebować do pierogów z farszem z karpia?

Do wykonania tego kultowego już dania będziemy potrzebować wielu nietuzinkowych składników dzięki którym osiągniemy fantastyczne walory smakowe. Zaliczamy do nich przede wszystkim:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • dużą łyżkę masełka,
  • 0,35 szklanki mleka krowiego,
  • szczyptę soli,
  • 1 porządny ząbek czosnku,
  • 400 gramów dorodnego karpia,
  • cebulę,
  • bułkę pszenną,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczyptę pieprzu białego,
  • 3 łyżki mleka 3,2 procentowego,
  • 1 porządny pęczek koperku,

To tak naprawdę już wszystkie składniki niezbędne do wykonania smakowitych pierogów z rybą.

Przepis na pierogi z karpiem

  1. Na początku do miski wkładamy rozcieńczone za pomocą wody mleko, mąkę, a także jajko i całość mieszamy do momentu powstania ciasta pierogowego.
  2. Następnie wcześniej przygotowaną bułkę pszenną namaczamy w mleku. Kolejnym krokiem jest zmielenie jej w specjalnej maszynce do mielenia wraz z oddzielonym od ości karpiem.
  3. Potem kroimy cebulę na cieniutkie kawałki i drobno siekamy natkę pietruszki.
  4. Czosnek w sposób niezwykle dokładny kroimy w drobniutką kostkę.
  5. Wszystkie te składniki wraz z jajkiem dodajemy do zmielonej wcześniej ryby i całość mieszamy.
  6. Pod koniec procesu mącenia powstałą mieszaniną – doprawiamy w odpowiedni sposób szczyptą soli i białego pieprzu co ma na celu zwiększenie jej walorów smakowych
  7. Formujemy kulki z nadzienia
  8. Ciasto rozwałkujemy cieniuteńko, następnie kroimy je na niewielkiej wielkości kwadraty na których umieszczamy farsz.
  9. Całość składamy na pół po przekątnej sklejając przy tym brzegi.
  10. Kolejnym krokiem jest umieszczenie pierożków w osolonej wodzie i krojenie korniszonów na grube plasterki.

To już cały proces. Wystarczy już tylko delektować się pysznymi pierożkami z karpikiem w środku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *