Prażochy- tradycyjne danie polskiej kuchni

prażochy

Staropolskie prażuchy

Prażochy – nazywane tak w rejonach Kaszub lub staropolskie prażuchy- zwane tak w szczególności na Śląsku, to proste danie, którego bazą są ziemniaki połączone z mąką, okraszone dodatkami mięsnymi, kiszonkami lub przetworami mlecznymi- w zależności od upodobań oraz tradycji danego rejonu. Nazwa dania zainspirowana została ze sposobu jego przygotowania-w kuchni polskiej, przede wszystkim w rejonach Kujaw i Wielkopolski przyjęło się zwać je prażochami, w rejonie Śląska i Małopolski- prażuchami, natomiast przy granicy wschodniej, w szczególności w okolicach kielecczyzny- danie to zwane jest prażokami.

Skąd pochodzą prażochy?

Prażochy czy prażuchy? A może prażoki lub prazoki, fuszer lub prażucha? Tak naprawę wszystkie te określenia tyczą się jednej potrawy. Danie najprawdopodobniej wywodzi się z rejonów wschodniej Polski, a za sprawą powszechnej dostępności składników do jego przygotowania w ówczesnych czasach (początki tradycji przygotowywania prażochów datuje się na początki XX wieku- czasy niedostatku, które najbardziej odczuwalne były w drobnych gospodarstwach rolnych) stało się jedną z najpopularniejszych potraw goszczących na stołach chłopów i mieszczan, podawane jako samdzielne danie, okraszane różnorakimi sosami, nabiałem, skwarkami lub kiszonkami. Często stanowiły również dodatek do dań mięsnych, zastępując klasyczne gotowane ziemniaki lub kluski, albo dodatek do zup, w szczególności do kapuśniaku.

Obecnie potrawa ta pod nazwą oficjalnie zarejestrowaną jako prazoki jest od dnia 3 marca 2007 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie świętokrzyskim.

Jeżeli jesteś zainteresowany innymi potrawami z użyciem ziemniaków, poznaj nasz przepis na grule.

Prażochy- przepis

Jak się robi prażoki? Głównym składnikiem prażochów są ziemniaki z dodatkiem mąki. Z jakiej mąki robi się prażuchy? Klasycznie- z mąki pszennej. Jednak można również pokusić się o wcześniejsze podrumienienie mąki na patelni (jak do zasmażki) i przygotować prażochy z mąką prażoną. Wówczas placuszki mają ciemniejszy kolor i nieco zmieniają swój smak- jest on bardziej gorzkawy.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Pierożki od Tatarów- pieremiacze
Składniki na prażuchy ziemniaczane:
  •  1 kilogram ziemniaków (nie należy używać bardzo młodych ziemniaków),
  •  3 czubate łyżki mąki pszennej (lub mąki pszennej prażonej),
  •  sól
  • opcjonalnie podsmażony boczek i szczypiorek do smaku
Jak robi się prażuchy z ziemniaków?

1.Obrane ziemniaki opłukać i pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dosolić według uznania. Gotować około 8 do 10 minut.

2. Odlać około szklanki wody z przygotowanego wywaru. Pozostały wywar i ziemniaki zasypać mąką i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut ( do całkowitej miękkości).

3. Delikatnie, mając na uwadze pozostawienie jak największej ilości dodanej mąki, odlać wodę.

4. Ubić ziemniaki z mąką na jednolitą masę.

5. Łyżką, najlepiej zwilżoną tłuszczem (masłem lub tłuszczem ze skwarek), uformować kluski i układać na talerzach.

Prażochy ziemniaczane, niegdyś uznawane za danie ludzi biednych, zyskują w dzisiejszych czasach uznanie i coraz częściej można je znaleźć na polskich stołach. Jadane są w formie tradycyjnej- z sosem, podsmażaną cebulką lub skwarkami, jednak idealnie komponują się również z gulaszami mięsnymi lub warzywnymi.

Co więcej, oprócz wersji wytrawnej, można również pokusić się o przygotowanie wersji słodkiej prażochów- wystarczy posypać je cukrem, podać z dżemem lub konfiturą albo przygotować słodki sos ze śmietany i truskawek- będą wówczas stanowiły idealne słodkie danie dla dzieci.

Życzymy smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *