Bajgle krakowskie – przygotowanie

Bajgle to tradycyjny, krakowski wypiek znany w tym regionie od pokoleń. Wykonanie masy na ciasto opiera się na kilku podstawowych składnikach takich jak mąka, drożdże czy woda. Jest to wypiek tani, ładnym wyglądzie a do tego smaczny. Jak zrobić bajgle krakowskie? Przepis, który możesz wykorzystać!
Przepis na proste bajgle krakowskie
Sposób przygotowania bajgli krakowskich jest wyjątkowo prosty i nie wymaga użycia złożonych czy drogich składników. Aby przyrządzić wypiek wystarczy odrobina cierpliwości oraz fantazji aby pyszne pieczywo się udało.
Składniki:
- mąka pszenna – około 4 szklanek
- woda około 5 niepełnych szklanek
- cukier – cztery łyżki
- sól – trzy łyżeczki
- soda oczyszczona – jedna łyżeczka
- łyżeczka drożdży instant
- do posypki według uznania sezam, mak, czarnuszka, siemię lniane złociste lub brązowe, sól himalajska
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy rozpuścić w szklance łyżeczkę cukru oraz drożdże instant. Wszystko wymieszać.
- Do dużej miski wsypujemy sól oraz dodajemy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem.
- W kolejnym kroku wyrabiamy ciasto na gładką masę przez około pięć do dziesięciu minut.
- Miskę przykrywamy czystą szmatką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny do godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie wkładamy masę do lodówki na całą noc.
- W kolejnym dniu wynajmujemy ciasto z lodówki i wyrabiamy je w dłoniach tak aby się rozgrzało.
- Dzielimy na osiem równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i na środku robimy pałacem dziurkę około 4- centymetrową.
- Formujemy w kształt oponek i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Po godzinie gotujemy w dużym garnku około czterech szklanek wody do której po zagotowaniu dodajemy sodę oczyszczoną, łyżkę cukru oraz trzy małe łyżeczki soli. Jeszcze raz czekamy do zagotowania.
- Na wrzącą wodę kładziemy po kilka bajgli i gotujemy przez 50 sekund po obu stronach.
Jak upiec bajgle w piekarniku?
Bajgle przekładamy na lekko natłuszczoną blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy wybranymi dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni Celsjusza przez około 15 do 20 minut, czasami można pięć kilka minut dłużej, jeżeli ciasto jest blade. Gotowe bajgle krakowskie powinny być rumiane i dobrze wypieczone.
Jak zwinąć bajgla krakowskiego?
Zawinięcie bajgla krakowskiego jest bardzo proste. Wystarczy tylko uformować z ciasta obręcz oraz lekko ją natłuścić. Następnie połączyć wałek z masy tak aby powstało koło. Na koniec lekko spłaszczamy bajgla i robimy wewnątrz dużą dziurkę.
Czym różni się bajgiel od obwarzanka?
Podstawową różnicą pomiędzy bajglem a obwarzankiem jest wygląd, ponieważ sposób przygotowania oraz zawartość składników jest niemal taka sama w obu wersjach. Obwarzanek w przeciwieństwie do bajgla posiada wewnątrz charakterystyczną dziurkę i jest ona większa w przypadku tego wypieku. Cechą rozpoznawczą obwarzanka jest także lekkie pofałdowanie na zewnętrznej stronie skórki, którego nie posiada bajgel.
Gdzie kupić bajgle krakowskie?
Istnieje wiele piekarni w całej Polsce, które posiadają w sprzedaży wypieki pod nazwą bajgle krakowskie. Prawdziwe bajgle, wypiekane według oryginalnego przepisu wypieka, jednak tylko kilka lokalnych piekarni w Krakowie.
Dodaj komentarz