Ciasta z dynią – 4 przepisy wypieków, które podbiją podniebienia

ciasta z dynia

Zapraszamy do przeczytania, oraz skorzystania z pysznych przepisów na ciasta z dynią.

Każda pora roku przynosi nam piękne dary w postaci sezonowych warzyw i owoców. Jesienią niewątpliwie jest to dynia. Już od października w wielu miastach powstają farmy dyniowe, na których podziwiać można najpiękniejsze okazy różnych odmian tego zachwycającego warzywa. Dynię nie trudno znaleźć również na sklepowych półkach. Dania z jej użyciem są niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące.Wśród wielu możliwości na wykorzystanie warzywa, niezwykłą popularnością cieszą się przepisy na ciasta z dynią.  Za co tak bardzo cenimy dynię? Jakie wypieki z jej użyciem podbiją podniebienia?

Dynia – skarbnica witamin i minerałów

Dynia to warzywo, które zachwyca swoim wyglądem. Jej miąższ nie bez przyczyny jest pomarańczowy, zawiera bowiem mnóstwo karotenu, a więc prowitaminę witaminy A. Sporo osób wie, że bardzo dobrze wspomaga on opalanie, sprawiając, że skóra nabiera pięknego odcienia. Doskonale wpływa również na kondycję włosów. Jednak główne zadanie tej substancji to utrzymanie prawidłowego funkcjonowania wzroku oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Dynia zawiera również sporo witaminy C, E i K, witamin z grupy B, a także minerałów (potas, cynk, fosfor). Pozytywny wpływ na organizm oraz walory smakowe zdecydowanie przemawiają za użyciem warzywa między innymi w domowych wypiekach. Jakie są najlepsze ciasta z dynią?

Jeżeli ciekawi Cię to czy dynia jest owocem czy warzywem kliknij tutaj

Tradycyjne ciasto z dyni

Dynia to nieodłączny element Halloween, święta, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Tego dnia na talerzach domowników i gości nie może zabraknąć tradycyjnego dyniowego ciasta. Z reguły wykonywane jest na kruchym spodzie, a jego konsystencja nieco przypomina pomarańczowy sernik. Jak zrobić proste ciasto dyniowe?

Składniki potrzebne do wykonania tradycyjnego dyniowego ciasta:

  • 250 gram herbatników,
  • 100 gram masła,
  • 400 gram puree z dyni,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • 3 średnie jajka,
  • 125 gram mascarpone,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka cynamonu,
  • skórka z pomarańczy.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Wykonanie ciasta z dynią rozpoczynamy od kruchego spodu. 250 gram herbatników pokruszyć lub zmielić w blenderze.
  2. Masło roztopić i wystudzić. Do wystudzonego masła dodać skruszone herbatniki, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy, a następnie do lodówki.
  3. Dynie oczyścić, pokroić na kilka części, wyłożyć na blaszkę skórką do dołu i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Do miski wlać schłodzone mleko, dodać jajka i miksować do połączenia składników.
  5. W innym naczyniu wymieszać serek mascarpone, skórkę z pomarańczy oraz połowę masy z jajek i mleka.
  6. Pozostałą masę z jajek i mleka zmiksować z dyniowym puree oraz przyprawami.
  7. Na schłodzone kruche ciasto wylać masę dyniową, na wierzch ostrożnie wyłożyć masę serową.
  8. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni około godziny (do suchego patyczka).

To szybkie ciasto z dyni wykonać można również bez okazji, jego smak i aromat z pewnością skradnie serca i podniebienia.

ciasto z dynia i jablkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Dobrą alternatywą dla zwykłego ciasta z dynią jest ciasto z dyni i jabłek. Wypiek jest niezwykle wilgotny i wprost rozpływa się w ustach.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta z dyni i jabłek:250 gram mąki pszennej,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 gram masła,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 200 gram puree z dyni,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 średnie jajka.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem, wsypać proszek do pieczenia i puree z dyni, wbić jaja i ponownie zmiksować.
  2. Dodać mąkę i zamieszać całość.
  3. Obrać jabłka i pokroić w paski, dodać do ciasta
  4. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Ciasto z dyni bez mąki i cukru

Wśród wypieków z tych sezonowych warzyw znajdują się również ciekawe ciasta z dynią wykonane z nietypowych składników. Często brakuje w nich bowiem mąki, a cukier zastąpiony jest zdecydowanie zdrowszą wersją.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta bez mąki i cukru:

  • szklanka startej dyni bądź puree z dyni,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 średnie jajka,
  • 2/3 szklanki ksylitolu (erytrytolu),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • przyprawy: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (musi być płynny).

Wykonanie ciasta z dynią bez mąki i cukru:

  1. Płatki owsiane zmielić na proszek.
  2. Jajka zmiksować z olejem oraz ksylitolem (lub erytrytolem).
  3. Do masy jajecznej dodać suche składniki i zmiksować.
  4. Stopniowo do misy dodawać dynię i wolno zamieszać.
  5. Masę wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

tradycyjne ciasto z dynia

Ciasto z dyni z orzechami i rodzynkami

Ciasto z dynią nie musi być nudne. Można bowiem dodać do niego najróżniejsze składniki. Miłośników orzechów i rodzynek z pewnością ucieszy ciasto dyniowe z ich dodatkiem.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta z dyni z orzechami i rodzynkami:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 4 średnie jajka,
  • 2 szklanki puree z dyni (lub starta dynia),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • przyprawy: czubata łyżeczka cynamonu, kakao,
  • pół szklanki pokrojonych orzechów (włoskie, migdały),
  • 2 łyżki rodzynek.

Wykonanie ciasta z dyni z orzechami i rodzynkami:

  1. W misce zmieszać olej, cukier i jajka i ubijać aż do powstania gęstej masy,
  2. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami i miksować aż do połączenia składników.
  3. Powoli przełożyć dynię (lub puree) do pozostałych składników i ostrożnie wymieszać łyżką.
  4. Dodać orzechy, rodzynki i połączyć składniki.
  5. Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.

Okres jesienny to czas, kiedy dynię można dostać niemal w każdym sklepie. Walory smakowe i zdrowotne zdecydowanie przemawiają za dodaniem jej do dań i wypieków. Ciasta z dynią można wykonać na wiele sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie przepis, który sprosta jego preferencjom smakowym.

Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *