Tuszki śledziowe – 2 różne przepisy na ich wykorzystanie

tuszki śledziowe smażone przepis

Tuszki śledziowe to danie o wykwintnym smaku i wyrazistym aromacie, które bardzo często pojawia się jako potrawa świąteczna. Dzięki swojej uniwersalnej formie można jednak serwować je także jako posiłek na co dzień. Jak przygotować najlepsze tuszki śledziowe?

Tuszki śledziowe – przepisy na wyjątkowe danie

Tuszki śledziowe to potrawa, którą można przyrządzić na kilka sposobów. Każdy miłośnik rybnych dań z pewnością wybierze swoją ulubioną wersję.

Śledzie smażone – tuszki – prosty przepis

Składniki:

  • trzy – czterech filetów że śledzi bałtyckich
  • trzy łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól
  • opcjonalnie bazylia lub inne zioła

Sposób przygotowania:

Najpierw należy umyć i oczyścić rybę. Następnie na małym talerzyku wysypujemy mąkę do panierowania, mieszamy ją z solą i pieprzem a także z ziołami. W kolejnym kroku na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Teraz pora na panierowanie filetów i ukradnie ich na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy ryby kolejno po obu stronach. Na koniec skrapiamy danie sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Potrawę poddajemy na ciepło. To tylko jeden ze sposobów na jaki można przygotować smażone tuszki śledziowe. Przepis jest prosty i nie wymaga użycia wielu składników.

tuszki śledziowe marynowane przepis

Marynowane tuszki śledziowe – przepis na danie w innym stylu

Wykonanie tuszek śledziowych jest dość czasochłonne, jeśli chodzi o samo marynowanie, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Ilość składników nie jest jednak duża, dlatego też jest to potrawa tania. Dodatkowo warto wspomnieć o składnikach odżywczych jakie zawierają śledzie w tej postaci. Są one źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz kwasów omega 3, a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Składniki:

  • pięć, średniej wielkości filetów śledziowych, solonych, mogą być gotowe zakupione w sklepie a’la matjas
  • ok. pół litra mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • dwie do trzech cebuli średniej wielkości
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwa ziarna ziela angielskiego
  • cztery ziarenka pieprzu czarnego
  • dwa liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki octu

Sposób przygotowania:

Najpierw należy wymoczyć filety śledziowe w mleku przez kilka godzin tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Mleko sprawia, że ryba staje się krucha, opcjonalnie można jednak użyć do namoczenia także wody. W kolejnym kroku należy przygotować zalewę. W tym celu w średniej wielkości garnku łączymy pozostałe składniki, stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i lekko gotujemy jeszcze pięć minut. Gotowe filety kroimy w drobne paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. W dużym słoiku układamy kolejno cebulę i filety, a kiedy naczynie się zapewni zalewamy zalewą.

Poznaj również przepis na pyszne matiasy.

Z czym podawać tuszki śledziowe?

Tuszki śledziowe to potrawa uniwersalna, którą można podawać na różne posiłki. Smakuje ona wyśmienicie zarówno na śniadanie jak i na kolację. W niektórych wersjach można podawać ją także na obiad. Najlepiej smakuje ona w połączeniu z ziemniakami lub chlebem pszennym oraz łagodną surówką. Bardzo smaczna jest także w klasycznej wersji kanapkowej z bułką i z masłem. Ponieważ jest ona wyrazista warto sięgnąć po delikatne dodatki takie jak marchewka, jabłko czy buraczki, które zrównoważą smak.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *