Potrawy jarskie – poznaj 3 smaczne przepisy

Kuchnia bezmięsna z każdym rokiem zyskuje na popularności. Dla wielu ludzi wiąże się ona nie tylko z byciem humanitarnym w stosunku do zwierząt, ale także z tym, że w ich mniemaniu jest znacznie zdrowsza od tej, w której daniach używa się mięsa. Potrawy jarskie nie muszą być wcale niesmaczne, czy mało wartościowe.
Potrawy jarskie jakie można zrobić
W obecnie wydawanych książkach kucharskich istnieje wiele odpowiedzi na pytanie co zrobić na obiad jarski?
Przepisy te można podzielić na przykład na:
- mączne (na przykład pizza z kurkami, pieczony kalafior, pad thai czy naleśniki z jabłkami),
- różnorodne zupy (krem z dynii lub pomidorów, pieczarkową, czy chłodnik z buraczków),
- kotlety z warzyw (w szczególności z brokułów, soczewicy i fasoli czerwonej)
- czy potrawy z ryżu (pudding, ryż zapiekany).
Tradycyjne polskie potrawy jarskie
A czy w polskiej, tradycyjnej kuchni można znaleźć propozycję dań, które wpisują się w charakterystykę jarskich? Oczywiście. Z powodzeniem można na przykład przyrządzić gołąbki jarskie (mięso zastępuje się suszonymi grzybami leśnymi, a ryż, o ile istnieje taka potrzeba kaszą gryczaną. Ciekawostką jest to, że gołąbki z kaszą i grzybami to tradycyjne danie serwowane na Kaszubach w okresie świątecznym). Doskonałą propozycją będą także grzyby w śmietanowym sosie, jajecznica ze szpinakiem lub liśćmi pokrzywy, fasola z suszonymi śliwkami czy placuszki ziemniaczano-marchwiowe.
Czy ryba jest daniem jarskim?
Ryby dla wielu osób stanowią zagwozdkę w kwestii tego, czy należą do składników dań mięsnych czy też jarskich. Według definicji, dieta jarska odrzuca w swoich recepturach wszystko, co pochodzi z uboju. Nie powinno więc dziwić, że wegetarianie nie uznają ryb, a także innych owoców morza jako takich, które są dopuszczalne w ich diecie.
Zapraszamy do zapoznania się także z przepisem na kolorową i lekką sałatkę.
Potrawy jarskie 3 przepisy
Na sam koniec warto przedstawić trzy propozycje łatwych przepisów na dania jarskie.
Plendze
Składniki:
- 13-14 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- oliwa do smażenia
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka soli
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- 1 duża cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę również zetrzeć na papkę. Dodać jajka, sól, pieprz i mąkę. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste można dodać więcej mąki pszennej. Oliwę dobrze rozgrzać i nałożyć porcję ciasta. Placuszki smażyć po kilka minut na każdej ze stron do momentu zrumienienia. Odsączyć z tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami.
Ziemniaki z grilla
Składniki:
- 12-14 dużych ziemniaków
- łyżeczka soli
- 3-4 łyżeczki oliwy
- 2-3 gałązki rozmarynu
- wrzątek
- Dodatkowe składniki na sos:
- czubata łyżka szczypiorku
- 150 g majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki pieprzu
- po łyżce siekanego rozmarynu i pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na plastry o grubości centymetra i zalać wrzątkiem tak, aby były całkiem przykryte, po czym gotować około cztery minuty. Warzywa odcedzić, polać oliwą, posypać rozmarynem i solą, po czym dokładnie wymieszać. Ziemniaki piec na dobrze rozgrzanym grillu aż się zarumienią. Wymieszać majonez z musztardą, dodać czosnek i resztę składników, po czym tak przygotowanym sosem polewać upieczone plastry ziemniaków.
Makaron szpinakowo-twarogowy
Składniki:
- po 250 gram szpinaku i makaronu świderek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kostka twarogu
- łyżeczka soli
- po pół łyżeczki białego pieprzu i gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać szpinak i dusić na wolnym ogniu maksymalnie trzy minuty. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać makaron i rozdrobniony twaróg. Podawać od razu.
Warzywne szaszłyki
Składniki:
- 1 papryka
- dwie czerwone cebule
- cukinia
- pieczarki
- marchewka
- opcjonalnie mini kolby kukurydzy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić w kostkę oraz nabić na długi patyk. Następnie rozgrzać piekarnik i w 180 stopniach piec szaszłyki do momentu aż warzywa będą miękkie (około 15 minut)
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz