Rurki z kremem budyniowym

Jeden z tych cudownych przysmaków, jakim są rurki z kremem budyniowym, już dziś mogą zagościć w Twoim domu. Poznaj przepis na te prawdziwe smakołyki i przekonaj się, że wcale nie są trudne do przyrządzenia.
Rurki z kremem budyniowym — składniki
Do przyrządzenia przepysznych rurek z kremem budyniowym będziesz potrzebować:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła, wcześniej pokrojonego w kostkę i zimnego,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- szczypta soli,
Na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka (750 ml),
- 6 łyżek cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 g masła lub margaryny,
a także dodatkowo: - 1 całe jajko,
- cukier kryształ (może być zwykły),
Przepis na rurki z kremem budyniowym — wykonanie
- Skoro mamy już wszystkie potrzebne składniki możemy przystąpić do wykonania naszych rurek z kremem.
- Zaczniemy od przygotowania ciasta na nasze rurki z kremem budyniowym.
- Przygotuj sobie odpowiednio dużą miskę i wsyp do niej mąkę dodaj masło albo margarynę, śmietanę 18% oraz szczyptę soli. Wszystkie te składniki musimy teraz wymieszać mikserem.
- Następnie dłońmi zabieramy się do zagniatania i urabiania ciasta. Jeżeli chcesz, to możesz także całą tę masę wyłożyć na stolnicę, następnie posiekać nożem i zagnieść ciasto.
- Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i chowamy do zamrażarki na 1 godzinę. Możemy także zdecydować się na przygotowanie ciasta wieczorem, a pieczeniem go rano. Wtedy ciasto wkładamy na noc do lodówki.
- Jeżeli jednak włożyłeś ciasto do zamrażalnika, to po godzinie należy je z niego wyciągnąć.
- Kolejny etap polega na obfitym obsypaniu stolnicy mąką. Teraz nasze ciasto należy rozwałkować na grubość około 2 mm.
- Kolejny krok to wycięcie pasków o długości 32 cm i szerokości 1,5 cm. Przygotowujemy foremki w kształcie rurek o długości 9 cm i smarujemy je lekko olejem.
- Paski ciasta następnie nawijamy na rurki, począwszy od części węższej do szerszej.
Jak zrobić rurki z kremem — pieczenie ciasta
Nasze rurki wykładamy następnie na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem. Kolejny etap do dokładne posmarowanie każdej z rurek rozbełtanym jajkiem oraz posypanie cukrem. Dobrze by było, gdyby cukier był gruboziarnisty. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 15 minut. Warto pilnować naszego ciasta, aby upiec je na piękny złoty kolor. Warto w tym miejscu podkreślić, że każdy piekarnik jest trochę inny, a co za tym idzie inaczej piecze. Dlatego lepiej, jeżeli będziesz czuwać nad pieczeniem rurek. Po upieczeniu jeszcze, gdy nasze rurki są gorące, ściągamy foremki.
Krem budyniowy do rurek
- Kolejny etap to przygotowanie kremu budyniowego do rurek. Będziemy potrzebować do tego celu 750 ml mleka. Z tej ilości odlewamy pół szklanki, w której będziemy mieszać nasze budynie razem z mąką pszenną. Pozostałą część zaś gotujemy z cukrem. Mleko podgrzewamy aż do zagotowania. Gdy się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowane budynie i wszystko cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Gdy to nastąpi, przykrywamy nasz budyń folią aluminiową, a następnie zdejmujemy i odstawiamy na bok do ostudzenia.
- Następny etap polega na wzięciu masła i wrzuceniu go do dużej miski. Naszym zadaniem będzie utrzeć je ręcznie lub mikserem. Robimy to tak długo, aż powstanie nam puszysta masa. Następnie do naszej masy dodajemy stopniowo ostudzony już budyń i wszystko razem cały czas ucieramy ręcznie albo mikserem. Robimy to tak długo, aż powstanie nam jednolita masa. Tak przygotowaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego, aby następnie za jego pomocą nadziać nasze rurki przepysznym kremem budyniowym.
I gotowe! Można już delektować się tymi najlepszymi rurkami z kremem budyniowym. Rurki można podawać na wiele sposobów. Świetnie będą się komponować z pyszną kawą lub herbatą. Nadają się idealnie na poczęstunek dla gości, którzy mają nas odwiedzić. Możesz także przygotować je swoim najbliższym. Z pewnością te rurki im zasmakują. A jeżeli jesteś łasuchem, możesz po prostu przygotować je wyłącznie dla siebie.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz