Smakowa przygoda: zupa brukwiowa

zupa brukwiowa

Zupa brukwiowa to tradycyjny przysmak, który pochodzi z regionów Europy Środkowej i Wschodniej. Jest to zupa zrobiona z brukwi, zazwyczaj z dodatkiem ziemniaków, selera, cebuli i czosnku. Zupa ma charakterystyczny, głęboki smak, który jest zarówno słodki, jak i lekko kwaśny. W Karkonoszach zupa brukwiowa jest postrzegana jako tradycyjny przysmak, z którego wszyscy czerpią przyjemność.

Czym jest brukiew?

Brukiew jest jednym z najstarszych warzyw uprawianych w Europie. W starożytnym Rzymie była uprawiana jako warzywo jadalne, a jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa Brassica, które oznacza „warzywa”. Zupa brukwiowa jest obecna w wielu kuchniach europejskich, od Polski po Rosję.
Brukiew to warzywo, które należy do rodziny kapustowatych. Jest bardzo popularne, szczególnie w kuchni polskiej. Wyglądem przypomina mały, kulisty, purpurowo-brązowy burak. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, witaminy i minerały. Jest przyrządzana na wiele sposobów, w tym gotowana, smażona, duszona lub pieczona.

Poznaj również inne przepisy na brukiew takie jak: surówka z selera i brukwi, placki z brukwią 🙂

Składnik na zupę brukwiową

  • 2 kg brukwi
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu na żeberkach
  • 2 łyżeczki soli
  • Przyprawy według uznania
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania brukwiowej

1. Umyj brukwi i obierz skórkę ze średnich marchewek. Pokrój je na małe kawałki.
2. Pokrój cebulę w kostkę.
3. Włóż brukwi, marchewki i cebulę do garnka i zalej je bulionem lub wodą. Dodaj sól i przyprawy do smaku.
4. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Wyłącz ogień i zmiksuj zupę blenderem lub za pomocą maszynki do ziemniaków na jednolitą masę.
6. Zagotuj zupę ponownie i dodaj masło.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Zupę można podawać na gorąco bądź na zimno. Smacznego!

O zupie brukwiowej słów kilka..

Zupa brukwiowa jest zazwyczaj zrobiona z mrożonych lub świeżych brukwi. Aby ją przygotować, brukiew jest gotowana w wywarze z kurczaka lub wołowiny, a następnie mieszana z ziemniakami, selerem, cebulą i czosnkiem. Dodatki te zależą od regionu, w którym zupa jest przygotowywana. Zupa brukwiowa jest często podawana z posiekanym koperkiem, który nadaje jej charakterystyczny smak.
Jest to idealne danie na zimowe wieczory, ponieważ jest sycące i zawiera wiele witamin i minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *