Karminadle – pyszne kotlety mielone po śląsku

Karbinadle

Kotlety mielone to danie, które często gości na talerzach Polaków. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, z tego, że można zrobić je naprawdę na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się śląskie karbinadle i karminadle. Czym się różnią karminadle od mielonych? Jak zrobić najlepsze karbinadle?

Karminadle i karbinadle – czym są te potrawy?

Na pierwszy rzut oka wielu ludzi nie widzi różnicy pomiędzy tradycyjnymi kotletami mielonymi a karminadlami. Jednak ich smak i aromat, powoduje, że szybko zmieniają zdanie. Kotlet mielony po śląsku wyróżnia się przede wszystkim dodatkiem zarumienionej cebulki oraz użyciem do smażenia nie oleju, a dużej ilości smalcu. Mięso potrzebne do zrobienia kotletów to zazwyczaj wieprzowina. Niekiedy używa się jej jednak pół na pół z mięsem króliczym lub wołowym Zamiennie z terminem karminadle, ludzie często posługują się zwrotem karbinadle. Tradycyjne karbinadle to jednak nieco inna wersja kotletów mielonych. Ku zaskoczeniu wielu osób, w ich składzie znajdują się… śledzie.

Karminadle i karbinadle – pochodzenie

O tym, że karminadle nie są zwykłymi kotletami, świadczy fakt, iż zostały wpisane na listę tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Historia karminadli sięga początków 19 wieku, kiedy to Adolf Balcerowski w książce „Kuchnia Śląska” podaje przepis na mięsne kulki z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach kiedy prawie każda śląska rodzina posiadała hodowlę świń, karminadle pojawiały się na stole niezwykle często. Do tej pory wielu Ślązaków na pytanie o ulubione tradycyjne danie odpowiada właśnie o rodzimych kotletach mielonych podawanych z ziemniakami i młodą kapustą lub buraczkami.

Jak zrobić dobre karminadle?

Kotlety mielone po śląsku robi się dość podobnie do tradycyjnych mielonych. Nie można jednak zapominać o szczegółach, które sprawiają, że smak karminadli jest tak wyjątkowy. 

Składniki potrzebne do wykonania karminadli:
  • poł kilo mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół kilo mięsa mielonego wołowego bądź króliczego,
  • 1 duże jajko,
  • czerstwa bułka średniej wielkości,
  • duża cebula,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
  • olej lub smalec do smażenia (aby wydobyć głębie smaku karminadli, zdecydowanie lepiej wybrać smalec).
Wykonanie karminadli krok po kroku:
  • Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
  • Dużą cebulę posiekać drobno, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zarumienienia. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
  • Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, wbić całe jajko, ostygniętą cebulkę i namoczoną bułkę w kawałkach.
  • Wszystkie składniki zagniatać, aż do połączenia.
  • Zagniecione składniki doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie łyżeczką suszonego tymianku.
  • Ponownie zagnieść, aby mięso było równomiernie doprawione.
  • Z tak przygotowanych składników uformować kulki, a następnie każdą z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Kotlety mielone po śląsku smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
  • Nadmiar tłuszczu warto odsączyć przy użyciu ręcznika papierowego.

najlepsze Karbinadle

Karbinadle – przepis na kotlety z dodatkiem śledzi

Na Śląsku dużą popularnością cieszy się również śledziowa wersja karminadli, a więc karbinadle. Chodź początkowo połączenie mięsa mielonego ze śledziami, może wydawać się nieco dziwne, to jednak warto go spróbować. Jak zrobić tradycyjne karbinadle?

Składniki potrzebne do wykonania karbinadli:
  • pół kilo mięsa mielonego wieprzowego,
  • 150 do 200 gram płatów śledzia solonego,
  • duża cebula,
  • 1 duże jajko,
  • czerstwa bułka średniej wielkości,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej lub smalec do smażenia (tu również bardziej polecany jest smalec)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie karbinadli krok po kroku:

Wykonanie karbinadli nie jest trudne, jednak należy pamiętać o dokładnym namoczeniu śledzi w wodzie. Najlepiej robić to rzez całą noc. Następnego dnia można swobodnie przejść do kolejnych kroków:

  • Czerstwą bułkę dobrze wymoczyć w wodzie lub mleku.
  • Namoczonego śledzia zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie bardzo drobno posiekać.
  • Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i zostawić do ostygnięcia.
  • Mięso oraz rybę przełożyć do dużej miski, dodać całe jajko, zarumienioną cebulkę i bułkę w kawałkach, następnie wyrobić do połączenia składników.
  • Zawartość miski doprawić solą, pieprzem, opcjonalnie majerankiem do smaku i jeszcze przez chwilę zagniatać.
  • Uformować niewielkie, okrągłe kotleciki i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Kotleciki smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • Nadmiar tłuszczu odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Kotlety mielone po śląsku – danie obiadowe i przekąska

Tradycyjne karbinadle oraz karminadle to kotlety, które doskonale smakują z ziemniakami i wszelkiego rodzaju sałatkami. Może to być zarówno kapusta, jak i ćwikła czy po prostu mizeria. Kotlety mielone po śląsku doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Ostudzone kulki można pokroić w plastry i podawać na chlebie na śniadanie lub kolację. Kotleciki można piec również w piekarniku, należy jednak pamiętać o dodaniu do masy łyżeczki oleju i liczyć się z tym, że smak może trochę odbiegać od oryginalnej wersji. Niezależnie od sposobu wykonania, śląskie kotlety to potrawa, której zdecydowanie warto spróbować. Mamy nadzieję, że od dziś karbinadle – oryginalna i smaczna wersja kotletów mielonych – zagoszczą na Twoim stole.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.