Tortilla z mięsem mielonym, czyli sposób na sycący i smaczny obiad

tortilla z mięsem mielonym

Tortilla to placek pszenny lub kukurydziany, który daje nieograniczone możliwości kulinarne. Jednymi z nich jest tortilla z mięsem mielonym i warzywami lub tortilla z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, która w smaku przypomina tradycyjne meksykańskie burrito. W poniższym wpisie wyjaśniamy, jak zrobić tortillę z mięsem mielonym, która z całą pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Zapraszamy! 

Mięso mielone do tortilli-jakie wybrać?

Tortilla z mięsem mielonym to doskonały i szybki sposób na sycący i odżywczy obiad, smaczną kolację lub posiłek, który można zabrać ze sobą do pudełka do pracy. Dobrze smakuje na ciepło, ale również sprawdza się jako przekąska na zimno. Oprócz tego, że niezbędne są dobrej jakości placki tortilla, konieczne jest mięso.

Jakie mięso mielone do tortilli wybrać?

Jeżeli zależy nam na doskonałym smaku i soczystym mięsie, warto postawić na wołowinę lub wieprzowinę. Te mają większą zawartość tłuszczu, co wpływa na finalny smak potrawy. Mięso możemy kupić już zmielone na przykład w sklepie mięsnym lub samodzielnie przy pomocy maszynki zmielić dowolny kawałek mięsa.

Jeżeli zaś stosujemy dietę odchudzającą i chcemy zadbać o to, by tortilla z mielonym mięsem była chudsza, bez obaw można wykorzystać drób. Jest on jednak bardziej suchy, więc konieczne jest jego przesmażenie z dodatkiem oleju.

Jak zrobić tortille z mięsem mielonym?

Tortilla z mięsem mielonym może być zrobiona na wiele sposobów:

  • Jednym z nich jest tortilla z mięsem mielonym i mozzarellą. Dodatek sera sprawia, że całe danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej odżywcze. Dodatkowo ciągnący ser jest uwielbiany przez dzieci, więc to dobry patent na zachęcenie ich do jedzenia domowych posiłków.
  • Inną wariacją jest tortilla z mięsem mielonym i warzywami, co pozwala na wykorzystanie resztek warzyw zalegających w lodówce. Możemy do niej dodać zarówno warzywa świeże, jak i konserwowe, np. kukurydzę czy fasolę.
  • Miłośnicy dań zapiekanych w piekarniku na pewno zachwycą się daniem zapiekana tortilla z mięsem mielonym, którą można podać z sosem beszamelowym i różnymi rodzajami sera.

Szybka tortilla z mięsem mielonym jest naprawdę łatwa w przygotowaniu i nie wymaga drogich i trudnych do kupienia składników. Wystarczy na plackach tortilla ułożyć przesmażone mięso mielone, które najlepiej przygotować wraz z pomidorami z puszki. Sprawi to, że środek naszej tortilli będzie wilgotny i soczysty. Dodatkowo mięso na patelni można połączyć np. z kukurydzą, cebulą czy marchewką, sprawiając tym samym, że tortilla będzie mieć więcej wartości odżywczych. Obowiązkowe jest doprawienie całego sosu z mięsem przy pomocy przypraw i ziół. Doskonale sprawdza się słodka i ostra papryka, czosnek, pieprz, mielona bazylia czy oregano.

Jak zawijać tortillę?

Wiemy już, że do tortilli z mięsem mielonym możemy użyć wielu dodatków, które zawiniemy w placku. Częstą komplikacją, z jaką muszą zmierzyć się osoby chcące zrobić danie z tortilli, jest jej prawidłowe złożenie. Nie jest to jednak nic trudnego! Przede wszystkim farsz do naszej tortilli należy ułożyć na środku placka. Następnie wystarczy boczne części tortilli zawinąć do środka, następnie złapać jej dolną część i zawinąć mocno do górnego boku, cały czas trzymając jej boki. Na początku cały proces może wydawać się skomplikowany, a cała tortilla się rozwijać, jednak praktyka czyni mistrza. Tak złożona tortilla z mielonym mięsem może zostać umieszczona w grillu elektrycznym lub w piekarniku i zapieczona.

Najlepsza tortilla z mięsem mielonym

Pora przejść do przepisu na sprawdzoną tortillę z mięsem mielonym, która jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad i stawowi miłą odskocznię od kotletów czy tradycyjnych mięsnych krokietów. 

Składniki na 4 porcje:

  • Pół puszki czerwonej fasoli z puszki pozbawionej zalewy,
  • Pół puszki kukurydzy,
  • 4 placki tortilla,
  • Pół cebuli żółtej,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • Czerwona papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Natka pietruszki.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie zaczynamy od posiekania cebuli i papryki w drobną kostkę. Należy także drobno pokroić czosnek.
  • Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę, po 4 minutach dodajemy czosnek i po chwili dodajemy mięso mielone. Smażymy około 5 minut.
  • Następnie na patelnię dodajemy paprykę i pomidory z puszki.
  • Całość doprawiamy przyprawami i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut, do zmięknięcia papryki i zgęstnienia sosu.
  • W międzyczasie dodajemy kukurydzę i fasolę. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Na suchej rozgrzanej patelni podgrzewamy każdy placek, około 10 sekund z każdej strony. Sprawi to, że stanie się on bardziej elastyczny.
  • Na środku każdego placka układamy porcję sosu, następnie posypujemy niewielką ilością startego sera.
  • Placki zawijamy i podajemy. Dobrym pomysłem jest umieszczenie na 5 minut każdej zwiniętej tortilli w grillu elektrycznym.

Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, zapraszamy do zapoznania się z tym jak zrobić karminadle – pyszne kotlety mielone po śląsku

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *