Cebularz – cebulowy skarb Lubelszczyzny

Cebularz, czyli najbardziej znany a przy tym niepozorny, pyszny i prosty w przygotowaniu, specjał z Lublina, cebulowy skarb Lubelszczyzny. Wypiekany już od XIX wieku przez lubelskich Żydów. Obecnie dostępny w wielu miejscach Polski, ale prawdziwy i najsmaczniejszy znajdziemy jedynie w Lublinie, gdzie dostać go można zarówno w małych osiedlowych piekarniach jak i w restauracjach na Starym Mieście.
Co to jest cebularz?
Tradycyjny cebularz to pszenny placek o średnicy 15-20 centymetrów, wypiekany z ciasta drożdżowego, mleka i masła. Wypełniony jest farszem z cebuli i maku, z dodatkiem oleju. Sekret smaku cebularza i jego fenomenu, tkwi w przygotowaniu cebuli. Musi być ona obgotowana we wrzątku, przygotowana najlepiej dzień wcześniej, dzięki czemu będzie miękka i lekko słodka. Równie ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta drożdżowego a przepisów na nie, jest co najmniej tyle, co na ciasto do pierogów czy żurek.
Skąd wziął się lubelski przysmak?
Legendy głoszą, że pierwszy cebularz został upieczony w okolicy Kazimiera Dolnego nad Wisłą przez Żydówkę, Esterkę, dla króla Kazimierza Wielkiego, który zakochał się zarówno w pięknej młodej kobiecie jak i przygotowanym przez nią daniu. Pierwszy piśmienny ślad cebularza znajduje się w Compendium Ferculorum, wydanym w 1682 roku w Krakowie, uznawanym za pierwszą polską książkę kucharską. Pierwsze przepisy, wspomnienia i opisy cebularza lubelskiego, pochodzą z dziewiętnastego wieku. Wypiekali go Żydzi na podzamczu lubelskim. Dzięki temu, że był pożywny i niedrogi, a dodatkowo prosty w przygotowaniu, szybko zyskał dużą popularność i rozpowszechnił się na wszystkie dzielnice Lublina, a z czasem na całą Lubelszczyznę. W XX wieku stał się znany na terenie całego kraju, lecz nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Lublinie.
Cebularz lubelski przepis
Przepisy na cebularz różnią się między sobą ale w każdym podstawą są drożdże, mąka, mleko, masło, cebula i mak. Przygotowania do wypieku najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia farszu. Do upieczenia tradycyjnych lubelskich cebularzy potrzebne będą:
Składniki
Farsz:
– 3 duże cebule,
– 3 łyżki maku,
– 2 łyżki oleju,
– 1 łyżeczka soli.
Ciasto:
– 50 g świeżych drożdży,
– 500 g mąki,
– 50 g masła,
– szklanka ciepłego mleka,
– 1 łyżka cukru,
– 1 jajko,
– 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie farszu
Cebulę należy pokroić w dużą kostkę, następnie wrzucić do wrzącej wody i obgotować 1-2 minuty, następnie odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Przełożyć do słoika, zakręcić a po ostygnięciu, wstawić do lodówki.
Przygotowanie ciasta
- Drożdże należy wymieszać z 2 łyżkami mąki, cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło rozpuścić z pozostałą częścią mleka. Wyrośnięty rozczyn, razem z mieszanką masła i mleka, dodać do przesianej mąki z solą. Jajko należy roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników. Można zostawić odrobinę do posmarowania brzegów cebularzy.
- Ciasto należy wyrabiać przez około 20 minut, do momentu aż będzie odchodziło od ręki, jeśli będzie trzeba, dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić na około godzinę, pod przykryciem, do wyrośnięcia.
- Po upływie godziny, sprawdzamy ciasto, jeśli wyrosło, należy wyłożyć je na stolnicę, wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą z nich rozwałkować na placek grubości ok 1 cm, ułożyć na blasze, wysmarowanej uprzednio olejem. Rozłożyć farsz z cebuli i maku. Brzegi zostawić puste, można je posmarować pozostawionym wcześniej jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na ok 45-60 minut.
- Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i jeść jeszcze ciepłe, na przykład z dodatkiem masła
Lublin cebularzami stoi
Cebularz jest najbardziej rozpoznawalnym produktem regionalnym na Lubelszczyźnie. Można go kupić w każdej piekarni, sklepie spożywczym a nawet w niektórych restauracjach. W jednej z nich można zjeść cebularz wielkości pizzy, z dodatkami typowymi dla włoskiego specjału, na przykład szynką prosciutto i serem gorgonzola. W innej cebularz jest podstawą burgera. A to na pewno nie jedyne pomysły lubelskich restauratorów na wykorzystanie miejscowego przysmaku.
Regionalne Muzeum Cebularza
Potrawy z cebuli są bardzo popularne w naszym kraju, a cebularz jest z nich najbardziej znany i niezwykły, bo doczekał się nawet swojego muzeum.
W 2017 powstało Regionalne Muzeum Cebularza, jedyne takie w Polsce. To interaktywne w muzeum, w którym zwiedzający mogą poznać historię powstawania tego skarbu Lubelszczyzny a także samodzielnie upiec swoje własne cebularze.
Cebularze Lublin, dwa słowa, które tworzą wizytówkę miasta.
Warto wiedzieć, że cebularz został uznany za produkt regionalny i w 2014 wpisany do unijnego Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Dodaj komentarz