Schab po mazursku

Schab wieprzowy to bezprecedensowy król wśród mięs na polskich stołach od lat. O jego dobrej jakości świadczy zbity, biały tłuszcz oraz soczystość i zwarta struktura samych włókien mięśniowych. Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszą formą podawania schabu jest obtoczenie go w panierce i smażenie. Istnieje jednakże przepis na schab po mazursku. Przez to, że to danie jest duszone nie ulega wysuszeniu i pozostaje niezmiernie soczyste.
Schab po mazursku przepis
Wyjątkowość tej receptury w znacznej mierze opiera się na powidłach śliwkowych. Śliwka jest owocem, który bardzo dobrze dopełnia smak uwielbianej przez Polaków wieprzowiny. Powidła śliwkowe zaś szczególnie eksplodują smakiem, są kremowe i wyjątkowo aromatyczne.
Składniki:
- pięćset mililitrów bulionu (najlepiej sprawdzi się warzywny)
- trzydzieści gram bułki tartej
- łyżka stołowa mąki pszennej
- dwieście mililitrów czerwonego wina (optymalne będzie wytrawne)
- kilogram schabu wieprzowego bez kości
- pięćdziesiąt gram masła klarowanego
- cztery goździki
- łyżeczka cukru
- trzydzieści gram powideł śliwkowych
- trzy ziarna ziela angielskiego
- sól oraz świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Dokładnie umyte mięso natrzeć dość obficie solą, włożyć do wrzącego bulionu i obgotować.
- W trakcie obgotowywania schab należy przewrócić kilkukrotnie, aby temperatura dosięgnęła nawet najgłębszych struktur mięsa.
- Następnie wieprzowinę należy obsuszyć.
- Na dużej patelni porządnie rozgrzać masło klarowane. Gdy temperatura tłuszczu będzie wysoka włożyć na niego mięso schabowe i zacząć obsmażać na rumiano z każdej ze stron. Razem z masłem użytym do smażenia schab koniecznym jest następnie przełożyć do innego rondla lub garnka i porządnie obsypać bułką tartą.
- Pozostały po gotowaniu bulion wymieszać z cukrem i powidłami śliwkowymi. Tak powstałą mieszanką w następnym kroku należy zalać wieprzowinę.
- Dorzucić ziele angielskie, goździki i rozpocząć duszenie schabu pod przykryciem na małym ogniu.
- Ten proces obróbki termicznej powinien trwać minimum półtora, a maksymalnie dwie godziny.
- Ważne, by zadbać o to, aby mięso nie przywierało do dna na żadnym etapie gotowania. W tym celu co jakiś czas warto je obracać w garnku.
Gdy schab zmięknie należy dodać czerwone wytrawne wino oraz mąkę pszenną rozrobioną z kilkoma łyżkami wody bądź bulionu i całość gotować dodatkowy kwadrans, aż sos zemulguje i odpowiednio się zagęści tworząc zawiesinę. - Na sam koniec potrawę należy sowicie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Schab po mazursku z czym jeść?
Tę potrawę można jeść z rozmaitymi surówkami (na przykład z marchewki bądź z kapusty kiszonej), kopytkami oraz ziemniakami z wody.
Jakie inne tradycyjne dania są na mazurach?
Kuchnia mazurska swoje korzenie ma w kuchni litewskiej, polskiej i niemieckiej. Z tego też powodu jest dość prosta, a zarazem bardzo sycąca i smakowita. W głównej mierze na Mazurach królują ziemniaki, jajka i ryby. Jakie są zatem najciekawsze potrawy z tego regionu Polski?
- Warto zacząć od deseru, czyli sękacza. Jest to biszkoptowo – tłuszczowe ciasto na bazie jaj, które piecze się poprzez powolne obracanie go nad ogniem.
- Drugą wartą uwagi potrawą są grzyby w śmietanie. Dodaje się do nich miód, jałowiec i rozmaryn, co dodatkowo podkręca leśny smak dania.
- Nie wolno także zapominać o plińcach z pomoćką. Są to przepyszne placki ziemniaczane przekładane boczkiem i podawane z sosem śmietanowym z twarogiem, czosnkiem, cebulą i szczypiorem.
- Ostatnim daniem, którego nie może zabraknąć są kartacze. Na Mazurach nadziewa się je kapustą, grzybami lub mielonym mięsem.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz