Potrawy jarskie – poznaj 3 smaczne przepisy

potrawy jarskie

Kuchnia bezmięsna z każdym rokiem zyskuje na popularności. Dla wielu ludzi wiąże się ona nie tylko z byciem humanitarnym w stosunku do zwierząt, ale także z tym, że w ich mniemaniu jest znacznie zdrowsza od tej, w której daniach używa się mięsa. Potrawy jarskie nie muszą być wcale niesmaczne, czy mało wartościowe.

Potrawy jarskie jakie można zrobić

W obecnie wydawanych książkach kucharskich istnieje wiele odpowiedzi na pytanie co zrobić na obiad jarski? 

Przepisy te można podzielić na przykład na:

  • mączne (na przykład pizza z kurkami, pieczony kalafior, pad thai czy naleśniki z jabłkami),
  • różnorodne zupy (krem z dynii lub pomidorów, pieczarkową, czy chłodnik z buraczków),
  • kotlety z warzyw (w szczególności z brokułów, soczewicy i fasoli czerwonej)
  • czy potrawy z ryżu (pudding, ryż zapiekany).

Tradycyjne polskie potrawy jarskie

A czy w polskiej, tradycyjnej kuchni można znaleźć propozycję dań, które wpisują się w charakterystykę jarskich? Oczywiście. Z powodzeniem można na przykład przyrządzić gołąbki jarskie (mięso zastępuje się suszonymi grzybami leśnymi, a ryż, o ile istnieje taka potrzeba kaszą gryczaną. Ciekawostką jest to, że gołąbki z kaszą i grzybami to tradycyjne danie serwowane na Kaszubach w okresie świątecznym). Doskonałą propozycją będą także grzyby w śmietanowym sosie, jajecznica ze szpinakiem lub liśćmi pokrzywy, fasola z suszonymi śliwkami czy placuszki ziemniaczano-marchwiowe.

Czy ryba jest daniem jarskim?

Ryby dla wielu osób stanowią zagwozdkę w kwestii tego, czy należą do składników dań mięsnych czy też jarskich. Według definicji, dieta jarska odrzuca w swoich recepturach wszystko, co pochodzi z uboju. Nie powinno więc dziwić, że wegetarianie nie uznają ryb, a także innych owoców morza jako takich, które są dopuszczalne w ich diecie.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak zrobić szpinak mrożony na patelni - proste i smaczne przepisy!

Zapraszamy do zapoznania się także z przepisem na kolorową i lekką sałatkę.

Potrawy jarskie 3 przepisy 

Na sam koniec warto przedstawić trzy propozycje łatwych przepisów na dania jarskie.

Plendze

Składniki:

  • 13-14 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • oliwa do smażenia
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka soli
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę również zetrzeć na papkę. Dodać jajka, sól, pieprz i mąkę. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste można dodać więcej mąki pszennej. Oliwę dobrze rozgrzać i nałożyć porcję ciasta. Placuszki smażyć po kilka minut na każdej ze stron do momentu zrumienienia. Odsączyć z tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami.

Ziemniaki z grilla

Składniki:

  • 12-14 dużych ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • 3-4 łyżeczki oliwy
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • wrzątek
  • Dodatkowe składniki na sos:
  • czubata łyżka szczypiorku
  • 150 g majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • po łyżce siekanego rozmarynu i pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić na plastry o grubości centymetra i zalać wrzątkiem tak, aby były całkiem przykryte, po czym gotować około cztery minuty. Warzywa odcedzić, polać oliwą, posypać rozmarynem i solą, po czym dokładnie wymieszać. Ziemniaki piec na dobrze rozgrzanym grillu aż się zarumienią. Wymieszać majonez z musztardą, dodać czosnek i resztę składników, po czym tak przygotowanym sosem polewać upieczone plastry ziemniaków.

Makaron szpinakowo-twarogowy

Składniki:

  • po 250 gram szpinaku i makaronu świderek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka twarogu
  • łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki białego pieprzu i gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać szpinak i dusić na wolnym ogniu maksymalnie trzy minuty. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać makaron i rozdrobniony twaróg. Podawać od razu.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Czy patelnie teflonowe są rakotwórcze? Odkrywamy prawdę o potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia

szaszłyki warzywne

Warzywne szaszłyki

Składniki:

  • 1 papryka
  • dwie czerwone cebule
  • cukinia
  • pieczarki
  • marchewka
  • opcjonalnie mini kolby kukurydzy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić w kostkę oraz nabić na długi patyk. Następnie rozgrzać piekarnik i w 180 stopniach piec szaszłyki do momentu aż warzywa będą miękkie (około 15 minut)

Życzymy smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *