Karminadle – pyszne kotlety mielone po śląsku
Kotlety mielone to danie, które często gości na talerzach Polaków. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, z tego, że można zrobić je naprawdę na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się śląskie karbinadle i karminadle. Czym się różnią karminadle od mielonych? Jak zrobić najlepsze karbinadle?
Karminadle i karbinadle – czym są te potrawy?
Na pierwszy rzut oka wielu ludzi nie widzi różnicy pomiędzy tradycyjnymi kotletami mielonymi a karminadlami. Jednak ich smak i aromat, powoduje, że szybko zmieniają zdanie. Kotlet mielony po śląsku wyróżnia się przede wszystkim dodatkiem zarumienionej cebulki oraz użyciem do smażenia nie oleju, a dużej ilości smalcu. Mięso potrzebne do zrobienia kotletów to zazwyczaj wieprzowina. Niekiedy używa się jej jednak pół na pół z mięsem króliczym lub wołowym Zamiennie z terminem karminadle, ludzie często posługują się zwrotem karbinadle. Tradycyjne karbinadle to jednak nieco inna wersja kotletów mielonych. Ku zaskoczeniu wielu osób, w ich składzie znajdują się… śledzie.
Karminadle i karbinadle – pochodzenie
O tym, że karminadle nie są zwykłymi kotletami, świadczy fakt, iż zostały wpisane na listę tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Historia karminadli sięga początków 19 wieku, kiedy to Adolf Balcerowski w książce „Kuchnia Śląska” podaje przepis na mięsne kulki z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach kiedy prawie każda śląska rodzina posiadała hodowlę świń, karminadle pojawiały się na stole niezwykle często. Do tej pory wielu Ślązaków na pytanie o ulubione tradycyjne danie odpowiada właśnie o rodzimych kotletach mielonych podawanych z ziemniakami i młodą kapustą lub buraczkami.
Jak zrobić dobre karminadle?
Kotlety mielone po śląsku robi się dość podobnie do tradycyjnych mielonych. Nie można jednak zapominać o szczegółach, które sprawiają, że smak karminadli jest tak wyjątkowy.
Składniki potrzebne do wykonania karminadli:
- poł kilo mięsa mielonego wieprzowego,
- pół kilo mięsa mielonego wołowego bądź króliczego,
- 1 duże jajko,
- czerstwa bułka średniej wielkości,
- duża cebula,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
- olej lub smalec do smażenia (aby wydobyć głębie smaku karminadli, zdecydowanie lepiej wybrać smalec).
Wykonanie karminadli krok po kroku:
- Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
- Dużą cebulę posiekać drobno, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zarumienienia. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
- Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, wbić całe jajko, ostygniętą cebulkę i namoczoną bułkę w kawałkach.
- Wszystkie składniki zagniatać, aż do połączenia.
- Zagniecione składniki doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie łyżeczką suszonego tymianku.
- Ponownie zagnieść, aby mięso było równomiernie doprawione.
- Z tak przygotowanych składników uformować kulki, a następnie każdą z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
- Kotlety mielone po śląsku smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
- Nadmiar tłuszczu warto odsączyć przy użyciu ręcznika papierowego.
Karbinadle – przepis na kotlety z dodatkiem śledzi
Na Śląsku dużą popularnością cieszy się również śledziowa wersja karminadli, a więc karbinadle. Chodź początkowo połączenie mięsa mielonego ze śledziami, może wydawać się nieco dziwne, to jednak warto go spróbować. Jak zrobić tradycyjne karbinadle?
Składniki potrzebne do wykonania karbinadli:
- pół kilo mięsa mielonego wieprzowego,
- 150 do 200 gram płatów śledzia solonego,
- duża cebula,
- 1 duże jajko,
- czerstwa bułka średniej wielkości,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej lub smalec do smażenia (tu również bardziej polecany jest smalec)
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie karbinadli krok po kroku:
Wykonanie karbinadli nie jest trudne, jednak należy pamiętać o dokładnym namoczeniu śledzi w wodzie. Najlepiej robić to rzez całą noc. Następnego dnia można swobodnie przejść do kolejnych kroków:
- Czerstwą bułkę dobrze wymoczyć w wodzie lub mleku.
- Namoczonego śledzia zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie bardzo drobno posiekać.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i zostawić do ostygnięcia.
- Mięso oraz rybę przełożyć do dużej miski, dodać całe jajko, zarumienioną cebulkę i bułkę w kawałkach, następnie wyrobić do połączenia składników.
- Zawartość miski doprawić solą, pieprzem, opcjonalnie majerankiem do smaku i jeszcze przez chwilę zagniatać.
- Uformować niewielkie, okrągłe kotleciki i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
- Kotleciki smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu.
- Nadmiar tłuszczu odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.
Kotlety mielone po śląsku – danie obiadowe i przekąska
Tradycyjne karbinadle oraz karminadle to kotlety, które doskonale smakują z ziemniakami i wszelkiego rodzaju sałatkami. Może to być zarówno kapusta, jak i ćwikła czy po prostu mizeria. Kotlety mielone po śląsku doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Ostudzone kulki można pokroić w plastry i podawać na chlebie na śniadanie lub kolację. Kotleciki można piec również w piekarniku, należy jednak pamiętać o dodaniu do masy łyżeczki oleju i liczyć się z tym, że smak może trochę odbiegać od oryginalnej wersji. Niezależnie od sposobu wykonania, śląskie kotlety to potrawa, której zdecydowanie warto spróbować. Mamy nadzieję, że od dziś karbinadle – oryginalna i smaczna wersja kotletów mielonych – zagoszczą na Twoim stole.