Potrawy z marchewki – 4 ciekawe przepisy

potrawy z marchewki

Co z marchewki na obiad? Powszechnie dostępne warzywo daje nieskończenie wiele możliwości. Marchew wpływa pozytywnie na trawienie, ujednolica koloryt skóry, obniża poziom złego cholesterolu i dba o zęby. Potrawy z marchewki nie muszą być nudne – wystarczy dodać do nich ciekawe przyprawy, aby całkowicie zmienić smak. Co można zrobić z dużą ilością marchewki? Na końcu przedstawimy 4 przepisy z marchewką, które spokojnie zrealizujesz w jedno popołudnie.

Jakie można zrobić potrawy z marchewki?

Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem – można przygotować ją w formie zup (zarówno klasycznych, jak i kremów), dodawać ją do surówek, tworzyć z niej ciepły dodatek obiadowy, wykorzystywać jako bazę ciast i babeczek. Purée marchewkowe świetnie nada się do przygotowania zdrowych placków czy koktajli.

Czy można zamrozić surową marchew?

Surową marchew można spokojnie mrozić, aby wykorzystać ja później np. do zupy, zapiekanki czy ciasta. Marchewki należy umyć, obrać i pokroić w mniejsze części – np. talarki czy kostkę i zamrozić w specjalnych workach do mrożenia lub pudełkach z przykrywką.

Z czym nie łączyć marchewki?

Marchewka dzięki swojemu intensywnemu kolorowi wyróżnia się na tle innych warzyw. Szkoda więc łączyć ją z innymi produktami w odcieniu pomarańczowym – warto zrezygnować z łączenia jej z dynią, papryką, kaki czy pomarańczą. Dodatkowo, w przypadku problemów żołądkowych warto zrezygnować z sałatki marchewkowej z dodatkiem pomarańczy, ale dodatkowo nie podrażniać kwasów. Pamiętajmy też, że marchewka sama w sobie jest dosyć słodka – warto połączyć ją z czymś ostrzejszym.

Co zrobić z małymi marchewkami?

Niewielkich rozmiarów marchewki dostępne w większości sklepów spożywczych są świetną i zdrową przekąską do zabrania „na wynos” – do pracy, na uczelnie czy w podróży. Małe marchewki można wykorzystać także do kolorowych szaszłyków albo przygotować z nich finger food – idealne na dziecięce urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Marchewki jako przekąska w domu bardzo dobrze smakują z hummusem – zarówno klasycznym, jak i paprykowym.

4 przepisy na potrawy z marchewki

Przedstawiamy cztery przepisy, które zapewnią marchewkowe popołudnie lub pozwolą zagospodarować większą ilość marchewki:

zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

  • masło lub oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • ulubione przyprawy

Cebule i czosnek podsmażamy na maśle lub oliwie w garnku. Obrane i pokrojone warzywa dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Studzimy, doprawiamy i miksujemy.

Groszek z marchewką przepis

  • 7 marchewek
  • puszka groszku
  • masło
  • odrobina mąki
  • sól, cukier

Jak się robi marchewkę na ciepło? Najlepiej razem z groszkiem. Obierz i pokrój marchewkę, odcedź groszek. Warzywa zalej wodą i ugotuj do miękkości. Dodaj ok. dwie łyżki masła, trochę mąki i dopraw według uznania.

Kotlety z marchewki i kaszy

  • 4 marchewki
  • woreczek kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy
  • oliwa

Jak zrobić kotlety z marchwi? Ugotowaną marchewkę rozgnieść widelcem i połączyć z ugotowanym woreczkiem kaszy jaglanej. Połączyć z jajkiem, ulubionymi przyprawami i smażyć na oliwie.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

  • 4 marchewki
  • 250g mąki (pszenna lub owsiana)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 jajka

Marchewkę zetrzeć na tarce i połączyć ze wszystkimi składnikami. Piec w ulubionej formie przez 30 minut w temp. 180 stopni. Zamiast blachy do jednego ciasta, masę można przełożyć do formy na babeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *