Sprawdzony przepis na karpatkę krok po kroku

przepis na karpatkę

Karpatka to, nie tylko dzięki nazwie, jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. Przekonuje ludzi do siebie niesamowitym smakiem i nieszablonowym wyglądem. Ostatnio została też doceniona w międzynarodowym konkursie na najpyszniejsze ciasto. Wybitni cukiernicy uznali karpatkę za czwarte ciasto świata. Dowiedz się więc, jak się robi karpatkę!

Przepis na karpatkę

Karpatka to ciasto uznawane za takie, które często się nie udaje. U nas dowiesz się, jak zrobić karpatkę bez wad.

Składniki na karpatkę

Do przygotowania karpatki potrzebne będą:

1) na ciasto:

  • masło (120 gramów)
  • woda (szklanka)
  • mąka (szklanka
  • jajka (sześć)
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)

2) na krem:

  • budyń waniliowy (90 gramów)
  • cukier (pół szklanki lub mniej)
  • mleko (trzy szklanki)
  • masło (225 gramów)
  • może być również konieczny do posypania cukier puder.

To przepis na karpatkę na dużą blachę.

Sposób przygotowania karpatki

Aby wszystko się udał,o warto podzielić pracę na części. Tak, aby w danym momencie cała uwaga była skupiona na jednym elemencie. Poniżej masz przepis na karpatkę krok po kroku.

Jak zrobić ciasto na karpatkę?

  • Roztop masło w garnku, dolej do niego ostrożnie wodę. Po zagotowaniu wsyp mąkę i mieszaj aż do czasu, gdy masa nie będzie miała żadnych grudek.
  • Ostudź otrzymaną masę. Następnie dodaj do niej jajka i proszek do pieczenia. Zmiksuj (lub zblenduj) składniki i podziel je na dwie równe części.
  • Do blachy w standardowych wymiarach nałóż jedną z części ciasta. Rozłóż ją równo i upiecz w piekarniku w 200 stopniach C. To samo zrób z drugą częścią ciasta.

UWAGA! Jeżeli zależy ci, by karpatka miała falowaną strukturę – pokrop ją delikatnie wodą!

 Jak zrobić masę budyniową?

Budyń to bardzo istotna, jeśli nie najistotniejsza, część przepisu na karpatkę. Jeżeli nie wyjdzie idealny, obniży jakość całego wypieku. Oto, jak możesz przygotować budyń do karpatki:

  • Dwie szklanki mleka zagotuj.
  • W pozostałej ilości mleka rozpuść budyń w proszku i cukier.
  • Wlej roztwór do gotującego się mleka i dokładnie mieszaj.
  • Po zagotowaniu się budyniu, trzymaj go na ogniu jeszcze kilkadziesiąt sekund – wyłącz ogień, gdy zacznie się gotować.

Jak zrobić krem do karpatki?

  • Masło rozbij mikserem. Zadbaj, by było ono wystarczająco miękkie.
  • Zimny budyń dodawaj małymi porcjami, cały czas miksując.

Jak zrobić karpatkę?

Z otrzymanych półproduktów wystarczy teraz złożyć ciasto. Na spodnią część ciasta, wylać i równomiernie rozłożyć krem budyniowy. Następnie bardzo delikatnie położyć na nim drugą część ciasta. Trzeba przy tym bardzo uważać, by nie połamało się ono w naszych rękach. Tak otrzymane ciasto można posypać cukrem pudrem. I gotowe!

karpatka jak zrobić

Inne przepisy na karpatkę

Sprawdzony przepis na karpatkę, czyli ten bardzo tradycyjny, sprawia, że ciasto jest dość ciężkie. Nie da się przeoczyć, że zawiera sporo nabiału, a także gluten. Na szczęście są sposoby na to, by osoby, które tych produktów nie chcą lub nie mogą przyjmować, mogły cieszyć się smakiem karpatki.

Karpatka – przepis bezglutenowy

Aby karpatka była bezglutenowa, a także nie zawierała nabiału i generalnie była zdrowsza, wystarczy wymienić kilka produktów:

  • mleko na mleko kokosowe lub inne ulubiony roślinny napój
  • masło – na wegański odpowiednik samodzielnie robiony lub kupiony
  • cukier na słodzidło, np. ksylitol
  • mąkę na mąkę ryżową.

W ten sposób można opracować pyszny, bezlaktozowy i bezglutenowy, odpowiednik klasycznej karpatki.

Poznaj również nasz super przepisy na ciasta z dynią.

Szybki przepis na karpatkę

Niewielu lubi spędzać bardzo dużo czasu w kuchni. Nie każdy też ma go wystarczająco. Właśnie dlatego, wszelkie przyspieszające efekt przepisy na tradycyjne potrawy, cieszą się dużą popularnością. To dzięki nim można cieszyć się klasycznymi smakami, pamiętanymi z dzieciństwa, bez spędzania godzin na przygotowaniach. Najbardziej na przyspieszenie procesu wpłynie wyeliminowanie konieczności pieczenia. Jeżeli chcemy szybko przygotować karpatkę, ciasto na karpatkę zastąpią:

  • gotowe ciasto parzone
  • gotowe ciasto ptysiowe
  • groszek ptysiowy
  • herbatniki.

A szybki krem budyniowy będzie pasował do każdego z tych składników!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *