Tradycyjny strudel jabłkowy – aromatyczny i smaczny wypiek na każdą okazję

Tradycyjny strudel jablkowy

Wszelkiego rodzaju wypieki to doskonały pomysł nie tylko na większe okazje, ale również dobry dodatek do kawy czy herbaty podczas spotkań z bliskimi i przyjaciółmi. Niekiedy, zamiast wymyślnych słodkości warto postawić na znane i zachwycające smakiem owocowe propozycje. Wśród nich na uwagę zasługuje tradycyjny strudel jabłkowy. Skąd pochodzi ten pyszny deser i w jaki sposób go wykonać?

Tradycyjny strudel jabłkowy – delikatny i pyszny austriacki wypiek

Tradycyjny strudel jabłkowy to ciasto, które niezwykłą popularność zyskało w Austrii, podczas rządów monarchii Habsburgów. Najstarszy przepis na ciasto (pochodzący z 1696 roku) znajduje się w Wiedniu, toteż obecnie strudel kojarzony jest głównie z tym miastem. W czym tkwi jego sekret? Doskonały smak wypiek zawdzięcza głównie nadzieniu, a więc połączeniu jabłek, rodzynek, cynamonu, a niekiedy orzechów. Zawinięcie go w pyszne wielowarstwowe ciasto, które przypomina nieco połączenie ciasta półfrancuskiego z turecką baklavą, sprawia, że całość rozpływa się w ustach.

Gotowy strudel jabłkowy warto posypać cukrem pudrem, bądź polać lukrem. Dzięki temu, że można z powodzeniem spożywać go zarówno na zimno, jak i ciepło popularne jest podanie go z gałką lodów czy keksem z bitej śmietany.

Strudel a strucla

Wiele osób słysząc o strudlu, zastanawia się czy nie jest to przypadkiem inna nazwa strucli. Chociaż niektórzy stosują te słowa zamiennie, tak naprawdę dotyczą one dwóch różnych słodkości. Strudel to rolada z cienkiego kruchego ciasta, strucla natomiast mimo podobnego nadzienia jest wypiekiem opartym na cieście drożdżowym.

strudel jablkowy

Najlepszy przepis na tradycyjny strudel jabłkowy:

Wykonanie strudla z jabłkami nie jest trudne, a czas, jaki jest potrzebny, by cieszyć się aromatycznym wypiekiem, zależy od tego, czy zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie ciasta. Jego wyrobienie przysparza bowiem najwięcej zachodu. Gdy zależy nam na czasie, warto sięgnąć po gotowe ciasto na strudel dostępne w sklepach. Jeśli  jednak chcemy samodzielnie wykonać wypiek, należy uzbroić się w nieco cierpliwości.

Zapraszamy również do zapoznania się z naszym przepisem na buchtę drożdżową

Strudel – przepis na ciasto

Ciasto na strudel wymaga użycia następujących składników:

  • 250 gram mąki pszennej (najlepiej typ 700, może być 550),
  • 1 średnie jajko,
  • 100 mililitrów wody (musi być letnia),
  • 2 gramy soli,
  • 20 gram oleju słonecznikowego,

Dodatkowo potrzebne będą:

  • łyżka roztopionego masła,
  • miseczka wypełniona olejem.

Wykonanie ciasta na strudel jabłkowy

  1. 5 pierwszych składników umieścić w miseczce, zamieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto.
  2. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie samo odchodzić od palców.
  3. Z gotowego ciasta uformować kulę i umieścić w misce z olejem na około pół godziny.
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozłożyć na stolnicy przykrytej obrusem lub dużą ścierką posypaną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta.
  5. Rozwałkowane ciasto nabić na dłonie zaciśnięte w pięści i zacząć mocno rozciągać.
  6. Przy rozciąganiu należy być ostrożnym, by ciasto się nie rozerwało.

Strudel – przepis na nadzienie

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • kilogram jabłek (powinny być kwaśne),
  • 50 gram masła,
  • 150 gram rodzynek,
  • 100 gram bułki tartej,
  • 120 gram cukru,
  • 15 gram cynamonu
  • 15 mililitrów soku z cytryny,
  • kieliszek rumu.

Wykonanie nadzienia jabłkowego:

  1. Rodzynki zalać rumem i odstawić na kilka godzin.
  2. Masło podgrzać na patelni, dodać bułkę tartą. Smażyć na małym ogniu aż do uzyskania przez bułkę złotego koloru.
  3. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
  4. Wymieszać wszystkie składniki razem.

Mając gotowe ciasto na strudel oraz nadzienie można przejść do zawijania wypieku. Wystarczy nałożyć farsz z jednej strony rozciągniętego ciasta, a następnie zawinąć w rulon. Gotowy rulon posmarować masłem i piec około pół godziny w temperaturze 190 stopni.

strudel jablkowy nadzienie

Strudel z jabłkami i orzechami

W przepisie na strudel jabłkowy bardzo często występują również orzechy. Wersja z ich użyciem niewiele różni się od tradycyjnej, wystarczy bowiem posiekać około 50 gram orzechów (najczęściej włoskich) i dodać do farszu. Dadzą one niesamowity aromat i ciekawy posmak.

Niezależnie od wersji strudel jabłkowy to wypiek, który warto przygotować samodzielnie. Zapach unoszący się w domu oraz smak ciasta zachwyci wszystkich fanów jabłek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *