Pierniczki całuski – ich historia oraz przepis

pierniczki całuski

Poznaj przepis na pierniczki całuski! Pierniczki to jeden z najbardziej ulubionych słodkich przysmaków w całej Europie. Najbardziej popularne są w Niemczech, Holandii, Francji ( w postaci chleba miodowego), w Wielkiej Brytanii ( jako brytyjskie ludki), w Szwajcarii i oczywiście w Polsce .Zadziwiają swoją różnorodnością kształtów i smaków.

Historia pierniczków całusków- skąd pochodzą?

  • Historia pierniczków całusków sięga czasów średniowiecza. Na dobre zaczęła się w XVI wieku w Niemczech, a konkretnie w Norymberdze, stąd w Niemczech najbardziej popularnymi pierniczkami są pierniczki norymberskie. Choć lukrowane, to w ich wnętrzu znajduje się cieniutki wafelek, stanowiący bazę całego pierniczka.
  • W Polsce historia tych słodkich wypieków rozpoczyna się w Polsce, również w XVI wieku, choć pierwsze udokumentowane przepisy pochodzą z XVIII w.
  • Tradycyjne pierniczki całuski wyróżnia migdał na ich powierzchni. Swoją nazwę zawdzięczają kształtowi i smakowi, którym nie sposób się oprzeć.

Jak przygotować dobre ciasto na pierniki?

Ciasto na wyroby piernikowe jest dość kosztowne i pracochłonne. Przygotowuje się je z miodu (najlepiej prawdziwego), jajek, cukru, mąki, masła, przypraw korzennych, orzechów, migdałów i środków spulchniających (proszku do pieczenia, sody oczyszczonej).

Przepis na tradycyjne pierniczki całuski

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki miodu pszczelego;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej;
  • 100 g masła (pół kostki);
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0.5 łyżeczki startych goździków;
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka kardamonu;
  • garść posiekanych orzechów i/lub migdałów;
  • 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy proszku do pieczenia.
  2. Miód topimy w garnku, dodajemy mąkę, masło, cukier i przyprawy.
  3. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i sodę oczyszczoną (jeśli używamy jej zamiast proszku do pieczenia).
  4. Ciasto wyrabiamy na stolnicy do uzyskania przez nie konsystencji ciasta makaronowego; powinno być sprężyste i gładkie.
  5. Formujemy ciasto w kulę i umieszczamy na ok. 30 minut w lodówce.
  6. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i małą szklaneczką, bądź foremkami w różnych kształtach wykrawamy pierniczki.
  7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na każdy z pierniczków kładziemy przekrojony wzdłuż migdał obrany ze skórki;
  9. Pierniczki smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem;
  10. Pieczemy w temperaturze 180º C ok.8-10 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru pierniczków.
  11. Wystudzone pierniczki całuski dekorujemy lukrem lub polewą (według własnego uznania) i ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową, pokruszonymi orzechami lub migdałami.

Porady:

  1. Zamiast miodu pszczelego, możemy użyć miód sztuczny, a zamiast masła- margarynę, jednak niepowtarzalny smak pierniczków otrzymamy tylko dzięki naturalnym składnikom.
  2. Sodę oczyszczoną dodajemy do ciasta rozpuszczoną w zimnej wodzie.
  3. Goździki, gałkę muszkatołową możemy zastąpić 1 opakowaniem przyprawy do pierników.
Składniki na lukier/polewę:

lukier:

  • 200 g cukru pudru;
  • ok 2 łyżki wrzącej wody;
  • odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy soku z cytryny.

polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady;
  • 2-3 łyżki śmietanki 36%;
  •  pisaki cukrowe.
Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę łamiemy na małe cząstki,wlewamy1-2 łyżki śmietanki i umieszczamy w szklanym naczyniu;
  2. Do garnczka wlewamy na dno wody;
  3. Na garnczku z wodą umieszczamy naczynie z czekoladą i całość podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady.
  4. Tak przygotowaną, jeszcze ciepłą czekoladą, smarujemy pierniczki.
  5. Dodatkowo, gdy na naszych całuskach zastygnie czekolada, możemy udekorować je dowolnymi wzorami, wykonanymi za pomocą pisaków cukrowych.

Poznaj również przepis na ciastka całuski.

pierniki całuski przepis

Rodzaje pierniczków

Istnieje wiele form pierniczków- w zależności od naszych upodobań kulinarnych, kreatywności i fantazji. Jakie jeszcze są tradycyjne pierniczki? Oto przykłady:

  • pierniczki na miodzie, żółtkach i mące ziemniaczanej;
  • tradycyjne norymberskie pierniczki „pepperkaker”;
  • toruńskie pierniki „Katarzynki”;
  • pierniczki lukrowane z nadzieniem (np. śliwkowym);
  • lukrowane pierniczki świąteczne;
  • pierniczki ludziki;
  • świąteczne pierniczki miodowe.
Kupno gotowych pierniczków całusków

Ci z nas, którzy nie mają czasu na pieczenie, mogą zakupić gotowe, tradycyjne pierniczki całuski.

Gdzie można kupić pierniczki całuski?

Pierniczki całuski są szeroko dostępne drogą internetową. Kupimy je także w sklepach firmowych z długoletnią tradycją wypiekania pierników. Warto wiedzieć, że w Polsce miastem słynącym z przepysznych pierników, jest Toruń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *