Potrawy regionalne podkarpacia – odkryj tradycyjne smaki

potrawy regionalne podkarpacia

Podkarpacie to rejon, którego kuchnia nie jest bardzo znana. Kuchnia regionalna podkarpacia jest bardzo zróżnicowana. Turyści odwiedzający tereny podkarpacia coraz częściej sięgają po regionalne smaku. Odkryj z nami potrawy regionalne podkarpacia i zakochaj się w ich wyjątkowym, niepowtarzalnym i niespotykanym w innych rejonach Polski smaku. 

Jakie są potrawy regionalne podkarpacia?

Najbardziej znaną i docenianą przez turystów potrawą z podkarpacia są proziaki. To pyszne, aromatyczne bułeczki, które wyrastają dzięki dodatkowi sody oczyszczonej, która świetnie zastępuje drożdże. Do wykonania proziaków nie potrzeba piekarnika. Podkarpackie gospodynie pieką te puszyste placki na dobrze rozgrzanej patelni lub blasze pieca kaflowego.

Podkarpacie to także fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z Bieszczadów. Kształtem i smakiem przypominają znane w całym kraju placki ziemniaczane, jednak są zdecydowanie bardziej oryginalne w smaku.

Potrawy regionalne podkarpacia – lista przysmaków, które warto spróbować choć jeden raz

Na podkarpaciu można odnaleźć wiele dań, dla których smakosze przyjeżdżają z różnych zakątków Polski i świata.

Są to m.in.:

  • gomółki,
  • stolniki,
  • hreczanyki,
  • pierogi huculskie.

Kuchnia podkarpacka – charakterystyka

W daniach kuchni podkarpackiej można zauważyć wiele wpływów kuchni słowackiej czy ukraińskiej. Kuchnia podkarpacka to przede wszystkim mieszanka kuchni staropolskiej i kresowej. Tradycyjne dania podkarpacia cechuje prostota. Większość dań wywodzi się z biedy, dlatego do ich wykonania wykorzystywane są podstawowe składniki, dostępne w każdej kuchni.

Poznaj przepisy na regionalne zupy podkarpacia

Kuchnia podkarpacka była bardzo biedna. Regionalne zupy podkarpacia to przede wszystkim żurek i zupa fasolowa z makaronem typu łazanki.

Przepis na podkarpacki żurek postny

Na terenach podkarpacia żurek często serwowany jest z wkruszonym do środka białym serem.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek,
  • woda,
  • sól,
  • pieprz,
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 2 litry wody
  • 2-3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki.
  2. Z warzyw, czosnku i wody przygotuj wywar.
  3. Wyjmij warzywa i wlej do wywaru zakwas na żurek.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.

Smacznego! 

Placek Rzeszowiak – przepis

Podkarpacki placek Rzeszowiak to jedno z najbardziej znanych wypieków w całej Polsce. Wywodzi się z podkarpackiej rzeszowszczyzny. W tym przepysznym placku łączą się trzy wypieki: sernik, makowiec i ciasto orzechowe.
Wybierając się na podkarpacie warto wiedzieć, że lokalni mieszkańcy nie używają określenia: ciasto. Znane w całej Polsce ciasto to na podkarpaciu nic innego jak: placek.

Placek Rzeszowiak – składniki i przygotowanie

Masa serowa:

  • 1 kg sera potrójnie mielonego lub z wiaderka
  • kostka masła
  • 5 jajek w rozmiarze L
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru pudru
  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem
  3. Do utartej masy dodać ser, jajka, mąkę, proszek budyniowy i rodzynki. Wymieszać mikserem.
  4. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich – drobno zmielonych
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka 3%
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  1. Zagotować mleko. Zalewać nim orzechy.
  2. Dodać cukier, masło i dokładnie wymieszać
  3. Przestudzić.
  4. Ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy orzechowej.

Masa makowa:

  • 200 g maku sparzonego i trzykrotnie zmielonego
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • olejek migdałowy – opcjonalnie
  1. Do maku dodać cukier, miód i masło. Wymieszać.
  2. Dodać żółtka i utrzeć.
  3. Ubić pianę z białek i połączyć z masą makową.

Rzeszowiak – wykonanie:

  1. Przygotować kruche ciasto. Wyłożyć je blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na kruche ciasto wykładamy na przemian masę makową i orzechową.
  3. Całość przykrywamy masą serową.
  4. Pieczemy ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *