Pierniczki całuski – ich historia oraz przepis

Poznaj przepis na pierniczki całuski! Pierniczki to jeden z najbardziej ulubionych słodkich przysmaków w całej Europie. Najbardziej popularne są w Niemczech, Holandii, Francji ( w postaci chleba miodowego), w Wielkiej Brytanii ( jako brytyjskie ludki), w Szwajcarii i oczywiście w Polsce .Zadziwiają swoją różnorodnością kształtów i smaków.
Historia pierniczków całusków- skąd pochodzą?
- Historia pierniczków całusków sięga czasów średniowiecza. Na dobre zaczęła się w XVI wieku w Niemczech, a konkretnie w Norymberdze, stąd w Niemczech najbardziej popularnymi pierniczkami są pierniczki norymberskie. Choć lukrowane, to w ich wnętrzu znajduje się cieniutki wafelek, stanowiący bazę całego pierniczka.
- W Polsce historia tych słodkich wypieków rozpoczyna się w Polsce, również w XVI wieku, choć pierwsze udokumentowane przepisy pochodzą z XVIII w.
- Tradycyjne pierniczki całuski wyróżnia migdał na ich powierzchni. Swoją nazwę zawdzięczają kształtowi i smakowi, którym nie sposób się oprzeć.
Jak przygotować dobre ciasto na pierniki?
Ciasto na wyroby piernikowe jest dość kosztowne i pracochłonne. Przygotowuje się je z miodu (najlepiej prawdziwego), jajek, cukru, mąki, masła, przypraw korzennych, orzechów, migdałów i środków spulchniających (proszku do pieczenia, sody oczyszczonej).
Przepis na tradycyjne pierniczki całuski
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 0,5 szklanki miodu pszczelego;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej;
- 100 g masła (pół kostki);
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 0.5 łyżeczki startych goździków;
- 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- garść posiekanych orzechów i/lub migdałów;
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy proszku do pieczenia.
- Miód topimy w garnku, dodajemy mąkę, masło, cukier i przyprawy.
- Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i sodę oczyszczoną (jeśli używamy jej zamiast proszku do pieczenia).
- Ciasto wyrabiamy na stolnicy do uzyskania przez nie konsystencji ciasta makaronowego; powinno być sprężyste i gładkie.
- Formujemy ciasto w kulę i umieszczamy na ok. 30 minut w lodówce.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i małą szklaneczką, bądź foremkami w różnych kształtach wykrawamy pierniczki.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdy z pierniczków kładziemy przekrojony wzdłuż migdał obrany ze skórki;
- Pierniczki smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem;
- Pieczemy w temperaturze 180º C ok.8-10 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru pierniczków.
- Wystudzone pierniczki całuski dekorujemy lukrem lub polewą (według własnego uznania) i ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową, pokruszonymi orzechami lub migdałami.
Porady:
- Zamiast miodu pszczelego, możemy użyć miód sztuczny, a zamiast masła- margarynę, jednak niepowtarzalny smak pierniczków otrzymamy tylko dzięki naturalnym składnikom.
- Sodę oczyszczoną dodajemy do ciasta rozpuszczoną w zimnej wodzie.
- Goździki, gałkę muszkatołową możemy zastąpić 1 opakowaniem przyprawy do pierników.
Składniki na lukier/polewę:
lukier:
- 200 g cukru pudru;
- ok 2 łyżki wrzącej wody;
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy soku z cytryny.
polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady;
- 2-3 łyżki śmietanki 36%;
- pisaki cukrowe.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę łamiemy na małe cząstki,wlewamy1-2 łyżki śmietanki i umieszczamy w szklanym naczyniu;
- Do garnczka wlewamy na dno wody;
- Na garnczku z wodą umieszczamy naczynie z czekoladą i całość podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady.
- Tak przygotowaną, jeszcze ciepłą czekoladą, smarujemy pierniczki.
- Dodatkowo, gdy na naszych całuskach zastygnie czekolada, możemy udekorować je dowolnymi wzorami, wykonanymi za pomocą pisaków cukrowych.
Poznaj również przepis na ciastka całuski.
Rodzaje pierniczków
Istnieje wiele form pierniczków- w zależności od naszych upodobań kulinarnych, kreatywności i fantazji. Jakie jeszcze są tradycyjne pierniczki? Oto przykłady:
- pierniczki na miodzie, żółtkach i mące ziemniaczanej;
- tradycyjne norymberskie pierniczki „pepperkaker”;
- toruńskie pierniki „Katarzynki”;
- pierniczki lukrowane z nadzieniem (np. śliwkowym);
- lukrowane pierniczki świąteczne;
- pierniczki ludziki;
- świąteczne pierniczki miodowe.
Kupno gotowych pierniczków całusków
Ci z nas, którzy nie mają czasu na pieczenie, mogą zakupić gotowe, tradycyjne pierniczki całuski.
Gdzie można kupić pierniczki całuski?
Pierniczki całuski są szeroko dostępne drogą internetową. Kupimy je także w sklepach firmowych z długoletnią tradycją wypiekania pierników. Warto wiedzieć, że w Polsce miastem słynącym z przepysznych pierników, jest Toruń.
Dodaj komentarz