Szklenie cebuli – jak to robić?

szklenie cebuli

Cebula to bardzo popularna baza do dań, którą można wykorzystywać zarówno w potrawach obiadowych jak o w przystawkach. Szklenie cebuli to częsty zabieg kulinarny, który podkreśla oraz wzbogaca smak dania, a także nadaje mu charakteru. Jak dobrze zeszklić cebulę?

Jak usmażyć cebulę na złoto?

Aby usmażyć cebulę na szklisty złoty kolor wystarczy zastosować odpowiednią temperaturę, ilość i rodzaj tłuszczu oraz wybrać najbardziej dopasowane naczynie. Co jeszcze?

Pierwszy krok

Na początku obieramy i kroimy cebule w zależności od przepisu w kostkę lub w talarki.

Drugi krok – jak zrobić słodką cebulkę?

Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Naczynie warto dobrać w zależności od rodzaju przyrządzanej potrawy. W przypadku gulaszu warto sięgnąć po głębsze naczynie, dodatek cebuli do dań śniadaniowych takich jak jajecznica o wiele lepiej przygotowuje się na patelni.

Trzeci krok – jak zarumienić cebulę?

Następnie należy smażyć cebulę na średnim ogniu. Ilość oleju lub masła jest zależna od rodzaju dania. Zazwyczaj stosuje się około dwóch łyżek tłuszczu na pół kilograma cebuli.

Czwarty krok – ile trwa szklenie cebuli?

Smażenie cebuli do miękkości i złocistej barwy powinno zająć około dziesięć minut. Ile smażyć cebulę w większej ilości? W przypadku większej ilości może trwać ono odrobinę dłużej, nawet do dwudziestu minut.

Co zrobić aby cebula była miękka?

Aby doprowadzić cebulę do miękkości podczas smażenia warto na bieżąco regulować temperaturę patelni oraz kontrolować ilość tłuszczu. Jest to bardzo ważne, ponieważ pozwala zapobiec przypaleniu lub zbytniemu rozgotowaniu potrawy.

Szklenie cebuli – na maśle czy na oleju?

To bardzo częste pytanie, które zdają sobie początkujący kucharze. Na czym warto smażyć cebulę?  Masło nadaje daniom aksamitności i delikatności, dlatego bardzo dobrze nadaje się do różnego rodzaju dań śniadaniowych oraz niektórych potraw obiadowych. Olej o wiele bardziej nadaje się do smażenia cebuli w gulaszach oraz potrawach mięsnych. W niektórych przypadkach cebulę smaży się również do dań takich jak zupy.

Proste danie ze słodkiej cebuli – jak zrobić slodka cebulę czyli cebularz?

Składniki:
  • pół kilograma cebuli
  • dwa jaja
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • odrobina oleju
Sposób przygotowania:

Najpierw należy obrać i pokroić drobno cebulę w talarki. Następnie trzeba przygotować patelnię i rozgrzać na niej dwie łyżki oleju lub oliwy. Wszystko smażymy przez około dwudziścia minut na średnim ogniu, aż do momentu zeszklenia. W kolejnym kroku wszystko doprawiamy pieprzem oraz solą. Na koniec kiedy słodka cebulka jest miękka wbijamy do potrawy jajka. Wszystkie składniki mieszamy aż potrawa się zetnie. Przysmak można podawać zarówno na śniadanie jak i na obiad. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z chlebem pszennym, makaronem lub ziemniakami na gorąco.

Czy cebulka na słodko jest zdrowa?

Mimo, że świeża cebula zawiera wiele witamin w przypadku smażonej nie jest już tak dobrze. Podczas długiego smażenia sporo substancji odżywczych ulega bowiem zniszczeniu. Warto dodać także, że danie takie jak na przykład cebularz jest bardzo ciężkostrawne. Aby wesprzeć układ pokarmowy oraz przyspieszyć trawienie warto więc zrównoważyć danie używając do jego przygotowania przypraw takich jak kminek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *